Vest 01 Feb 13

Simatović negira da je imao kontrolu nad “arkanovcima”

Bivši visoki službenik Državne bezbednosti (DB) Franko Simatović rekao je u Haškom tribunalu da nije odgovoran za zločine koje su počinili vođa paravojnih formacija Arkan i njegovi ljudi.

Marija Ristić
BIRN
Beograd

Simatovićeva Odbrana kazala je da Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) nije uspelo da dokaže da je on odgovoran za ratne zločine koje je Srpska dobrovoljačka garda (SDG) predvođena Željkom Ražnatovićem Arkanom počinila u Bijeljini i Zvorniku, u istočnoj BiH.

“Nije istina da je Simatović naredio Arkanu i njegovoj jedinici da idu u Bijeljinu i Zvornik. Tužilaštvo nije pružilo nijedan relevantan dokaz koji bi potkrepio ovu tvrdnju”, rekla je Odbrana u četvrtak tokom završne reči na suđenju.

Haško tužilaštvo je u utorak tražilo doživotne kazne zatvora za Simatovića i njegovog kolegu Jovicu Stanišića, tvrdeći da su odgovorni za dela koja su počinili Arkan i njegove jedinice.

Kada je 1992. godine izbio rat u BiH, Arkanove paravojne formacije borile su se uz snage bosanskih Srba u Zvorniku i Bijeljini, gde su pripadnici tih jedinica fotografisani kako nose maske i poziraju nad telima mrtvih civila koje su ubili na ulici.

Prema tvrdnji tima Odbrane, nad Arkanovim delima u Bijeljini kontrolu je imala Biljana Plavšić, kasnije predsednica Republike Srpske.

Plavšićeva je bila jedna od najviših funkcionera bosanskih Srba u ratu u BiH od 1992. do 1995, i dobrovoljno se predala Hagu 2001. godine.

Ona je dve godine kasnije priznala krivicu i bila osuđena na 11 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti i prisilno preseljenje civila na verskoj, političkoj i rasnoj osnovi.

Prema navodima optužnice, Simatović i Stanišić su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu planirajući i naređujući pogubljenje i progon nesrba u delovima Hrvatske i BiH u periodu između aprila 1991. i decembra 1995. godine.

U optužnici se navodi da su Milošević, vođa paravojnih formacija Željko Ražnatović Arkan, bivši vođa Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj bili deo udruženog zločinačkog poduhvata sa Simatovićem i Stanišićem.

Hrvati, Muslimani, bosanski Hrvati i drugi nesrbi su ubijani, deportovani i proganjani na rasnoj osnovi i zbog političkog i verskog opredeljenja.

 

MKSJ je 1999. godine podigao optužnicu protiv Arkana, ali samo za zločine počinjene 1995. na području Sanskog Mosta, u severozapadnoj BiH.

Vođa paravojnih formacija, međutim, nije dočekao suđenje jer je ubijen 2000. godine u mafijaškom obračunu u Beogradu.

Simatović i Stanišić su 2003. uhapšeni u Srbiji i ubrzo posle toga prebačeni u Haški tribunal. Njihovo suđenje počelo je 2008. godine.

Još nije određen datum izricanja presude.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

News 27 Apr 16

Croatia Convicts Five Rebel Serb Policemen

News 25 Apr 16

Serbia Acquits Bosnian Serb Officer of Torture

News 22 Apr 16

Bosnian Serb Soldier Convicted of Abusing Civilians

News 19 Apr 16

Croatian Serb Rebel Leader’s Trial Opens in May

News 15 Apr 16

Bosnian Croat Fighter Jailed for 20 Years

News 14 Apr 16

Bosniak Deputy Commander Jailed for Prisoner Abuses