Vest 02 Jun 15

Optuženi negirali da su ubili Ćuruviju

Na prvom ročištu na suđenju trojici bivših pripadnika državne bezbednosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, optuženi su se izjasnili da nisu krivi.

Ivana Nikolić
BIRN
Beograd
Slavko Ćuruvija

Bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković i bivši pripadnici DB-a Ratko Romić i Milan Radonjić rekli su u ponedeljak pred specijalnim sudom u Beogradu da nisu ubili niti učestvovali u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Četvrti pripadnik Državne bezbednosti, takođe optužen za umešanost u Ćuruvijino ubistvo, Miroslav Kurak nalazi se u bekstvu i njemu se sudi u odsustvu.

Ćuruvija je ubijen ispred svoje zgrade u Beogradu - u njega je ispaljeno 17 hitaca, a njegovi prijatelji i porodica veruju da je ubistvo motivisano protivljenjem režimu Slobodana Miloševića.

Prema optužnici, ubistvo je naredilo NN lice, Marković se tereti za podstrekivanje na zločin, dok su druga trojica optuženih učestvovala u organizaciji i izvršenju ubistva.

U optužnici se navodi da je krajem marta 1999. godine bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija odbio Markovićev zahtev da njegova jedinica ubije Ćuruviju, a da je Marković to potom tražio od Radonjića.

Radonjić je zatim angažovao Kuraka i Romića, koji su bili direktni počinioci, navodi se u optužnici.

Tužilac Milenko Mandić rekao je da je Ćuruvija ubijen "zbog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu o kritikama vlasti i mogućnosti da utiče na javno mnjenje".

Ubistvo je počinjeno "radi čuvanja postojećeg režima vlasti", rekao je Mandić.

Marković, koji trenutno služi kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva nekadašnjeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i druge zločine, rekao je pred sudom da on nije planirao niti naredio Ćuruvijino ubistvo.

"Tužiocu je bio potreban posrednik između NN lica iz vlasti i izvršilaca, pa je bilo zgodno da načelink Državne bezbednosti bude okrivljen za to", rekao je on.

On je dodao da su optužbe protiv njega neosnovane, jer se zasnivaju na izjavama svedoka "koji su čuli nešto od nekog ili su pročitali u medijima [o njegovoj navodnoj umešanosti u ubistvo]".

Bivši šef Državne bezbednosti rekao je i da za vreme NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, kada je ubijen Ćuruvija "Slobodan Milošević i ja i cela država smo imali mnogo više razloga za brigu od toga što neko piše protiv režima".

Tužilaštvo je svoj slučaj zasnovalo na svedočenju Milorada Ulemeka Legije, koji služi kaznu od 40 godina zatvora zbog uloge u ubistvu premijera Zorana Đinđića u martu 2003. godine.

Romiću i Radonjiću se sudi i za pokušaj ubistva Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi. Oni su u junu 2012. bili osuđeni na ukupno 15 godina zatvora, ali je apelacioni sud kasnije te godine naredio ponovno suđenje.

Nekoliko dana pre nego što je ubijen Ćuruvija, Mirjana Marković ga je optužila da podržava NATO bombardovanje Srbije. Ona je otišla u Rusiju nakon što je Milošević izručen Haškom tribunalu, gde je umro 2006. godine.

Inače, Ćuruvija je kao novinar radio za mnoge uticajne nedeljnike i dnevne novine u Srbiji i u bivšoj Jugoslaviji.

Nakon što je režim preuzeo kontrolu nad listom Borba 1994. godine, Ćuruvija je zajedno sa nekoliko kolega dao otkaz.

On je 1996. godine osnovao Dnevni telegraf, prve dnevne novine u Srbiji u privatnom vlasništvu, nakon više od 50 godina. Ćuruvija je bio direktor, glavni i odgovorni urednik i vlasnik, a 1998. godine je osnovao i magazin Evropljanin.

Suđenje se nastavlja u utorak.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

News 19 Jan 18

US Seeks to Revoke Bosnian's Citizenship

News 18 Jan 18

Witness Recognized Medicus Suspect at Pristina Airport

News 17 Jan 18

Ex-KLA Officials Deny Knowing of 1998 Killings

News 16 Jan 18

Croatia Issues Light Sentence For 1998 Serb Killing

news 12 Jan 18

Claims About Kosovo's Post-War Murders Shock Families

News 11 Jan 18

Bosnia Confirms Indictment for Crimes Near Donji Vakuf

2017 in Review 25 Dec 17

Serbia: War Criminals Praised, War Trials Delayed

News 20 Dec 17

Bosnian Serb Ex-Soldiers Arrested on Genocide Charges

News 19 Dec 17

Bosnian Army Ex-Soldiers Arrested for Killing 30 Serbs