Vest 06 Nov 12

Mladić: Svjedok o drugoj eksploziji na Markalama

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, sudije su saslušale iskaz o drugoj eksploziji na sarajevskoj tržnici Markale, koja se dogodila u avgustu 1995. godine.

Justice Report
BIRN
Haag

Ismet Svraka je svjedočio o drugoj eksploziji na sarajevskoj tržnici Markale, koja se desila 28. avgusta 1995. godine, kada su ubijene 43, a ranjeno 75 osoba. U optužnici se navodi da je minobacačka granata koja je izazvala tu eksploziju ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS).

Svraka, koji je tog dana teško ranjen šrapnelima, posvjedočio je da je ispred ulaza na Markale razgovarao sa dvojicom prijatelja i da je u jednom trenutku granata pala nedaleko od njih. U okolini, kako je izjavio, nije bilo pripadnika, ni položaja Armije BiH (ABiH).

“Odjednom sam čuo eksploziju, pao sam... Noge nisam osjećao... Rukama sam se po glavi opipao – čitava mi glava, mogu da dišem – živ sam... Vidjeti nisam mogao ništa, ali sam sve čuo, ‘daj ovog, daj onog’ i zapomaganje”, ispričao je svjedok.

Kako je rekao, ubrzo je automobilom bio prebačen u bolnicu Koševo, gdje mu je amputirana lijeva noga, kao i dva prsta na desnom stopalu. Jedan geler svjedoku je do danas ostao u glavi.

Dvojica Svrakinih prijatelja – Ramo Herceglija i Ibrahim Hajvaz – s kojima je razgovarao ispred Markala u trenutku eksplozije, ostali su na mjestu mrtvi.

Tužilaštvo je u sudnici prikazalo snimak brojnih žrtava i ranjenika načinjen neposredno poslije eksplozije na Markalama, a svjedok je identifikovao sebe.

Izrazivši svjedoku “iskreno žaljenje zbog svega što je preživio kao žrtva”, Mladićev branilac Miodrag Stojanović je Svraku u kratkom unakrsnom ispitivanju pitao odakle je granata doletjela.

“Odakle je došla i ko ju je bacio, ne znam”, glasio je odgovor.

Optužnicom Tužilaštva u Haagu, Mladiću je na teret stavljen genocid u Srebrenici i u još sedam bosanskohercegovačkih opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje međunarodnih pripadnika za taoce.

U ponedjeljak je na ovom suđenju iskaz dao i zaštićeni svjedok. Veći dio glavnog ispitivanja RM-084 protekao je iza zatvorenih vrata.

U sažetku njegove izjave, koju je pročitala u sudnici, tužiteljka Camille Bibles precizirala je da je svjedok opisao “obuku pripadnika Srpske demokratske stranke (SDS) koju je obavljala Jugoslovenska narodna armija (JNA), uklanjanje nesrba iz VRS-a, nekažnjavanje vojnika VRS-a za zločine, sprovođenje šest strateških ciljeva bosanskih Srba, odnose između VRS-a i raznih paravojnih formacija i različite borbene operacije”.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno 6. novembra.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

Feature 07 Aug 17

Ailing Defendants Cause Headaches for Hague Tribunal

News 14 Jul 17

Bosnian Serbs Spend €10,000 on Mladic, Karadzic

News 06 Jul 17

Bosnian Serbs to Rally for Ratko Mladic

News 23 May 17

Mladic Appeals ICTY Denial of Temporary Release

News 17 May 17

Russia Slams ICTY Decision Not To Release Mladic

News 21 Apr 17

Serbian Court Refuses to Call Mladic to Testify

News 21 Mar 17

Ratko Mladic Asks for Hospital Treatment in Russia

Background

Srebrenica: Genocide Reconstructed

In July 1995 Srebrenica was shelled and occupied by the Army of Republic of Srpska,VRS, despite being declared a protected area by the United Nations. More than 7,000 people were killed, the victims of genocide.

War in Bosnia

Key dates and events in the Bosnia war.

Ratko Mladic: The Force Behind the Srebrenica Killings

The Bosnian Serb commander’s role in the genocide committed in Srebrenica is described in detail in many indictments and verdicts pronounced before local and international judicial institutions.

Subscribe to Our Newsletter