Vest 15 Nov 12

Suočavanje sa prošlošću i dalje tabu tema u Srbiji

Dvadeset godina po okončanju ratova na Balkanu, srpsko društvo i dalje odbija da se suoči sa prošlošću, zaključeno je na prekjuče održanom okruglom stolu.

Marija Ristić
BIRN
Beograd

Okrugli sto “Šta je tranziciona pravda u Srbiji”, održan u utorak u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, deo je šireg projekta sa ciljem da se pokrene rasprava o tranzicionoj pravdi među različitim činiocima.

Prema rečima Sonje Biserko, predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, srpsko društvo nije prihvatilo sopstvenu odgovornost za zločine počinjene tokom ratova devedesetih, uprkos činjenici da je, sa padom bivšeg predsednika Slobodana Miloševića pre 12 godina, zemlja “prošla kroz tzv. demokratske promene”.

“Malo je verovatno da će ova vlada bilo šta promeniti. Jedino što je do sada bila politika vlasti jeste da destabilizuje region, posebno svojim politikama prema Bosni i Kosovu”, rekla je Biserko.

Biserko je dodala i da je malo verovatno da će nova srpska vlada podići nove optužnice za ratne zločine budući da je većina njenih članova bila deo ratne mašinerije devedesetih.

Žarko Marković iz beogradskog Centra za ljudska prava govorio je o suđenjima za ratne zločine pred srpskim sudovima. On je kazao da je od 2000. godine 60 osoba osuđeno pravosnažnom presudom, dok je njih 11 oslobođeno.

“Postoje značajni problemi u prikupljanju dokaza, naročito kada su u pitanju predmeti sa Kosova. Tužilaštvo i sud su najuspešniji u onim predmetima u kojima im dokaze prosleđuje hrvatsko pravosuđe i to je praktično najpozitivniji aspekt rada državnih organa”, naveo je Marković.

Gordana Igrić, direktorka Balkanske istraživačke mreže (BIRN), istakla je da izveštaji u medijima o tranzicionoj pravdi odslikavaju trenutnu situaciju u društvu.

“Vesti o ratnoj prošlosti mahom su marginalizovane ili su pokrivene tabloidno i trivijalno. Jednostavno je lakše nešto trivijalizovati nego priznati i suočiti se sa onim što ste radili u prošlosti”, rekla je Igrićeva.

Sonja Biserko je napomenula da jedna od najvažnijih promena koja bi unapredila trenutnu situaciju mora da se dogodi u oblasti obrazovanja, naročito u nastavnom programu iz istorije.

“Država se nije potrudila da kroz udžbenike da minimum informacija mladima o svemu što se događalo tokom tih ratova i zato sada imamo frustrirane generacije koje imaju negativno mišljenje o drugim nacijama, naročito Hrvatima, Bošnjacima i Albancima”, zaključila je ona.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

News 25 Sep 16

Bosnian Serbs Defy State with Referendum Landslide

NEWS 25 Sep 16

Bosnian Serbs Vote in Disputed Referendum

comment 23 Sep 16

Bosnian Serb Referendum Risks Reopening Pandora’s Box

Analysis 23 Sep 16

War Talk Grips Balkans Ahead of Bosnia Vote

Feature 22 Sep 16

Suspicion Shadows ‘Albanian Terror’ Trial in Macedonia

comment 21 Sep 16

Spectre of Violence Hangs Over Bosnia Referendum

Feature 20 Sep 16

Bosnian Mayoral Hopefuls Tainted by Crime Claims

news 20 Sep 16

Russia Lends Full Backing to Bosnian Serb Referendum

news 20 Sep 16

Kosovo Students Protest Against Serbian Church

news 17 Sep 16

Bosnian Court Approves Ban on Serb Referendum

Background

serb-minority-rights-scripted-out-in-croatia-09-02-2015

Serb Minority Rights Scripted Out in Croatia

The muted response to the Croatian town of Vukovar’s decision to scrap controversial bilingual signs in Latin and Serb Cyrillic script suggests the EU has lost focus on minority rights, analysts claimed.

Croatian Dissident Feared Kidnap by Yugoslav Spies

The trial of Zdravko Mustac and Josip Perkovic, former Yugoslav spy chiefs accused of killing a Croatian émigré, heard that the victim repeatedly told his German lover that he was living in fear.

Subscribe to Our Newsletter