Vest 05 Nov 12

Mladić: Svjedok o zločinima u Rogatici

Svjedok Tužilaštva Elvedin Pašić opisao je na suđenju Ratku Mladiću kako je sa stotinama bošnjačkih civila iz Rogatice u ljeto 1992. godine bio pritvoren i zlostavljan.

Justice Report
BIRN
Sarajevo

Pašić je u petak posvjedočio da su srpske snage početkom juna 1992. granatirale Rogaticu, a zatim ušle u grad i zarobile civile koji su se skrivali u podrumima, među kojima je bio i on.

“Po preuzimanju vlasti, Srbi su objavili da će očistiti grad od 4.000 ekstremista i ‘Zelenih beretki’. Koliko sam ja znao, nije bilo ekstremista ni vojnih organizacija na području Rogatice. Da su postojale, verujem da bih ih vidio”, rekao je Pašić.

On je dodao da je 7. juna 1992. zarobljen, nakon što se sa još dvadesetak civila tokom granatiranja sklonio u podrum svoje zgrade.

“Kad su nas istjerali iz podruma, najviše me se dojmilo to što su okolne privatne kuće gorjele, dok su ljudi ležali na zemlji s rukama vezanim iza leđa. Srpski vojnici bili su u kamuflažnim uniformama, od kojih su neke bile policijske”, kazao je Pašić.

Nakon zarobljavanja, kako je svjedok rekao, prebačen je u srednju školu sa još “300 žena, djece i starijih i mlađih muškaraca”.

Poslije nešto više od mjesec dana, jednu noć je proveo u logoru Sušica u Vlasenici, gdje ga je “fizički zlostavljao” šef obezbjeđenja Dragan Nikolić.

Nikolić je pred Haškim sudom priznao krivnju za zločine počinjene u Vlasenici i osuđen je na 20 godina zatvora.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva iz 20 opština širom BiH, među kojima je bila i Rogatica. On je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje međunarodnih vojnika za taoce.

Svjedok Pašić je ispričao da je godinu dana proveo u logoru Batković kod Bijeljine. Izjavio je da je tamo bio očevidac kada je nekoliko zarobljenika bilo nasmrt pretučeno.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac Miodrag Stojanović pitao je Pašića o pregovorima o podjeli rogatičke opštine uoči sukoba.

Svjedok je odgovorio da je Rogatica “potpala pod Republiku Srpsku (RS)”, a da Bošnjake niko ništa nije pitao.

“Većina nesrpskog stanovništva postala je automatski građanima drugog reda”, dodao je Pašić.

Svjedok je, na sugestiju Stojanovića, potvrdio da su civile Bošnjake u rogatičkoj srednjoj školi i poljoprivrednom dobru čuvali policajci. Dodao je da je tačno da tamo nije bio zlostavljan.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 5. novembra.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

News 04 Jan 17

Croatia Urges Serbia to Return Religious Artefacts

2016 in Review 23 Dec 16

Bosnia: Trials and Votes Deepen Divisions

News 15 Dec 16

Ratko Mladic’s Trial Hears Final Statements

News 13 Dec 16

Defence Urges UN Court to Acquit Ratko Mladic

News 12 Dec 16

Ratko Mladic Defence: 1992 Genocide ‘Not Proved’

News 07 Dec 16

UN Prosecutors Demand Life Sentence for Ratko Mladic

Background

Srebrenica: Genocide Reconstructed

In July 1995 Srebrenica was shelled and occupied by the Army of Republic of Srpska,VRS, despite being declared a protected area by the United Nations. More than 7,000 people were killed, the victims of genocide.

War in Bosnia

Key dates and events in the Bosnia war.

Ratko Mladic: The Force Behind the Srebrenica Killings

The Bosnian Serb commander’s role in the genocide committed in Srebrenica is described in detail in many indictments and verdicts pronounced before local and international judicial institutions.

Subscribe to Our Newsletter