Vest 02 Mar 12

Vikiliks: MMF kriv za ratove na Balkanu

Međunarodni monetarni fond (MMF) snosi deo krivice za ratove u bivšoj Jugoslaviji, prema dokumentu “Stratfora” objavljenom u četvrtak na sajtu Vikiliksa.

Marija Ristić
BIRN
Beograd

Vikiliks je na svom sajtu objavio interne smernice koje američka kompanija za globalne strateške analize Stratfor upućuje svojim analitičarima na terenu.

U dokumentu iz 2009. godine, pod naslovom “Smernica za evropske analize”, “Stratfor” upozorava svoje analitičare da obrate pažnju na bilo kakve nerede usled ekonomske krize, budući da je trenutna situacija na Balkanu višestruko složena.

“Nemojte zaboraviti da su mere štednje MMF-a nametnute Jugoslaviji delimično krive za početak rata. Moramo voditi računa o bilo kakvom ekonomski motivisanom socijalnom nezadovoljstvu”, kaže se u ovom memorandumu.

Analitičari treba posebnu pažnju da posvete protestima i aktivnostima sindikata s obzirom da su, po “Stratforu”, protesti albanskih sindikata raspirili buduće sukobe.

“Zapamtite da su štrajkovi albanskih rudara na Kosovu tokom osamdesetih godina prošlog veka doveli do nasilja u regionu”, stoji u dokumentu.

Kada je reč o mogućim sukobima i pitanju bezbednosti, prema izveštaju, Bosna i Hercegovina je najkritičnija. “Podele između Bošnjaka i Hrvata su posebno bitne”, kaže se.

Prema informacijama iz elektronske pošte koje je obelodanio sajt Vikiliks, nekoliko balkanskih novinara radilo je za ovu obaveštajnu agenciju, uključujući Verana Matića, glavnog urednika beogradske medijske kuće B92, i Boška Jakšića iz dnevnog lista “Politika”.

Hakerska grupa “Anonimni” navodno je prošle godine provalila u “Stratforove” kompjutere, što je dovelo do otkrivanja ličnih podataka mušterija ove kompanije.

Postoji velika verovatnoća da upravo iz tog upada potičudokumenti i elektronska pošta koje je obelodanio sajt Vikiliks, koji nikada ne navodi svoje izvore.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

News 13 Dec 17

US Urges Serbia to Tackle Kosovo Massacre Cover-Up

News 11 Dec 17

War Criminal Praljak’s Death Commemorated in Croatia

Profile 08 Dec 17

The Never-Ending War Crimes Trial of Branimir Glavas

News 07 Dec 17

Hague Tribunal Declares ‘Mission Accomplished’

News 01 Dec 17

Serbian Street Named After Nazi Collaborator Revealed

News 27 Nov 17

Serbian Football Fans Show Support for Ratko Mladic

Background

serb-minority-rights-scripted-out-in-croatia-09-02-2015

Serb Minority Rights Scripted Out in Croatia

The muted response to the Croatian town of Vukovar’s decision to scrap controversial bilingual signs in Latin and Serb Cyrillic script suggests the EU has lost focus on minority rights, analysts claimed.

Croatian Dissident Feared Kidnap by Yugoslav Spies

The trial of Zdravko Mustac and Josip Perkovic, former Yugoslav spy chiefs accused of killing a Croatian émigré, heard that the victim repeatedly told his German lover that he was living in fear.

Subscribe to Our Newsletter