Vest 10 Oct 12

Hrvatski proračun ugrožen zahtjevima za odštetu HVO-a

Državni proračun Republike Hrvatske mogao bi biti ugrožen zahtjevima za naknadu bivših branitelja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u iznosu od više milijardi eura nakon što je sud donio odluku da država mora platiti odštetu za neisplaćene invalidnine.

Boris Pavelić
Zagreb

Hrvatski mediji su objavili u utorak, 9. listopada, da je Hrvatski sud naložio državi da isplati odštetu bivšem branitelju HVO-a na ime neisplaćene naknade. Ova sudska odluka, donesena u rujnu, otvara mogućnost za tisuće potencijalnih tužbi veterana HVO-a.

HVO je bila vojska bosanskih Hrvata tijekom rata koja se borila na ratištu u južnoj Hrvatskoj 1992., 1994. i 1995. godine, pod zapovjedništvom Hrvatske vojske (HV).

Bivši hrvatski ministar obrane Ljubo Ćesić Rojs nedavno je izjavio da je Franjo Tuđman, predsjednik Hrvatske u vrijeme rata, donio odluku da ranjeni pripadnici HVO-a trebaju dobivati invalidninu baš kao i svaki pripadnik HV-a ranjen u borbama.

Ali te naknade, dodao je Rojs, nisu zapravo trebale biti isplaćene. One su samo bile način da se izbjegne pravna obaveza, prema kojoj su ranjeni branitelji morali prvo dobiti invalidninu prije nego što dobiju mirovinu, što je bila prava namjera Tuđmanove mjere.

Međutim, jedan ranjeni branitelj HVO-a tužio je državu Hrvatskom sudu, koji je potom presudio da mu Hrvatska mora isplatiti 4.5 miliona kuna (500.000 eura) odštete na ime neisplaćene invalidnine.

Hrvatski ministar branitelja Predrag Matić priznao je da ima više od 10.000 bivših branitelja HVO-a koji su ostavili pravo na invalidninu a nisu isplaćeni.

Ako bi se i ovi bivši branitelji odlučili na tužbu, država bi mogla biti primorana isplatiti odštetu u iznosu od skoro 60 milijardi kuna (8 milijardi eura), što je otprilike polovica godišnjeg hrvatskog proračuna.

“Istina je da su branitelji HVO-a ostvarili pravo na invalidninu HV-a, ali donesena je džentlmenska odluka da oni neće biti isplaćeni, u zamjenu za državnu mirovinu Hrvatske. Sadašnji stav Vlade je da su njihovi zahtjevi za naknadu ilegalni”, rekao je Matić hrvatskim medijima.

Ljubo Ćesić Rojs je upozorio da bi još više bivših branitelja HVO-a moglo tužiti državu zato što im nije isplatila invalidnine.

Hrvatska vlada je najavila da su tri ministarstva počela hitno tražiti rješenje kako da zaštite državni proračun od brojnih tužbi.

Obiteljsku mirovinu HV-a dobija oko 7.000 bivših pripadnika HVO-a, a Hrvatska se stara i za oko još 6.800 bivših pripadnika HVO-a kroz razne druge državne skrbi.

Mirovina branitelja HVO-a kreće se između 2.700 kuna (400 eura) i 6.000 kuna (800 eura) mjesečno.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

Feature 06 Dec 17

Croatians Struggle to Regain Property Confiscated in WWII

News 20 Nov 17

War Rape Victim Sues Croatian Ministry

News 02 Oct 17

US Court Dismisses Croatian WWII Victims’ Lawsuit

news 08 Sep 17

Montenegro Offers Compensation to War Crime Victims

News 01 Sep 17

Croatian WWII Victims’ Lawsuit Takes Bizarre Turn

News 15 Aug 17

Serbia’s Plan for Post-WWII Restitution ‘Flawed’

News 27 Jun 17

Bosnian Ex-Policeman Sues Serbia for Years in Custody

news 22 Jun 17

Kosovo Landmine Victims Demand Serbia Pay Compensation