Vest 10 Oct 12

Hrvatski proračun ugrožen zahtjevima za odštetu HVO-a

Državni proračun Republike Hrvatske mogao bi biti ugrožen zahtjevima za naknadu bivših branitelja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u iznosu od više milijardi eura nakon što je sud donio odluku da država mora platiti odštetu za neisplaćene invalidnine.

Boris Pavelić
Zagreb

Hrvatski mediji su objavili u utorak, 9. listopada, da je Hrvatski sud naložio državi da isplati odštetu bivšem branitelju HVO-a na ime neisplaćene naknade. Ova sudska odluka, donesena u rujnu, otvara mogućnost za tisuće potencijalnih tužbi veterana HVO-a.

HVO je bila vojska bosanskih Hrvata tijekom rata koja se borila na ratištu u južnoj Hrvatskoj 1992., 1994. i 1995. godine, pod zapovjedništvom Hrvatske vojske (HV).

Bivši hrvatski ministar obrane Ljubo Ćesić Rojs nedavno je izjavio da je Franjo Tuđman, predsjednik Hrvatske u vrijeme rata, donio odluku da ranjeni pripadnici HVO-a trebaju dobivati invalidninu baš kao i svaki pripadnik HV-a ranjen u borbama.

Ali te naknade, dodao je Rojs, nisu zapravo trebale biti isplaćene. One su samo bile način da se izbjegne pravna obaveza, prema kojoj su ranjeni branitelji morali prvo dobiti invalidninu prije nego što dobiju mirovinu, što je bila prava namjera Tuđmanove mjere.

Međutim, jedan ranjeni branitelj HVO-a tužio je državu Hrvatskom sudu, koji je potom presudio da mu Hrvatska mora isplatiti 4.5 miliona kuna (500.000 eura) odštete na ime neisplaćene invalidnine.

Hrvatski ministar branitelja Predrag Matić priznao je da ima više od 10.000 bivših branitelja HVO-a koji su ostavili pravo na invalidninu a nisu isplaćeni.

Ako bi se i ovi bivši branitelji odlučili na tužbu, država bi mogla biti primorana isplatiti odštetu u iznosu od skoro 60 milijardi kuna (8 milijardi eura), što je otprilike polovica godišnjeg hrvatskog proračuna.

“Istina je da su branitelji HVO-a ostvarili pravo na invalidninu HV-a, ali donesena je džentlmenska odluka da oni neće biti isplaćeni, u zamjenu za državnu mirovinu Hrvatske. Sadašnji stav Vlade je da su njihovi zahtjevi za naknadu ilegalni”, rekao je Matić hrvatskim medijima.

Ljubo Ćesić Rojs je upozorio da bi još više bivših branitelja HVO-a moglo tužiti državu zato što im nije isplatila invalidnine.

Hrvatska vlada je najavila da su tri ministarstva počela hitno tražiti rješenje kako da zaštite državni proračun od brojnih tužbi.

Obiteljsku mirovinu HV-a dobija oko 7.000 bivših pripadnika HVO-a, a Hrvatska se stara i za oko još 6.800 bivših pripadnika HVO-a kroz razne druge državne skrbi.

Mirovina branitelja HVO-a kreće se između 2.700 kuna (400 eura) i 6.000 kuna (800 eura) mjesečno.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

News 22 Feb 16

Serbian Jews to Reclaim Seized WWII Property

News 22 Jan 16

Serbia Flouts Victims' Reparation Rights, Report

News 19 Jan 16

Croatia Pays Compensation for Police Murder of Serb

2015 in Review 31 Dec 15

Operation Storm Causes Turbulence for Croatia

Feature 10 Dec 15

Bosnian Courts Deny Compensation to War Prisoners

News 30 Sep 15

Kosovo Massacre Survivor Fights To Regain Home

News 14 Sep 15

Serbia Pays €700,000 in Communist-Era Compensation

Feature 03 Sep 15

Serbia’s Ex-Royals Struggle to Win Back Riches