Vest 08 Jan 13

Suđenje Hadžiću: Ekspert svedočio o ekshumaciji

Suđenje bivšem lideru Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću nastavljeno je u 2013. godini svedočenjem o ekshumaciji žrtava ratnog zločina iz masovnih grobnica.

Marija Ristić
BIRN
Beograd

Profesor sudske medicine Davor Strinović je, kao predstavnik hrvatske Komisije za zatočene i nestale osobe, nadgledao ekshumaciju iz masovne grobnice na farmi Ovčara kraj Vukovara i u hrvatskim selima Dalj, Erdut i Lovas, gde su srpske snage počinile ratne zločine.

Haško tužilaštvo tereti Hadžića za zločine počinjene na tim područjima.

Strinović je opisao nalaze o ekshumaciji posmrtnih ostataka oko 100 osoba pronađenih ranih devedesetih u ovim selima i izveštaj o masovnoj grobnici na Ovčari, gde je pronađeno 200 tela.

“Ekshumacije su počele 1996. godine, jer su se lokalne srpske vlasti i Jugoslovenska narodna armija (JNA) dugo protivile ovom zahtevu [iz Hrvatske]. To je uticalo na raspadanje tela”, rekao je Strinović.

Posle pada Vukovara u ruke srpskih snaga u novembru 1991. godine, na stotine zatvorenika pogubljeno je na obližnjoj farmi Ovčara.

Haški tribunal je osudio pukovnike Vojske Jugoslavije (VJ) Mileta Mrkšića i Veselina Šljivančanina na po 20 i 10 godina zatvora za zločine počinjene na Ovčari.

Hadžić se tereti na osnovu 14 tačaka optužnice za ratne zločine, među kojima su progon, istrebljenje i mučenje nesrpskih civila, počinjene u periodu između 1991. i 1993. godine.

Tokom rata u Hrvatskoj, Hadžić je obavljao dužnost predsednika vlade SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, a nakon toga bio je i predsednik Republike Srpske Krajine.

Prema optužnici Haškog tribunala, Hadžić je bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata zajedno s tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, komandantom paravojnih formacija Željkom Ražnatovićem Arkanom i liderom Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavom Šešeljem.

Suđenje će se nastaviti u četvrtak.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Goran Hadzic at the Hague

Background

Gravest Crimes in Croatia

The Hague Prosecution charges Goran Hadzic, former President of the Republic of Serbian Krajina, with crimes against humanity and violation of the laws and customs of war in Croatia in 1991 and 1992.

Timeline: Goran Hadzic

Timeline of events leading up to the arrest of Goran Hadzic.

Subscribe to Our Newsletter