Vest 01 Feb 13

Optužbe za mito izmišljotina, tvrdi Ljimaj

Branilac bivšeg komandanta OVK Fatmira Ljimaja odbacio je kao smešne navode da je ovaj potrošio milion evra na odbranu od optužbi za ratne zločine.

Edona Peci
Priština

“Čitava optužnica mi izgleda kao loše napisan roman”, rekao je za BIRN Tome Gaši, jedan od branilaca bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Fatmira Ljimaja.

Njegov komentar usledio je nakon što je prištinski dnevnik “Koha ditore” objavio detalje optužnice protiv Ljimaja za učešće u organizovanom kriminalu i korupciji dok je od 2008. do 2010. godine bio ministar saobraćaja Kosova.

Ljimaj je optužen da je novac stečen organizovanim kriminalom koristio da plati svoju odbranu na prošlogodišnjem suđenju za ratne zločine počinjene u logoru Klečka tokom sukoba na Kosovu krajem devedesetih.

On je na svoju odbranu potrošio milion evra, javio je dnevni list “Koha ditore”.

U odvojenom suđenju pred Haškim tribunalom 2005. godine, Ljimaj je oslobođen optužbi za ratne zločine nad Srbima i Albancima za koje se sumnja da su sarađivali sa srpskim vlastima tokom rata na Kosovu te je kod kuće dočekan kao heroj.

Posle toga je postao ministar saobraćaja, ali mu se ponovo sudilo za ratne zločine, ovog puta u Prištini.

Oslobođen je još jednom u maju prošle godine, ali je tužba Tužilaštva na presudu prihvaćena i predmet je u međuvremenu vraćen na ponovljeno suđenje.

Optužbe za korupciju koje je izrekla Misija vladavine prava EU na Kosovu (Euleks) sastavni su deo drugog slučaja protiv Ljimaja i odnose se na vreme dok je bio ministar saobraćaja, kada je, kako se tvrdi, po povratku iz Haga “vodio kriminalnu grupu”.

Njegov advokat Gaši rekao je da su sredstva za njegovu odbranu obezbeđena legalnim putem kada je prodao zemljište.

“Tužilac skače samom sebi u usta, jer prvo izražava sumnju u izvor sredstava kojim je plaćena Ljimajeva odbrana, a zatim kaže da je prodato zemljište u Ljimajevom vlasništvu za 500.000 evra, što zapravo objašnjava odakle novac”, kazao je Gaši.

Ljimaj je trenutno potpredsednik vladajuće Demokratske partije Kosovo. Njegovo suđenje u slučaju korupcije nastaviće se 7. februara.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

News 13 Dec 17

US Urges Serbia to Tackle Kosovo Massacre Cover-Up

News 11 Dec 17

War Criminal Praljak’s Death Commemorated in Croatia

Profile 08 Dec 17

The Never-Ending War Crimes Trial of Branimir Glavas

News 07 Dec 17

Hague Tribunal Declares ‘Mission Accomplished’

News 01 Dec 17

Serbian Street Named After Nazi Collaborator Revealed

News 27 Nov 17

Serbian Football Fans Show Support for Ratko Mladic

Background

serb-minority-rights-scripted-out-in-croatia-09-02-2015

Serb Minority Rights Scripted Out in Croatia

The muted response to the Croatian town of Vukovar’s decision to scrap controversial bilingual signs in Latin and Serb Cyrillic script suggests the EU has lost focus on minority rights, analysts claimed.

Croatian Dissident Feared Kidnap by Yugoslav Spies

The trial of Zdravko Mustac and Josip Perkovic, former Yugoslav spy chiefs accused of killing a Croatian émigré, heard that the victim repeatedly told his German lover that he was living in fear.

Subscribe to Our Newsletter