Vest 30 Nov 12

Još bez dogovora o predsjedniku SO Nikšić

Crnogorske opozicione stranke nijesu uspjele da izaberu novog predsjednika SO Nikšić, uprkos dugim pregovorima, izazvanim zahtjevima koalicionih partnera za poštovanje nacionalnih simbola i osuđivanje ratnih zločina.

Milena Milošević
BIRN
Podgorica

Izgledalo je da se Pozitivna Crna Gora (PCG), Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP) nalaze na ivici da postignu sporazum o imenovanju Janka Vučinića, bivšeg vođe sindikata, za novog predsjednika Skupštine opštine (SO) Nikšić.

Međutim, u iznenađujućem obrtu Drago Đurović, odbornik iz Pozitivne CG, stao je na stranu vladajuće koalicije predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Đurović je u četvrtak napustio sednicu lokalne skupštine zajedno sa 20 odbornika koalicije Evropski Nikšić.

U Skupštini je tako ostalo manje od polovine ukupnog broja odbornika, njih 20 od 41, te nije postignut neophodan kvorum.

Đurović i ostali napustili su skupštinsku salu poslije zahtjeva opozicionih stranaka da se ponovi tajno glasanje za predsjednika SO Nikšić.

Prethodno glasanje dobila je kandidatkinja opozicione koalicije Evropski Nikšić, uprkos dogovoru da se glasa za Vučinića.

Konstitutivna sjednica skupštine tako je odložena za sljedeću sedmicu.

Tri opozicione stranke već su bile postigle sporazum o tzv. univerzalnim načelima političke saradnje kao osnove za formiranje lokalne vlasti u Nikšiću.

U načela spadaju osuđivanje ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji i poštovanje nezavisnosti Crne Gore i njenih državnih simbola.

Međutim, na samom početku konstitutivne sjednice Skupštine opštine sredinom novembra, većina odbornika DF-a bojkotovala je intoniranje državne himne.

Taj potez je razbjesnio Pozitivnu CG, koja je insistirala na prethodno dogovorenim načelima i zahtijevala da DF predloži nestranačku ličnost kao svog kandidata za predsjednika SO.

Vladajući DPS je u nekoliko navrata iskoristio nesposobnost opozicionih stranaka da postignu dogovor u Nikšiću.

Stranka je saopštila kako bi, da je osvojila većinu u Nikšiću, grad već odavno imao izabranu lokalnu vlast.

Lokalni izbori u Nikšiću održani su 14. oktobra, zajedno sa opštim izborima u čitavoj zemlji.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

News 18 Jan 18

Witness Recognized Medicus Suspect at Pristina Airport

News 17 Jan 18

Macedonia President Vetoes Language Law

News 17 Jan 18

Kosovo Police Tracks Car Origin in Ivanovic Murder

comment 17 Jan 18

Ivanovic Death is Failure for All of Kosovo

News 17 Jan 18

Croatia Court Acquits Priest Who Defended NDH

News 17 Jan 18

Threats to Slain Kosovo Serb Leader Were Ignored

News 12 Jan 18

Macedonia President Urged to Veto Language Law

Background

serb-minority-rights-scripted-out-in-croatia-09-02-2015

Serb Minority Rights Scripted Out in Croatia

The muted response to the Croatian town of Vukovar’s decision to scrap controversial bilingual signs in Latin and Serb Cyrillic script suggests the EU has lost focus on minority rights, analysts claimed.

Croatian Dissident Feared Kidnap by Yugoslav Spies

The trial of Zdravko Mustac and Josip Perkovic, former Yugoslav spy chiefs accused of killing a Croatian émigré, heard that the victim repeatedly told his German lover that he was living in fear.

Subscribe to Our Newsletter