жртвите-на-војната-во-хрватска-жалат-што-хаџиќ-починал-пред-пресудата-07-13-2016
13 Jul 16 Жртвите на војната во Хрватска жалат што Хаџиќ починал пред пресудата

Жртвите на војната во Хрватска изразија жалење што лидерот на бунтовничките хрватски Срби, Горан Хаџиќ, починал пред да ја дочекаат неговата пресуда пред Меѓународниот кривичен трибунал за поранешна Југославија (МКТЈ).

Повеќе
почина-воениот-водач-на-хрватските-срби-горан-хаџиќ-07-13-2016
13 Jul 16 Почина воениот водач на хрватските Срби, Горан Хаџиќ

Поранешниот лидер на бунтовниците, хрватски Срби, Горан Хаџиќ, чие судење за воени злосторства беше прекинато од здравствени причини, почина во Нови Сад, на возраст од 57 години.

Повеќе
судењето-на-горан-хаџиќ-одложено-на-неодредено-време-04-05-2016
06 Apr 16 Судењето на Горан Хаџиќ одложено на неодредено време

Хашкиот трибунал донесе одлука да ја суспендира постапката против поранешниот лидер на Србите во Хрватска, Горан Хаџиќ, на неодредено време, со оглед дека тој боледува од рак и е премногу болен за да продолжи со судењето.

Повеќе
горан-хаџиќ-е-премногу-болен-за-да-продолжи-со-судењето
18 Jun 15 Горан Хаџиќ е „премногу болен за да продолжи со судењето“

Адвокатите на обвинетиот за воени злосторства, Горан Хаџиќ, кој беше привремено ослободен заради лекување од рак, побараа од Хашкиот трибунал да го стопира или суспендира судењето, бидејќи тој нема уште долго да живее.

Повеќе
хаџиќ-пристигна-во-србија
16 Apr 15 Хаџиќ пристигна во Србија

Обвинетиот за воени злосторства, Горан Хаџиќ, поранешен лидер на хрватските Срби, пристигна во главниот град на Србија, откако судот на ООН во Хаг, привремено го ослободи, заради лекување.

Повеќе
одбиено-барањето-на-горан-хаџиќ-за-ослободување
16 Mar 15 Одбиено барањето на Горан Хаџиќ за ослободување

Хашкиот трибунал го одби барањето за условно ослободување, заради лекување, на поранешниот водач на хрватските Срби, Хаџиќ, кому му се суди за наводни воени злосторства.

Повеќе
обвинителството-бара-продолжување-на-судењето-на-хаџиќ
02 Mar 15 Обвинителството бара продолжување на судењето на Хаџиќ

Обвинителството на Хашкиот трибунал, побара да продолжи судењето на поранешниот водач на хрватските Срби, Горан Хаџиќ, обвинет за воени злосторства, и покрај тоа што боледува од рак, и што постои можност, неговата здравствена состојба, да не му дозволи да присуствува на рочиштата.

Повеќе
одбиено-барањето-за-ослободување-на-горан-хаџиќ-1
26 Feb 15 Одбиено барањето за ослободување на Горан Хаџиќ

Судот на ООН за воени злосторства во Хаг, го отфрли барањето на поранешниот водач на хрватските Срби, Хаџиќ, за привремено ослободување заради лекување во Србија.

Повеќе
горан-хаџиќ-бара-привремено-ослободување
20 Feb 15 Горан Хаџиќ бара привремено ослободување

Поранешниот водач на хрватските Срби, Горан Хаџиќ, кому во судот на ООН во Хаг, му се суди за воени злосторства, побара привремено ослободување заради лекување од рак во Србија.

Повеќе
лошата-здравствена-состојба-на-обвинетите-влијае-на-судењата
11 Dec 14 Лошата здравствена состојба на обвинетите влијае на судењата

Претседателот на Хашкиот трибунал, соопшти дека долгоочекуваните пресуди во судските процеси за воени злосторства против Ратко Младиќ, Горан Хаџиќ и Воислав Шешељ, се одложени, поради нивната лоша здравствена состојба.

Повеќе
србите-не-го-попречувале-враќањето-на-избеганите-хрвати
25 Sep 14 Србите „не го попречувале враќањето“ на избеганите Хрвати

Протераните Хрвати можеа слободно, дури и за време на војната, да се вратат во своите домови во деловите на Хрватска под српска контрола, изјави сведок на одбраната, на судењето на поранешниот водач на хрватските Срби, Горан Хаџиќ.

Повеќе
хаџиќ-немал-големо-воено-влијание
23 Sep 14 Хаџиќ „немал големо воено влијание“

Поранешниот водач на хрватските Срби, Горан Хаџиќ, немал многу влијание врз ситуацијата во областа Краина во Хрватска, која за време на конфликтот била под српска контрола, изјави сведок на одбраната, на судењето на Хаџиќ пред Хашкиот трибунал.

Повеќе
министер-на-хрватските-срби-негира-дека-имале-контрола-врз-јна
12 Sep 14 Министер на хрватските Срби негира дека имале контрола врз ЈНА

Непризнаената српска влада во Хрватска, немала власт над воените дејствија на Југословенската народна армија, ЈНА, и борците на територијалната одбрана, изјави поранешен министер на судењето на неговиот водач, Горан Хаџиќ.

Повеќе
шешељ-хрватска-предложи-размена-на-населението-со-србија
10 Sep 14 Шешељ: Хрватска предложи размена на населението со Србија

Хрватскиот претседател Фрањо Туѓман, а не српските политичари, предложи двете републики да разменат дел од населението, изјави пред Хашкиот трибунал, Воислав Шешељ.

Повеќе
шешељ-вели-дека-јна-ја-водела-војната-во-хрватска
09 Sep 14 Шешељ вели дека ЈНА ја водела војната во Хрватска

Националистичкиот политичар, Воислав Шешељ, на судењето на поранешниот водач на хрватските Срби, Горан Хаџиќ, изјави дека Југословенската народна армија, ЈНА, била задолжена за сите српски доброволци за време на конфликтот во Хрватска.

Повеќе

Дневен преглед

* Задолжителни полиња
Балканска транзициска правда: дневен билтен
Формат на билтенот