Vest 06 Nov 12

Mladić: Svjedok o drugoj eksploziji na Markalama

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, sudije su saslušale iskaz o drugoj eksploziji na sarajevskoj tržnici Markale, koja se dogodila u avgustu 1995. godine.

Justice Report
BIRN
Haag

Ismet Svraka je svjedočio o drugoj eksploziji na sarajevskoj tržnici Markale, koja se desila 28. avgusta 1995. godine, kada su ubijene 43, a ranjeno 75 osoba. U optužnici se navodi da je minobacačka granata koja je izazvala tu eksploziju ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS).

Svraka, koji je tog dana teško ranjen šrapnelima, posvjedočio je da je ispred ulaza na Markale razgovarao sa dvojicom prijatelja i da je u jednom trenutku granata pala nedaleko od njih. U okolini, kako je izjavio, nije bilo pripadnika, ni položaja Armije BiH (ABiH).

“Odjednom sam čuo eksploziju, pao sam... Noge nisam osjećao... Rukama sam se po glavi opipao – čitava mi glava, mogu da dišem – živ sam... Vidjeti nisam mogao ništa, ali sam sve čuo, ‘daj ovog, daj onog’ i zapomaganje”, ispričao je svjedok.

Kako je rekao, ubrzo je automobilom bio prebačen u bolnicu Koševo, gdje mu je amputirana lijeva noga, kao i dva prsta na desnom stopalu. Jedan geler svjedoku je do danas ostao u glavi.

Dvojica Svrakinih prijatelja – Ramo Herceglija i Ibrahim Hajvaz – s kojima je razgovarao ispred Markala u trenutku eksplozije, ostali su na mjestu mrtvi.

Tužilaštvo je u sudnici prikazalo snimak brojnih žrtava i ranjenika načinjen neposredno poslije eksplozije na Markalama, a svjedok je identifikovao sebe.

Izrazivši svjedoku “iskreno žaljenje zbog svega što je preživio kao žrtva”, Mladićev branilac Miodrag Stojanović je Svraku u kratkom unakrsnom ispitivanju pitao odakle je granata doletjela.

“Odakle je došla i ko ju je bacio, ne znam”, glasio je odgovor.

Optužnicom Tužilaštva u Haagu, Mladiću je na teret stavljen genocid u Srebrenici i u još sedam bosanskohercegovačkih opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje međunarodnih pripadnika za taoce.

U ponedjeljak je na ovom suđenju iskaz dao i zaštićeni svjedok. Veći dio glavnog ispitivanja RM-084 protekao je iza zatvorenih vrata.

U sažetku njegove izjave, koju je pročitala u sudnici, tužiteljka Camille Bibles precizirala je da je svjedok opisao “obuku pripadnika Srpske demokratske stranke (SDS) koju je obavljala Jugoslovenska narodna armija (JNA), uklanjanje nesrba iz VRS-a, nekažnjavanje vojnika VRS-a za zločine, sprovođenje šest strateških ciljeva bosanskih Srba, odnose između VRS-a i raznih paravojnih formacija i različite borbene operacije”.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno 6. novembra.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

2017 in Review 28 Dec 17

Bosnia: Landmark Verdicts Highlight Post-War Divisions

News 22 Dec 17

Serbia Likely to Seek Mladic’s Release for Treatment

Feature 22 Dec 17

Sarajevo Siege Mothers Remember Their Lost Children

News 06 Dec 17

Ratko Mladic Posters Appear on Belgrade Streets

Feature 05 Dec 17

‘Secret’ Serbian Indictment Claims Army Helped Mladic

Comment 30 Nov 17

A Poisonous Week at the Hague Tribunal

News 28 Nov 17

Ratko Mladic Tribute Plaque to Remain Near Sarajevo

Background

Srebrenica: Genocide Reconstructed

In July 1995 Srebrenica was shelled and occupied by the Army of Republic of Srpska,VRS, despite being declared a protected area by the United Nations. More than 7,000 people were killed, the victims of genocide.

War in Bosnia

Key dates and events in the Bosnia war.

Ratko Mladic: The Force Behind the Srebrenica Killings

The Bosnian Serb commander’s role in the genocide committed in Srebrenica is described in detail in many indictments and verdicts pronounced before local and international judicial institutions.

Subscribe to Our Newsletter