Vest 07 Nov 12

Mladić: Zločince je trebalo pogubiti 1992., tvrdi svjedok

Bivši oficir VRS-a rekao je na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za genocid počinjen u BiH, da osjeća odgovornost što počinioce ratnih zločina nije oštro kaznio.

Justice Report
BIRN
Sarajevo

Svjedok RM-802 – iz čijeg iskaza proizlazi da je bio komandant jedne od brigada Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) – potvrdio je da pripadnici te vojske i paravojnih formacija koji su 1992. počinili ratne zločine nad Bošnjacima nisu kažnjeni za to.

“Ja lično osjećam odgovornost jer je bilo nepriličnih postupaka pripadnika moje vojske i paravojnih formacija, protiv kojih su se trebale preduzimati mjere 1992. godine. Da smo tada strožije kažnjavali pojedince koji su činili nedolične stvari, mislim da se ni ovo sada ne bi događalo”, izjavio je svjedok.

On je dodao da su kaznene mjere protiv “pojedinaca i manjih grupa” počinilaca krivičnih djela morale ići “do pogubljenja”.

“To smo morali sasjeći u korijenu, i ja osjećam odgovornost. Sjećam se svoje nemoći. Vojnik izađe iz svog šatora i kaže: ‘Nemam šta da radim, idem da palim muslimanske kuće.’ Ja sam to tada spriječio, ali se on poslije sat vremena izgubio da sprovede svoje namjere”, kazao je svjedok, dodavši da nije imao moć da vojnika kazni.

Kao primjer počinjenih zločina, RM-802 je naveo ubistvo oko 150 Bošnjaka iz sela Večići, koji su se prethodno predali VRS-u kod škole u selu Grabovica kod Kotor-Varoši 3. novembra 1992. godine.

Prema optužnici koja Mladića, bivšeg komandanta VRS-a, tereti za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, u Grabovici je ubijen “jedan broj Bošnjaka”.

“O tome me je radio-vezom obavijestio jedan kolega. Rekao mi je prvo da se predala veća grupa naoružanih Bošnjaka iz Večića i položila oružje, te da su u selu Grabovica kod škole. Poslije dva do tri sata dobio sam informaciju da su doživjeli tu sudbinu”, prisjetio se svjedok.

RM-802 je posvjedočio da je “odmah ujutro” o tome telefonom obavijestio komandanta Prvog krajiškog korpusa generala Momira Talića, koji mu je rekao da je o incidentu u Grabovici već obaviješten.

Talić, kojeg je Haški tribunal optužio za zločine počinjene u BiH, umro je 2003. godine, za vrijeme boravka na privremenoj slobodi.

“Koliko je meni poznato, nije bila sprovedena nikakva istraga”, kazao je svjedok i dodao da mu je jedan civilni zvaničnik rekao da će “opštinske strukture istražiti Grabovicu”, ali da se to nije desilo. 

“Pitao sam potčinjenog gdje su počinioci, da se uhapse, a on mi je rekao da su već pobjegli preko Drine u SRJ. Poslije mjesec-dva, saznao sam da nisu više živi”, dodao je RM-802.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Miodrag Stojanović predočio je svjedoku dva izvještaja komande Prvog krajiškog korpusa o događajima u Grabovici upućena Glavnom štabu VRS-a 4. i 5. novembra 1992. godine.

U tim izvještajima je pisalo da je “u obračunu bošnjačkih snaga s našim jedinicama ubijeno 40, a zarobljeno 200 pripadnika ‘Zelenih beretki’”, a da je zatim “nad zarobljenim pripadnicima ‘Zelenih beretki’ započeo žestoki masakr” kao odmazda zbog surovih ubistava srpskih vojnika.

RM-802 je izjavio da taj opis događaja ne odgovara informacijama koje je on uputio komandi Korpusa.

Komentarišući dio izvještaja u kojem piše da su “preduzete mjere za sprečavanje daljnjeg masakra”, on je naveo: “Nikakvo naređenje o tome nisam dobio, da bilo šta preduzimam. Ovo je napisano formalno.”

Iz izvještaja Korpusa poslatog Glavnom štabu VRS-a 5. novembra 1992. godine, branilac Stojanović je citirao tvrdnju da su “bošnjački borci pokušali da se izvuku ka Travniku” i da je “u sukobu sa VRS-om stradalo više od 150 ekstremista”.

Svjedok je na to rekao da takvih sukoba sa tolikim brojem ubijenih “nije bilo” i da ni taj izvještaj nije odražavao pravo stanje.

“Kako je moguće da se ovako dezinformiše Glavni štab VRS-a?” pitao je branilac Stojanović.

Na to je svjedok odgovorio da ne zna, ali je napomenuo da 1992. nije bilo ustanovljenog sistema odgovornosti od najnižih do najviših struktura.

U to vrijeme, svjedok se, kako je kazao, nije sreo sa generalom Mladićem, koji ga je tek u proljeće 1994. posjetio na komandnom mjestu.

“S Mladićem o tome [Grabovici] nisam pričao”, rekao je RM-802, uz opasku da je “svaki od komandanata brigada volio kad mu Mladić dođe” zato što je to bilo “dobro za moral”.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno 7. novembra.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

2017 in Review 28 Dec 17

Bosnia: Landmark Verdicts Highlight Post-War Divisions

News 22 Dec 17

Serbia Likely to Seek Mladic’s Release for Treatment

Feature 22 Dec 17

Sarajevo Siege Mothers Remember Their Lost Children

News 06 Dec 17

Ratko Mladic Posters Appear on Belgrade Streets

Feature 05 Dec 17

‘Secret’ Serbian Indictment Claims Army Helped Mladic

Comment 30 Nov 17

A Poisonous Week at the Hague Tribunal

News 28 Nov 17

Ratko Mladic Tribute Plaque to Remain Near Sarajevo

News 27 Nov 17

Serbian Football Fans Show Support for Ratko Mladic

Comment 23 Nov 17

After Mladic’s Conviction, Can Serbia Face Its Past?

Background

Srebrenica: Genocide Reconstructed

In July 1995 Srebrenica was shelled and occupied by the Army of Republic of Srpska,VRS, despite being declared a protected area by the United Nations. More than 7,000 people were killed, the victims of genocide.

War in Bosnia

Key dates and events in the Bosnia war.

Ratko Mladic: The Force Behind the Srebrenica Killings

The Bosnian Serb commander’s role in the genocide committed in Srebrenica is described in detail in many indictments and verdicts pronounced before local and international judicial institutions.

Subscribe to Our Newsletter