Vest 05 Nov 12

Mladić: Svjedok o zločinima u Rogatici

Svjedok Tužilaštva Elvedin Pašić opisao je na suđenju Ratku Mladiću kako je sa stotinama bošnjačkih civila iz Rogatice u ljeto 1992. godine bio pritvoren i zlostavljan.

Justice Report
BIRN
Sarajevo

Pašić je u petak posvjedočio da su srpske snage početkom juna 1992. granatirale Rogaticu, a zatim ušle u grad i zarobile civile koji su se skrivali u podrumima, među kojima je bio i on.

“Po preuzimanju vlasti, Srbi su objavili da će očistiti grad od 4.000 ekstremista i ‘Zelenih beretki’. Koliko sam ja znao, nije bilo ekstremista ni vojnih organizacija na području Rogatice. Da su postojale, verujem da bih ih vidio”, rekao je Pašić.

On je dodao da je 7. juna 1992. zarobljen, nakon što se sa još dvadesetak civila tokom granatiranja sklonio u podrum svoje zgrade.

“Kad su nas istjerali iz podruma, najviše me se dojmilo to što su okolne privatne kuće gorjele, dok su ljudi ležali na zemlji s rukama vezanim iza leđa. Srpski vojnici bili su u kamuflažnim uniformama, od kojih su neke bile policijske”, kazao je Pašić.

Nakon zarobljavanja, kako je svjedok rekao, prebačen je u srednju školu sa još “300 žena, djece i starijih i mlađih muškaraca”.

Poslije nešto više od mjesec dana, jednu noć je proveo u logoru Sušica u Vlasenici, gdje ga je “fizički zlostavljao” šef obezbjeđenja Dragan Nikolić.

Nikolić je pred Haškim sudom priznao krivnju za zločine počinjene u Vlasenici i osuđen je na 20 godina zatvora.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva iz 20 opština širom BiH, među kojima je bila i Rogatica. On je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje međunarodnih vojnika za taoce.

Svjedok Pašić je ispričao da je godinu dana proveo u logoru Batković kod Bijeljine. Izjavio je da je tamo bio očevidac kada je nekoliko zarobljenika bilo nasmrt pretučeno.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac Miodrag Stojanović pitao je Pašića o pregovorima o podjeli rogatičke opštine uoči sukoba.

Svjedok je odgovorio da je Rogatica “potpala pod Republiku Srpsku (RS)”, a da Bošnjake niko ništa nije pitao.

“Većina nesrpskog stanovništva postala je automatski građanima drugog reda”, dodao je Pašić.

Svjedok je, na sugestiju Stojanovića, potvrdio da su civile Bošnjake u rogatičkoj srednjoj školi i poljoprivrednom dobru čuvali policajci. Dodao je da je tačno da tamo nije bio zlostavljan.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 5. novembra.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

News 06 Dec 17

Ratko Mladic Posters Appear on Belgrade Streets

Feature 05 Dec 17

‘Secret’ Serbian Indictment Claims Army Helped Mladic

Comment 30 Nov 17

A Poisonous Week at the Hague Tribunal

News 28 Nov 17

Ratko Mladic Tribute Plaque to Remain Near Sarajevo

News 27 Nov 17

Serbian Football Fans Show Support for Ratko Mladic

Comment 23 Nov 17

After Mladic’s Conviction, Can Serbia Face Its Past?

News 22 Nov 17

Mladic Verdict Highlights Bosnia’s Ethnic Divisions

News 22 Nov 17

Ratko Mladic Convicted of Genocide, Jailed for Life

Live Blog 22 Nov 17

Ratko Mladic Verdict: Live Blog

Background

Srebrenica: Genocide Reconstructed

In July 1995 Srebrenica was shelled and occupied by the Army of Republic of Srpska,VRS, despite being declared a protected area by the United Nations. More than 7,000 people were killed, the victims of genocide.

War in Bosnia

Key dates and events in the Bosnia war.

Ratko Mladic: The Force Behind the Srebrenica Killings

The Bosnian Serb commander’s role in the genocide committed in Srebrenica is described in detail in many indictments and verdicts pronounced before local and international judicial institutions.

Subscribe to Our Newsletter