Vest 20 Aug 13

Provokacije, tuče i zlostavljanja u Dretelju

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Mostaru i Čapljini za koje se tereti petero bivših pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je u augustu 1992. zatvoren u logor Dretelj, gdje je tučen i tjeran na prinudni rad.

Denis Džidić
BIRN
Sarajevo

Zaštićeni svjedok D je kazao da su trojica pripadnika HOS-a došla u njegov dom 3. augusta 1992. godine, te ga sa dvojicom braće odvela u stacionar Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Mostaru.

“Tu sam zatekao Srbe, svi su Mostarci bili. Priveli su nas u zatvorske prostorije. Tu sam proveo dva dana i nakon toga smo odvedeni u Dretelj”, ispričao je svjedok, dodavši kako je u stacionaru sreo Ivana Zeleniku, ali da nije čuo da je bilo ko zlostavljan u tim prostorijama.

Skupa sa desetak Srba, kako je naveo, prebačen je u logor Dretelj  5. augusta 1992. godine, gdje je ostao 13 dana.

“Po dolasku, odmah su nas počeli šaketati čim smo sišli s kamiona. Bilo je i kamenja kojim su nas udarali. Moj brat je ozbiljno ranjen i samo se previjao. Ja sam udaren u oko”, rekao je svjedok.

Ivan Zelenika je optužen zajedno sa Srećkom Hercegom, Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, nekadašnjim pripadnicima HOS-a, za zločine počinjene 1992. nad civilima srpske nacionalnosti zatočenim u Dretelju.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

Kako se navodi u optužnici, svi su učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

Zaštićeni svjedok D je kazao da su uslovi u Dretelju bili loši, da su zatvorenici svakodnevno vođeni na radove, te da su dobivali minimalne količine hrane, zbog čega je smršao.

“Bilo je maltretiranja, najviše od pijanih osoba koje su upadale i prozivale. Bilo je i žena koje su izuzetno dobro znale borilačke vještine, i one su nekada učestvovale u tome – bile su Zarina, Vesna i Marina”, ispričao je D i dodao da je čuo kako su neke žene silovane.

Svjedok D je rekao da je njega tukla izvjesna Vesna, te da je jedne prilike vidio da su dvojica zatvorenika bila seksualno zlostavljana.

“Nisam želio to gledati, ali uzajamno su zatvorenici morali raditi neke stvari koje nisu za priče. Bile su tu i neke ženske koje su se kikotale i komentarisale”, prisjetio se svjedok.

On je tokom boravka u logoru upoznao Srećka Hercega, za kojeg je rekao da je na njega ostavio “jako dobar dojam”.

Suđenje će biti nastavljeno 27. augusta.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

Comment 03 Jun 13

Croatia Must Face the Abyss of Guilt

News 03 Jun 13

Montenegro Confirms War Crimes Acquittals of Policemen

Analysis 31 May 13

The Hague Tribunal, A Court Under Fire

News 31 May 13

Freed Serbian Security Officials Return to Belgrade

News 30 May 13

Serbian Security Chiefs Acquitted of War Crimes

News 30 May 13

Bosnian Fighter Dzeko Released From Custody

Analysis 30 May 13

Stanisic and Simatovic, Belgrade’s Security Strongmen

News 30 May 13

Kosovo Guerrilla Trial Witness Slams EU Prosecutor