Vest 08 Nov 12

Mladić: Dobar sistem izvještavanja u VRS-u

Tužioci na suđenju Ratku Mladiću pred Međunarodnim sudom u Haagu nastavili su izvođenje dokaza o dijelu optužnice koja bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) tereti za teror nad civilima u Sarajevu.

Justice Report
BIRN
Sarajevo

O organizacionoj strukturi Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) VRS-a, koji je Sarajevo držao pod opsadom, svjedočio je vojni ekspert Tužilaštva Richard Phillips.

U ekspertskom izvještaju, uvrštenom u dokaze protiv Mladića, penzionisani britanski obavještajni oficir Phillips opisao je SRK kao visokoorganizovanu vojnu jedinicu u kojoj su linije komande i izvještavanja odlično funkcionisale.

Kako je objasnio, to znači da su borbeni izvještaji iz nižih jedinica – poput vodova, četa i bataljona – svakodnevno stizali u komande brigada oko Sarajeva, koje su ih zatim upućivale komandi SRK-a.

U suprotnom smjeru, iz komande korpusa, naređenja o borbenim dejstvima, po Phillipsovim nalazima, spuštana su niz isti lanac do najmanjih jedinica na frontu.

“Prema tim dokumentima, očigledno je da je postojao dobar sistem izvještavanja uz i niz komandni lanac. Komanda korpusa bila je sposobna da napiše složen set naredbi, uključujući i detaljne planove artiljerijske vatre, te da ga spusti niz lanac komande”, rekao je svjedok.

Vojni ekspert Tužilaštva naznačio je da su sve brigade i bataljoni u SRK-u imali minobacačke baterije, te da su mogli da računaju i na podršku “korpusne artiljerijske grupe”.

Kao dokaz da je SRK raspolagao i modifikovanim avio-bombama, koje su, po optužnici, ispaljivane na Sarajevo, Phillips je predočio naređenje generala Mladića da se Korpusu, na zahtjev njegovog komandanta Dragomira Miloševića, dostavi “20 bombi od 250 kilograma”.

Tribunal u Haagu je generala Miloševića, zbog terorisanja stanovništva Sarajeva 1994. i 1995, osudio na 29 godina zatvora. Njegovom prethodniku, Stanislavu Galiću, Međunarodni sud je izrekao kaznu doživotnog zatvora zbog granatiranja i snajperisanja civila u Sarajevu do 1994. godine.

Mladić je optužen za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Unakrsno ispitivanje vojnog eksperta Tužilaštva, Odbrana će nastaviti 8. novembra.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

News 04 Jan 17

Croatia Urges Serbia to Return Religious Artefacts

2016 in Review 23 Dec 16

Bosnia: Trials and Votes Deepen Divisions

News 15 Dec 16

Ratko Mladic’s Trial Hears Final Statements

News 13 Dec 16

Defence Urges UN Court to Acquit Ratko Mladic

News 12 Dec 16

Ratko Mladic Defence: 1992 Genocide ‘Not Proved’

News 07 Dec 16

UN Prosecutors Demand Life Sentence for Ratko Mladic

Background

Srebrenica: Genocide Reconstructed

In July 1995 Srebrenica was shelled and occupied by the Army of Republic of Srpska,VRS, despite being declared a protected area by the United Nations. More than 7,000 people were killed, the victims of genocide.

War in Bosnia

Key dates and events in the Bosnia war.

Ratko Mladic: The Force Behind the Srebrenica Killings

The Bosnian Serb commander’s role in the genocide committed in Srebrenica is described in detail in many indictments and verdicts pronounced before local and international judicial institutions.

Subscribe to Our Newsletter