изложба-на-ммкт-за-страдањата-на-децата-во-војните-10-04-2017
04 Oct 17 Изложба на ММКТ за страдањата на децата во војните

Механизмот за меѓународни кривични трибунали, ММКТ, покрена онлајн мултимедијална изложба која говори за страдањата на децата, во конфликтот во поранешна Југославија и во Руанда.

Повеќе
отфрлена-тужбата-на-потомците-на-жртвите-од-втората-светска-војна-против-хрватска-10-02-2017
02 Oct 17 Отфрлена тужбата на потомците на жртвите од Втората светска војна против Хрватска

Судот во Чикаго ја отфрли тужбата на потомците на жртвите од Втората светска против Хрватска, случај кој беше проследен со наводи за кражба на идентитет, бидејќи адвокатот на тужителите не се појави пред судот.

Повеќе
оон-да-ги-обештети-жртвите-на-труење-со-олово-во-косово--09-07-2017
07 Sep 17 ООН „да ги обештети жртвите на труење со олово во Косово“

ООН не им исплатила отштета на жртвите на труење со олово, во камповите на оваа организација, кои беа формирани за лицата раселени во и по војната во Косово, поради што нивните семејства се оставени сами да се грижат за нив.

Повеќе
вучиќ-го-именувал-осомничениот-за-убиство-на-браќата-битиќи-вели-семејството-на-убиените-07-20-2017
20 Jul 17 Вучиќ го именувал осомничениот за убиство на браќата Битиќи, вели семејството на убиените

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, признал дека Горан Радосављевиќ Гури, поранешно високопозиционирано лице во српската полиција, е одговорен за убиството на браќата Битиќи, американски државјани од албанско потекло, извршено во 1999 година, наведуваат три извори за БИРН.

Повеќе
оон-мора-соодветно-да-ги-компензира-жртвите-на-труење-со-олово-во-косово-06-21-2017
21 Jun 17 ООН мора соодветно да ги компензира жртвите на труење со олово во Косово

Обединетите нации треба да ја преиспитаат својата одлука со која одбија да им исплатат отштета на Ромите од Косово, кои беа жртви на труење со олово во камповите на ООН, во кои беа сместени по војната на Косово.

Повеќе
критики-до-оон-поради-одбивањето-да-им-исплати-отштета-на-ромите-жртви-на-труење-06-01-2017
01 Jun 17 Критики до ООН поради одбивањето да им исплати отштета на Ромите, жртви на труење

Европскиот центар за правата на Ромите и други ромски организации, го осудија одбивањето на ООН, на косовските Роми, кои беа жртви на труење со олово, да им исплати отштета.

Повеќе
наместо-отштета-за-ромите-кои-биле-изложени-на-труење-оон-ќе-финансира-проекти-05-27-2017
27 May 17 Наместо отштета за Ромите кои биле изложени на труење, ООН ќе финансира проекти

Планот на ОOН наместо исплата на отштета, да финансира проекти за косовските Роми, предизвика критики од невладините организации кои се занимаваат со човековите права.

Повеќе
силувањето-на-мажите-во-војна-во-бих-сѐ-уште-е-табу-тема-во-оваа-држава-05-18-2017
18 May 17 Силувањето на мажите во војна во БиХ сѐ уште е табу тема во оваа држава

Околу 3.000 мажи и момчиња биле силувани во војната во Босна и Херцеговина во 90-тите години, но поради босанската мачо традиција, нивната приказна останува нераскажана, се вели во извештајот на Институтот Вилијамс.

Повеќе
критика-кон-балканските-држави-врзано-за-враќање-на-одземениот-имот-04-25-2017
25 Apr 17 Критика кон балканските држави врзано за враќање на одземениот имот

Босна и Херцеговина не ги исполнила своите обврски според меѓународната декларација за враќање на имотот запленет за време на Втората светска војна, но и другите балкански земји целосно не се усогласиле со своите обврски.

Повеќе
совет-на-европа-на-жртвите-на-војната-во-косово-им-се-негира-правдата--04-10-2017
10 Apr 17 Совет на Европа: На жртвите на војната во Косово им се „негира правдата“

Слабоста на системот за заштита на сведоци во Косово, значи дека некои сторители на воени злосторства не се санкционирани и дека на жртвите им се негира правдата, предупреди комесарот за човекови права на Советот на Европа.

Повеќе
бих-нема-да-ја-исполни-целта-за-деминирање--04-03-2017
04 Apr 17 БиХ „нема да ја исполни целта за деминирање“

Поради недостиг на средства, Босна и Херцеговина нема да успее, како што беше ветено, до 2019 година да биде земја без мини, беше предупредено по повод Меѓународниот ден на борбата против мините.

Повеќе
јаздгерди-ја-предупреди-хрватска-поради-фашистичките-симболи-03-24-2017
24 Mar 17 Јаздгерди ја предупреди Хрватска поради фашистичките симболи

За време на посетата на Хрватска, специјалниот американски претставник за прашањата поврзани со холокаустот, Том Јаздгерди, ги предупреди хрватските власти дека симболите на профашистичкото усташко движење, се навредливи за жртвите и нивните семејства.

Повеќе
на-хрватска-ѝ-се-заканува-тужба-од-жртвите-на-втората-светска-војна-03-20-2017
20 Mar 17 На Хрватска ѝ се заканува тужба од жртвите на Втората светска војна

На Хрватска ѝ се заканува тужба доколку не ги поддржи барањата за отштета на жртвите на усташkиот режим од Втората светска војна, иако, според мислењето на еден експерт, Загреб нема да го поддржи овој случај.

Повеќе
тужбата-против-хрватска-за-отштета-веројатно-нема-да-помине-03-13-2017
13 Mar 17 Тужбата против Хрватска за отштета веројатно нема да помине

Тужбата што против Хрватска ја поднесоа потомци на Срби, Евреи и Роми кои живеат во САД, со која бараат надомест за имотот запленет во Втората светска војна од страна на профашистичкиот усташки режим, најверојатно, нема да успее, велат експертите.

Повеќе
амнести-бара-правда-за-убиените-демонстранти-во-косово-02-09-2017
10 Feb 17 Амнести бара правда за убиените демонстранти во Косово

Меѓународната организација за човекови права, Амнести интернешнал, побара од Обединетите нации да обезбедат правда за семејствата на двајцата косовски Албанци, кои што пред десет години, за време на демонстрациите што се одржаа во Приштина, беа убиени од полицајци на ООН.

Повеќе

Дневен преглед

* Задолжителни полиња
Балканска транзициска правда: дневен билтен
Формат на билтенот