Lajm 21 Mar 16

Ish-luftëtari i Kosovës kritikon Serbinë pasi lirohet nga Maqedonia

Ish-luftëtari i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Gafurr Dugolli, u lirua në fundjavë pasi u ndalua në Maqedoni për akuza nga ana e Serbisë për krime lufte, tha se pretendimet e Beogradit kundër tij ishin gënjeshtra.

Petrit Collaku
BIRN
Prishtinë
 
Gafurr Dugolli. Foto: Facebook.  

Gafurr Dugolli tha për BIRN të hënën se ai ishte një ushtar, jo një kriminel lufte dhe se urdhri i Serbisë për arrestimin e tij që çoi në ndalimin e tij në Maqedoni ishte i bazuar në gjëra jo të vërteta.

"Çështja është ndërtuar mbi shpifje. Kam qenë një ushtar që luftoi kundër ushtarësh,” tha Dugolli.

"Unë e kam ndërgjegjen të pastër dhe nuk kam asnjë arsye pse të shqetësohem për akuzat,” shtoi ai.

Dugolli, i cili tani është drejtor i zyrës së protokollit në Ministrinë e Forcave të Sigurisë së Kosovës, u lirua të shtunën, pasi u mbajt për tetë ditë në Shkup.

Ai u arrestua më 11 mars nga policia maqedonase në kufirin me Kosovën me një urdhër-arrest të Interpolit të kërkuar nga Serbia, e cila e akuzon atë për krime lufte gjatë luftimeve në Kosovë.

Ai tha se ishte e çuditshme që autoritetet maqedonase e arrestuan atë, sepse Shkupi e ka njohur pavarësinë e Kosovës.

“Kosova po përballet me këtë vështirësi duke qenë se nuk është anëtare e Interpolit, por duhet gjetur një mënyrë për të shmangur arrestime të tilla në të ardhme,” tha Dugolli.

“Kosova duhet ta diskutojë këtë çështje me vende të tjera në rajon dhe në veçanti me shtetet fqinje që na kanë njohur,” shtoi ai.

Sipas të dhënave të policisë serbe, Dugolli dyshohet për pjesëmarrje në vrasjen dhe abuzimin e serbëve në katër kampe burgimi në Kleçkë dhe Llapushnik në vitin 1998. Disa prej këtyre krimeve u ndoqën penalisht në gjykatën e OKB-së në Hagë, edhe pse vetë Dugolli nuk u akuzua.

Ndër të akuzuarit ishte Fatmir Limaj, një politikan i opozitës në Kosovës, i cili ishte gjithashtu në listën serbe të të kërkuarve së bashku Dugollin.

Limaj u akuzua për krime kundër njerëzimit dhe krime lufte të dyshuara se janë kryer në vitin 1998 në kampin e paraburgimit të UÇK-së në Llapushnik.

Prokuroria e Hagës pretendoi se Limaj duhet të mbahet përgjegjës për vrasjen e më shumë se 30 njerëzve në kamp

Megjithatë, ai u lirua nga akuzat.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

News 18 Jan 18

Witness Recognized Medicus Suspect at Pristina Airport

News 17 Jan 18

Ex-KLA Officials Deny Knowing of 1998 Killings

News 16 Jan 18

Croatia Issues Light Sentence For 1998 Serb Killing

news 12 Jan 18

Claims About Kosovo's Post-War Murders Shock Families

News 11 Jan 18

Bosnia Confirms Indictment for Crimes Near Donji Vakuf

2017 in Review 25 Dec 17

Serbia: War Criminals Praised, War Trials Delayed

News 20 Dec 17

Bosnian Serb Ex-Soldiers Arrested on Genocide Charges

News 19 Dec 17

Bosnian Army Ex-Soldiers Arrested for Killing 30 Serbs