Vest 24 Jun 13

Odbrana traži ukidanje presude zbog pisma haškog sudije

Advokatica Vasvija Vidović je nakon nedavnog pisma Frederika Harhoffa, danskog sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), zatražila ukidanje prvostepene presude Rasimu Deliću.

Justice Report
BIRN
Sarajevo

“Sudija Harhoff pokazuje neprihvatljivu pristrasnost prema osuđujućim presudama protiv optuženih pred MKSJ-om. Takva pristrasnost je mogla biti odlučujući faktor pri donošenju konačne odluke da se osudi Rasim Delić”, navedeno je u podnesku koji je Vidović poslala predsjedniku Tribunala Theodoru Meronu.

Harhoff je bio u tročlanom prvostepenom vijeću koje je osudilo Delića glasovima dva naprema jedan.

Nepravomoćnom presudom Haškog suda, Delić je u septembru 2008. osuđen na tri godine zatvora. Preminuo je godinu i pet mjeseci kasnije, dok je bio na privremenoj slobodi, a Apelaciono vijeće je potvrdilo nepravomoćnu presudu.

Sudija Haškog suda Frederik Harhoff u pismu poslanom prijateljima izrazio je zabrinutost za dvije nedavne presude.

On smatra da je predsjednik Tribunala, američki sudija Theodor Meron, izvršio pritisak na dvojicu sudija u vezi sa oslobađajućim presudama Anti Gotovini i Mladenu Markaču, te Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Harhoff sumnja da je Meron to uradio pod uticajem “vojnog establišmenta” vodećih država poput Amerike i Izraela.

Prema podnesku Odbrane Delića, “iz pisma je očigledno da sudija Harhoff smatra da su oslobađajuće presude same po sebi sumnjive i upravljane američko-izraelskim mahinacijama, koje su se navodno provodile preko predsjedavajućeg Apelacionog vijeća, sudije Merona, koji ima nepobitnu međunarodnu reputaciju i renome”.

Delić je za komandanta Glavnog štaba Armije BiH (ABiH) imenovan 8. juna 1993. Osuđen je jer “nije preduzeo nužne i razumne mjere da spriječi ili kazni zločine” mudžahedina počinjene nad srpskim zarobljenicima u selu Livade i logoru “Kamenica” u blizini Zavidovića u ljeto 1995.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

News 16 Jan 17

Kosovo Indicts KLA Ex-Guerrilla for War Crimes

news 13 Jan 17

Kosovo MP Fatmir Limaj’s War Crimes Trial Opens

News 11 Jan 17

Croatia Tries Soldier for Operation Storm Killings

Analysis 11 Jan 17

Kosovo and Serbia: Non-Cooperation Perpetuates Injustice

News 09 Jan 17

Radovan Karadzic’s Ex-Adviser Goes on Trial

News 09 Jan 17

Bosnia Indicts Two for Crimes Against Brcko Serbs

2016 in Review 28 Dec 16

Croatia: Historical Controversies Stir Tensions with Serbia

2016 in Review 27 Dec 16

Serbia: The Radicals’ Revival and the Missing Prosecutor

2016 in Review 26 Dec 16

Kosovo: New War Court Approved Despite Opposition