Vest 24 Oct 14

Hrvatski veterani nastavljaju protest

Bivši vojnici proveli su petu noć zaredom ispred Ministarstva branitelja, tražeći veće beneficije i ostavku ministra.

Demonstranti ispred Ministarstva branitelja.

Foto: Sven Milekić.

Protest veterana u petak je nastavljen u Zagrebu, uz nezadovoljstvo zbog smrti braniteljice koja je ranije tokom nedelje učestovala na protestima, a preminula navodno zbog iscrpljenosti.

Veterani zahtevaju bolji tretman za ratne vojne invalide i druge bivše vojnike, kao i ostavku ministra branitelja Predraga Matića i njegovog tima.

Napravili su improvizovani kamp ispred ministarstva, gde su postavili šatore i zapalili vatru, dok su im pojedini ljudi doneli hranu i ćebad.

Jedan od veterana kaže da su protestuju, jer su "razočarani i ljuti“ zbog stava vlade prema njihovom žrtvovanju tokom rata za nezavisnost od 1991. do 1995. godine.

"Imam sina od 25 i na čemu ga je moja borba ostavila? Na zemlji koju vode ti ljudi’“, rekao je za BIRN branitelj, koji je želeo da ostane anoniman.

Memorijalna služba za preminulu demonstrantkinju.

Foto: Sven Milekić.

Policija je bila spremna da zaštiti Matića kada je u petak došao na posao, pošto je njegov asistent Bojan Glavašević napadnut ranije ove nedelje.

Kada je stigao prekrstio se ispred improvizovanog spomenika koji je postavljen ispred ministarstva u znak sećanja na braniteljicu, 60-godišnju Nevenku Topalušić koja je preminula tokom protesta u sredu.

Demonstranti su okrenuli leđa ministru kako bi pokazali nezadovoljstvo i pevali su patriotske pesme.

Matić je odbio da podnese ostavku, premijer Zoran Milanović ga je javno podržao.

Demonstanti kažu da nameravaju da nastave protest, dok organizacije ratnih veterana za utorak planiraju okrugli sto ispred ministarstva.

Šator u kampu demonstranata. Foto: Sven Milekić.

Spor je dobio i političku konotaciju, nakon što je Matić optužio opozicionu Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) da pokušava da iskoristi protest za prikupljanje političkih poena.

U međuvremenu, Tomislav Karamarko, lider HDZ-a, u utorak je pružio podršku demonstrantima, optužujući vladu da ih loše tretira.

Penzionisani general Mladen Markač, koji je pre dve godine pred Haškim tribunalom oslobođen optužbi za ratne zločine, takođe je posetio demonstante i izrazio podršku.

Na jednom od transparenata na šatoru ispred ministarstva piše "1991. protiv Jugoslavije, 2014. protiv Jugoslovena“, što znači da se ratni veterani, koji su se 1991. gpdine borili za Hrvatsku protiv Jugoslavije, sada bore za Hrvatsku protiv političara koji se ponašaju kao da su i dalje Jugosloveni.

Inače, Matić je u ratu bio vojnik i učestvovao je u borbama za odbranu Vukovara 1991. godine, kada je zarobljen i zatvoren u Srbiji, dok je otac njegovog asistenta Glavaševića bio novinar u Vukovaru kojeg su ubile srpske snage nakon pada grada.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

Interview 15 Dec 17

Kosovo Serb Minister: Learning Albanian is Necessary

News 13 Dec 17

US Urges Serbia to Tackle Kosovo Massacre Cover-Up

News 11 Dec 17

War Criminal Praljak’s Death Commemorated in Croatia

Profile 08 Dec 17

The Never-Ending War Crimes Trial of Branimir Glavas

News 07 Dec 17

Hague Tribunal Declares ‘Mission Accomplished’

News 01 Dec 17

Serbian Street Named After Nazi Collaborator Revealed

Background

serb-minority-rights-scripted-out-in-croatia-09-02-2015

Serb Minority Rights Scripted Out in Croatia

The muted response to the Croatian town of Vukovar’s decision to scrap controversial bilingual signs in Latin and Serb Cyrillic script suggests the EU has lost focus on minority rights, analysts claimed.

Croatian Dissident Feared Kidnap by Yugoslav Spies

The trial of Zdravko Mustac and Josip Perkovic, former Yugoslav spy chiefs accused of killing a Croatian émigré, heard that the victim repeatedly told his German lover that he was living in fear.

Subscribe to Our Newsletter