екскумирани-останки-на-седум-жртви-од-српска-националност-10-23-2017
23 Oct 17 Екскумирани останки на седум жртви од српска националност

Посмртните останки на седум лица, за кои се верува дека биле убиени за време на војната во Босна и Херцеговина, во 1995 година, се пронајдени при ексхумација во селото Возуќа, во близина на Завидовиќи.

Повеќе
ексхумирани-137-жртви-на-локалитетот-кориќански-карпи-10-17-2017
17 Oct 17 Ексхумирани 137 жртви на локалитетот Кориќански карпи

При ексхумацијата на локалитетот Кориќански карпи, најдени се посмртни останки на 137 цивили од бошњачка и хрватска националност, за кои се претпоставува дека се жртви на масовните убиства на полицијата од Приедор, извршени во 1992 година.

Повеќе
ексхумирани-посмртни-останки-од-можна-масовна-гробница-во-селото-суви-до-10-12-2017
12 Oct 17 Ексхумирани посмртни останки од можна масовна гробница во селото Суви до

Посмртни останки за кои се претпоставува дека ѝ припаѓаат на жртва на војната во Косово, ексхумирани се во селото Суви До, во близина на Митровица, откако еден ден предходно беа откриени посмртни останки на други лица.

Повеќе
вкупно-456-деца-се-ексхумирани-од-масовните-гробници-во-бих-09-25-2017
25 Sep 17 Вкупно 456 деца се ексхумирани од масовните гробници во БиХ

Според Институтот за исчезнати лица (ИИЛ) на Босна и Херцеговина, досега од масовните гробници пронајдени во оваа држава, се ексхумирани вкупно 456 деца под 17-годишна возраст, вклучувајќи и 9 бебиња, убиени за време на војната во 90-тите години.

Повеќе
во-албанија-ексхумирани-останки-на-можна-жртва-на-војната-во-косово-09-19-2017
19 Sep 17 Во Албанија ексхумирани останки на можна жртва на војната во Косово

Во албанско село, во близина на границата со Косово, косовските власти ексхумираа останки на неидентификувано лице, за кое се претпоставува дека било закопано за време на војната во 1999 година.

Повеќе
посмртни-останки-пронајдени-при-ексхумации-на-масовни-гробници-во-бих-09-13-2017
13 Sep 17 Посмртни останки пронајдени при ексхумации на масовни гробници во БиХ

Во масовна гробница во близина на босанскиот град Власеница, се пронајдени останки на шест лица, за кои се претпоставува дека се бошњачки жртви на војната, а на локалитетот Коричански карпи, се пронајдени коски од неколку други жртви.

Повеќе
на-балканот-одбележан-меѓународниот-ден-на-исчезнатите-лица-08-30-2017
30 Aug 17 На Балканот одбележан Меѓународниот ден на исчезнатите лица

На Меѓународниот ден на исчезнатите лица, граѓаните на Босна и Херцеговина, Хрватска, Косово и на Србија, го свртеа вниманието на фактот дека 12.000 лица, и денес се водат за исчезнати во војните во деведесеттите години.

Повеќе
пронајдена-нова-масовна-гробница-во-бих-08-23-2017
23 Aug 17 Пронајдена нова масовна гробница во БиХ

Нова масовна гробница е откриена на локалитетот Кориќански карпи, каде што во 1992 година беа извршени грозоморни убиства, кога беа стрелани околу 200 цивили од бошњачка и од хрватска националност.

Повеќе
меѓународниот-црвен-крст-ги-притисна-србија-и-косово-поради-исчезнатите-лица-06-29-2017
29 Jun 17 Меѓународниот црвен крст ги притисна Србија и Косово поради исчезнатите лица

Белград и Приштина мора да вложат повеќе напори во пронаоѓање на локациите на кои има закопано жртви и да ја разјаснат судбината на повеќе од 1.600 лица, исчезнати поради војната во Косово, соопшти Меѓународниот комитет на Црвениот крст (МКЦК).

Повеќе
србија-обвинета-дека-крие-информации-за-гробниците-во-косово-03-15-2017
15 Mar 17 Србија обвинета дека крие информации за гробниците во Косово

Kомисијата за исчезнати лица на Владата на Косово, ја повика Србија да ги открие информациите за локациите на масовните гробници, нагласувајќи дека српската војска во тајност чува важни документи.

Повеќе
повеќе-од-900-луѓе-во-бих-кои-што-се-водат-како-исчезнати-се-живи-03-06-2017
06 Mar 17 Повеќе од 900 луѓе во БиХ кои што се водат како исчезнати се живи

За 911 лица, кои што се наоѓаат во централната евиденција на исчезнати лица на Босна и Херцеговина, е утврдено дека се живи и дека по грешка се наоѓаат во списокот на исчезнати лица.

Повеќе
не-е-пронајдена-масовна-гробница-во-северна-митровица-02-16-2017
16 Feb 17 Не е пронајдена масовна гробница во Северна Митровица

Ископувањата на локацијата под џамијата во Северна Митровица, за која постоеа претпоставки дека можеби крие масовна гробница, не открија никакви човечки останки.

Повеќе
обвинителството-на-бих-бара-дополнителни-средства-за-ексхумација-02-14-2017
14 Feb 17 Обвинителството на БиХ бара дополнителни средства за ексхумација

Обвинителството на Босна и Херцеговина побара од Претседателството на БиХ дополнителни средства за ексхумации, откако Советот на министри, на оваа институција, за 2017 година ѝ одобри само 95.000 евра.

Повеќе
во-хрватска-идентификувани-20-српски-жртви-на-војната-12-22-2016
22 Dec 16 Во Хрватска идентификувани 20 српски жртви на војната

Хрватски тим по судска медицина идентификува останки на 20 жртви од српска националност, кои биле убиени за време на војната во Хрватска во 90-тите години.

Повеќе
хрватска-ексхумирани-останки-на-18-српски-жртви-на-операцијата-бура--11-25-2016
25 Nov 16 Хрватска: Ексхумирани останки на 18 српски жртви на операцијата „Бура“

Хрватските власти ексхумираа посмртни останки на 18 жртви од гробиштата во крајбрежниот град Задар. Се работи за хрватски Срби кои го загубиле животот за време или по воената операција „Бура“ во 1995 година.

Повеќе

Дневен преглед

* Задолжителни полиња
Балканска транзициска правда: дневен билтен
Формат на билтенот