Vest 13 Jan 17

Srbija traži izručenje Haradinaja iz Francuske

Vlada Srbije zatražila je od Francuske izručenje bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, kako bi se u Beogradu suočio sa optužbama za ratne zločine, preteći kontramerama ukoliko ne bude izručen.

BIRN Team
BIRN
Beograd
Marko Đuric, šef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju sa ministricom pravde Nelom Kuburović. Foto: Beta.

Marko Đurić, šef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, izjavio je na konferenciji za novinare u petak da Beograd traži izručenje bivšeg komandanta OVK Haradinaja, koji je prošle sedmice uhapšen u Francuskoj na osnovu poternice koju je za njim raspisala Srbija tereteći ga za ratne zločine.

Đurić je rekao da veruje da će Francuska izručiti Haradinaja Srbiji, ali je dodao da će, ako se to ne desi, Beograd odgovoriti kontramerama.

“Srbija obaveštava Francusku da ćemo se, u skladu s tim kako se ophode prema Interpolovim poternicama iz naše zemlje, na isti način mi ophoditi prema francuskim poternicama. To se ne odnosi samo na Francusku, već i na Sloveniju i Švajcarsku, kao i na druge zemlje koje su već puštale na slobodu slične optužene za zločine, i to, po mom dubokom uverenju, iz političkih razloga“, rekao je on.

“Srbija upozorava da ne prihvata lažnu pravdu koja omogućava zločine samo ako je to u interesu velikih sila”, dodao je on.

Da podsetimo, Slovenija je 2015. godine uhapsila Haradinaja, ali je odbila da ga nakon toga izruči Beogradu. Prošle je godine i Švajcarska odbila da izruči dvojicu bivših pripadnika OVK Srbiji kako bi im se sudilo u ovoj državi.

Prema Đuriću, Haradinaj je osumnjičen za ubistva civila, uključujući i ubistvo bebe koja je imala samo dve nedelje, kao i za mučenje i silovanje maloletnika.

Apelacioni sud u francuskom gradu Colmar u četvrtak je oslobodio Haradinaja iz pritvora. Ali dok vlasti razmatraju zahtev Srbije za njegovo izručenje, gde bi se suočio s optužbama za ratne zločine, odluka suda je da Haradinaj mora ostati u Francuskoj i biti pod sudskim nadzorom.

On je dužan da preda pasoš, da se javlja dva puta nedeljno francuskoj policiji i da prisustvuje sudskim raspravama o njegovom izručenju Srbiji.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak da je puštanje Haradinaja nagoveštaj odbacivanja zahteva za izručenje.

“Smatram da je EU takvu direktivu dala svim državama članicama“, rekao je Nikolić za Večernje novosti.

Međutim, Milan Petrović, rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, u četvrtak je za TV N1 izjavio da je odluka francuskog suda legalna i legitimna, dodajući da on “ne sumnja” da će Francuska izručiti Haradinaja Srbiji.

Haradinaj, koga je Haški tribunal do sada dva puta oslobađao optužbi za ratne zločine, ocenio je da su optužbe Srbije “političke”.

Međutim, srpsko Tužilaštvo za ratne zločine tvrdi da ima nove dokaze za različite zločine za koje do sada Haradinaj nije bio optuživan i da optužbe nisu politički motivisane.

“Ovo nije politička poternica... jer je ovde reč ne samo o civilima i oštećenima srpske nacionalnosti, već i romske etničke pripadnosti ili albanske nacionalnosti koji nisu iskazali lojalnost OVK koja je bila pod komandom Ramuša Haradinaja u njegovoj zoni odgovornosti Dukađin”, rekao je Petrović.

Prošlonedeljno hapšenje Haradinaja na francuskom aerodromu izazvalo je proteste Albanaca na Kosovu, ali i van njega. Demonstranti su tražili oslobađanje Haradinaja, a hapšenje su osudili kao politički čin.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

News 19 Jan 18

US Seeks to Revoke Bosnian's Citizenship

News 18 Jan 18

Witness Recognized Medicus Suspect at Pristina Airport

News 17 Jan 18

Ex-KLA Officials Deny Knowing of 1998 Killings

News 16 Jan 18

Croatia Issues Light Sentence For 1998 Serb Killing

news 12 Jan 18

Claims About Kosovo's Post-War Murders Shock Families

News 11 Jan 18

Bosnia Confirms Indictment for Crimes Near Donji Vakuf

2017 in Review 25 Dec 17

Serbia: War Criminals Praised, War Trials Delayed

News 20 Dec 17

Bosnian Serb Ex-Soldiers Arrested on Genocide Charges

News 19 Dec 17

Bosnian Army Ex-Soldiers Arrested for Killing 30 Serbs