е-книга-на-бирн-за-судењето-на-ратко-младиќ-11-13-2017
14 Nov 17 Е-книга на БИРН за судењето на Ратко Младиќ

Во пресрет на изрекувањето на пресудата на Ратко Младиќ, поранешен командант на Војската на Република Српска (ВРС), обвинет за воени злосторства, кое е најавено следната седмица, БИРН сите свои извештаи за овој случај, ги преточи во е-книга, која може бесплатно да се преземе.

Повеќе
пресудата-на-ратко-младиќ-ќе-му-биде-изречена-на-22-ноември-10-18-2017
18 Oct 17 Пресудата на Ратко Младиќ ќе му биде изречена на 22 ноември

Следниот месец, на Ратко Младиќ, поранешен командант на Војската на Република Српска (ВРС), обвинет за геноцид и прогон од широки размери, извршени во војната во Босна и Херцеговина, ќе му биде изречена првостепената пресуда.

Повеќе
адвокатите-на-младиќ-ја-бараат-неговата-медицинска-документација-10-11-2017
11 Oct 17 Адвокатите на Младиќ ја бараат неговата медицинска документација

Адвокатите на поранешниот командант на Војската на Република Српска (ВРС), Ратко Младиќ, упатија барање, да им се достави сеопфатното медицинско досие за лекувањето на обвинетиот во притворот во Хаг, тврдејќи дека неговиот живот е во опасност поради „негрижа“.

Повеќе
семејствата-на-убиените-српски-гардисти-бараат-детали-за-истрагата-10-05-2017
05 Oct 17 Семејствата на убиените српски гардисти бараат детали за истрагата

На годишнината од смртта на двајцата гардисти, кои настрадаа во касарна во Белград, во која наводно се криел обвинетиот од Хашкиот трибунал, Ратко Младиќ, нивните семејства побараа информации од официјалните лица на Србија, за напредокот на истрагата.

Повеќе
србија-даде-гаранции-за-привремено-ослободување-на-ратко-младиќ-10-03-2017
03 Oct 17 Србија даде гаранции за привремено ослободување на Ратко Младиќ

Властите во Белград соопштија дека дале гаранции оти Ратко Младиќ ќе се врати во Хаг, доколку биде пуштен на привремена слобода заради лекување во Србија.

Повеќе
младиќ-бара-од-србија-гаранции-за-негово-привремено-ослободување-09-06-2017
06 Sep 17 Младиќ бара од Србија гаранции за негово привремено ослободување

Одбраната на поранешниот командант на Војската на Република Српска (ВРС), Ратко Младиќ, побара од властите во Белград, да му достават гаранции на Хашкиот трибунал, дека Младиќ ќе се врати во Хаг, доколку биде пуштен на привремена слобода, заради лекување.

Повеќе
младиќ-и-караџиќ-ќе-добијат-10-000-евра-од-владата-на-рс-07-14-2017
14 Jul 17 Младиќ и Караџиќ ќе добијат 10.000 евра од Владата на РС

Владата на Република Српска (РС) оваа година ќе им додели финансиска подршка во висина од 10.000 евра на Ратко Младиќ и Радован Караџиќ, на кои им се суди во Хашкиот трибунал.

Повеќе
во-бања-лука-најавен-собир-за-поддршка-на-ратко-младиќ-07-06-2017
06 Jul 17 Во Бања Лука најавен собир за поддршка на Ратко Младиќ

Во Бања Лука, на дваесет и втората годишнина од масакрот во Сребреница, ќе биде одржан собир за поддршка на воениот командант на Војската на Република Српска, ВРС, и ќе биде упатен повик да се престане со „лагите“ за геноцидот.

Повеќе
одбраната-на-младиќ-најави-можност-да-ги-повика-граѓаните-на-протести-05-24-2017
24 May 17 Одбраната на Младиќ најави можност да ги повика граѓаните на протести

Адвокатите на Ратко Младиќ, најавија можност, да ги повикаат граѓаните на Србија, да излезат на протести за поддршка на нивното барање за условно ослободување на поранешниот командант на босанските Срби.

Повеќе
младиќ-се-жалеше-на-одлуката-на-трибуналот-да-не-биде-привремено-ослободен-05-23-2017
23 May 17 Младиќ се жалеше на одлуката на Трибуналот да не биде привремено ослободен

Одбраната на поранешниот командант на Војската на Република Српска (ВРС), Ратко Младиќ, поднесе жалба против одлуката на Хашкиот трибунал, да го одбие неговото барање за привремено ослободување, заради лекување во Русија.

Повеќе
русија-ja-критикуваше-одлуката-на-хашкиот-трибунал-да-не-го-ослободи-младиќ-05-17-2017
17 May 17 Русија ja критикуваше одлуката на Хашкиот трибунал да не го ослободи Младиќ

Москва соопшти дека е „изненадена“ од одбивањето на Хашкиот трибунал, привремено да го ослободи поранешниот воен командант на босанските Срби, Ратко Младиќ, и да му дозволи, поради здравствени причини, да отпатува во Русија.

Повеќе
судот-го-отфрли-барањето-младиќ-да-се-појави-како-сведок-04-21-2017
21 Apr 17 Судот го отфрли барањето Младиќ да се појави како сведок

Барањето, поранешниот командант на Војската на Република Српска (ВРС), Ратко Младиќ, да сведочи во постапката која се води врз основа на жалбата поднесена против ослободувањето на десетте лица, обвинети дека му помагале на Младиќ да се сокрие, во периодот додека се наоѓаше во бегство, не беше прифатено.

Повеќе
хашките-обвинители-против-барањето-за-ослободување-на-младиќ-заради-лекување-04-03-2017
03 Apr 17 Хашките обвинители против барањето за ослободување на Младиќ заради лекување

Обвинителите на Трибуналот на ООН во Хаг, се противат на барањето на поранешниот воен командант на Војската на Република Српска (ВРС), Ратко Младиќ, за негово привремено ослободување заради лекување, тврдејќи дека неговата здравствена состојба е стабилна и дека тој може да избега.

Повеќе
младиќ-бара-да-биде-пуштен-на-лечење-во-русија-03-21-2017
21 Mar 17 Младиќ бара да биде пуштен на лечење во Русија

Поранешниот командант на силите на босанските Срби, Ратко Младиќ, побара да биде привремено ослободен од притворот во Хаг, за да може да замине на лекување во Русија, бидејќи неговата здравствена состојба е „потенцијално опасна по неговиот живот“.

Повеќе
завршнo-обраќање-на-судењето-на-ратко-младиќ-12-15-2016
15 Dec 16 Завршнo обраќање на судењето на Ратко Младиќ

Адвокатите на одбраната и на обвинителството, ги дадоа своите завршни коментари на судењето на поранешниот воен командант на Војската на Република Српска (ВРС), кој е обвинет за геноцид и за други злосторства. Судиите ја затворија постапката и сега следи период на донесување на пресудата.

Повеќе

Дневен преглед

* Задолжителни полиња
Балканска транзициска правда: дневен билтен
Формат на билтенот