Vest 12 Nov 12

Princeza Jelisaveta traži povrat imovine

Ćerka bivšeg jugoslovenskog kraljevskog namesnika kneza Pavla, svrgnutog sa vlasti državnim udarom, zatražila je od države Srbije da se njenoj porodici vrati oduzeta imovina koja se trenutno koristi kao ambasada.

Marija Ristić
BIRN
Beograd

Princeza Jelisaveta Karađorđević, zajedno sa bratom, podnela je zahtev da joj se vrati vila u otmenom delu Beograda u kojoj se trenutno nalazi Ambasada Crne Gore.

“Naša imovina u Beogradu, sa vrtom i kućom od oko 6.486 kvadratnih metara, oduzeta nam je odmah posle rata. Imamo poverenje u novu vladu i nadamo se da će nam vratiti ono što je naše”, izjavila je princeza.

U sklopu obaveznog paketa zakona Evropske unije, Beograd je u septembru 2011. godine usvojio zakon o povraćaju imovine nacionalizovane u periodu od dolaska komunista na vlast 1945. do 1968. godine, ili isplati nadoknade u novčanoj protivvrednosti.

Republika Crna Gora trenutno koristi vilu na osnovu ugovora potpisanog sa Vladom Republike Srbije.

Posmrtni ostaci kneza Pavla, bivšeg jugoslovenskog namesnika svrgnutog s vlasti u državom udaru 1941, preneti su u Beograd ovog 4. oktobra, 71 godinu nakon što je sa porodicom napustio tlo Srbije.

Zajedno sa suprugom Olgom i sinom Nikolom, sahranjen je dva dana kasnije u mauzoleju srpske kraljevske porodice na Oplencu kraj Topole.

U decembru prošle godine, Viši sud u Beogradu rehabilitovao je kneza Pavla i poništio presudu državne komisije iz septembra 1945. godine, kojom je proglašen zločincem.

Komunističke vlasti teretile su kneza Pavla da je “po preuzimanju vlasti pogazio Ustav, da je uzeo celokupnu vlast u svoje ruke i ignorisao narodne predstavnike”, a optužen je i “za zaključivanje Trojnog pakta, čime je doprineo agresivnom ratu sila Osovine”.

Pakt je sporazum koji su 1940. godine potpisale nacistička Nemačka, fašistička Italija i carevina Japan, osnovavši sile Osovine, tada suprotstavljene silama Saveznika – Rusiji, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama.

Kada je izbio Drugi svetski rat, Vlada Jugoslavije je, da bi izbegla okupaciju, pristupila Trojnom paktu, dozvolivši nemačkoj vojsci da prođe kroz Jugoslaviju. Taj potez je izazvao veliko negodovanje u narodu i doveo do vojnog udara kojim je namesnik svrgnut sa vlasti.

Knez Pavle je potomak Karađorđa, koji je oslobodio Srbiju od otomanske vlasti početkom devetnaestog veka.

On je postao prvi namesnik Kraljevine Jugoslavije nakon ubistva njegovog rođaka kralja Aleksandra 1934. godine u Marseju, u Francuskoj.

Tokom rata, britanska vlada je kneza Pavla i njegovu porodicu držala u kućnom pritvoru u Keniji, u Africi. Pod zabranom povratka u Jugoslaviju, knez Pavle je ostatak života proveo u izgnanstvu.

Knez Pavle je bio poznat po svojoj strasti prema umetnosti. Sakupio je, donirao i posvetio Jugoslaviji veliki broj umetničkih dela, uključujući brojna inostrana remek-dela. Slike Rubensa, Rembranta, Monea, Van Goga i drugih velikana koje je poklonio danas se čuvaju u Narodnom muzeju Srbije.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

Feature 19 Feb 18

Serbia: Long Wait for Return of Confiscated Property

news 30 Jan 18

Kosovo Urges Wartime Rape Survivors to Register

Feature 06 Dec 17

Croatians Struggle to Regain Property Confiscated in WWII

News 20 Nov 17

War Rape Victim Sues Croatian Ministry

News 02 Oct 17

US Court Dismisses Croatian WWII Victims’ Lawsuit

news 08 Sep 17

Montenegro Offers Compensation to War Crime Victims

News 01 Sep 17

Croatian WWII Victims’ Lawsuit Takes Bizarre Turn