Vest 09 Nov 12

Mladić: Svjedočio sarajevski policajac

Na suđenju Ratku Mladiću u Haagu, izvođenje dokaza o terorisanju civila tokom rata u Sarajevu tužioci su nastavili iskazom sarajevskog policajca koji je učestvovao u istragama o više artiljerijskih i snajperskih napada u kojima su 1994. i 1995. stradali građani.

Justice Report
BIRN
Sarajevo

Svjedok, čiji je identitet zaštićen pseudonimom RM-110, potvrdio je da su rezultati istraga pokazali da je vatra na građane bila otvarana sa teritorije pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS), čiji je Mladić bio komandant.

Među incidentima koje je RM-110 istraživao bila je i eksplozija ispred tržnice Markale 28. avgusta 1995. u kojoj je, po optužnici, minobacačka granata ispaljena sa položaja VRS-a ubila 43, a ranila 75 osoba.

Otvaranje snajperske vatre na tramvaj 8. oktobra 1994. i eksplozija modifikovane avio-bombe 26. maja iste godine u ulici Safeta Hadžića takođe su bili predmet istrage svjedoka i njegovih kolega.

Kako je izjavio, RM-110 je istraživao mnoštvo drugih napada, poput ubistva Jasmine Tabaković, koju je metak pogodio u njenoj spavaćoj sobi.

U kratkom glavnom ispitivanju, precizirao je da je, istražujući pucanje na tramvaj u oktobru 1994., došao do zaključka da je vatra bila otvorena iz oružja velike vatrene moći zvanog “sijač smrti”.

Budući da je ranije svjedočio na više suđenja u Haagu, uključujući i proces protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, tužioci su svjedokovu izjavu u dokaze uveli u pisanom obliku.

Mladić je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje će biti nastavljeno u ponedjeljak, 12. novembra, kada će svjedoka RM-110 unakrsno ispitivati Odbrana.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

2017 in Review 28 Dec 17

Bosnia: Landmark Verdicts Highlight Post-War Divisions

News 22 Dec 17

Serbia Likely to Seek Mladic’s Release for Treatment

Feature 22 Dec 17

Sarajevo Siege Mothers Remember Their Lost Children

News 06 Dec 17

Ratko Mladic Posters Appear on Belgrade Streets

Feature 05 Dec 17

‘Secret’ Serbian Indictment Claims Army Helped Mladic

Comment 30 Nov 17

A Poisonous Week at the Hague Tribunal

News 28 Nov 17

Ratko Mladic Tribute Plaque to Remain Near Sarajevo

News 27 Nov 17

Serbian Football Fans Show Support for Ratko Mladic

Background

Srebrenica: Genocide Reconstructed

In July 1995 Srebrenica was shelled and occupied by the Army of Republic of Srpska,VRS, despite being declared a protected area by the United Nations. More than 7,000 people were killed, the victims of genocide.

War in Bosnia

Key dates and events in the Bosnia war.

Ratko Mladic: The Force Behind the Srebrenica Killings

The Bosnian Serb commander’s role in the genocide committed in Srebrenica is described in detail in many indictments and verdicts pronounced before local and international judicial institutions.

Subscribe to Our Newsletter