Vest 08 Oct 12

Hrvatski predsjednik želi da se srpske izbjeglice vrate

Hrvatska želi da se izbjeglice srpske nacionalnosti vrate, izjavio je u petak, 5. listopada, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

Boris Pavelić
Zagreb

Govoreći na sjednici Vijeća za socijalnu pravdu, Josipović je rekao kako Hrvatska mora riješiti sve svoje probleme s izbjeglicama prije no što “uđe u EU kao zemlja koja je pružila iste šanse svim svojim građanima”.

Vijeće za socijalnu pravdu je jedno od savjetodavnih tijela koje je Josipović ustanovio nakon što je postao predsjednik 2010. godine.

Josipović je priznao da se izbjeglice suočavaju s širokim rasponom problema.

“Ali naš zajednički cilj je dočekati sve koji se žele vratiti natrag u Hrvatsku, vratiti njihovu imovinu i pomoći izbjeglicama ostvariti sva prava koja ovdje imaju”, rekao je Josipović.

On je podsjetio da je tijekom Domovinskog rata raseljeno više od 500.000 ljudi, od čega je 250.000 pripadnika srpske manjine izbjeglo iz Hrvatske 1995. godine.

Hrvatska je u obnovu više od 150 tisuća srušenih ili oštećenih stambenih objekata uložila više od 17 milijardi kuna, objasnio je predsjednik, istaknuvši da je ona spremna surađivati sa susjedima širom regije kako bi riješila problem izbjeglica.

Prema riječima Zorana Pusića, predsjednika Građanske udruge za ljudska prava, od okončanja rata u Hrvatsku se vratilo oko 132.000 Srba.

“Vladin program za omogućavanje povratka izbjeglica je odličan, pitanje je da li će biti proveden”, kazao je Pusić.

On je upozorio kako spremnost izbjeglica da se vrate kućama s prolaskom vremena jenjava.

“2000. godine vratilo se 15.000 osoba, a ove samo 38”, rekao je Pusić.

Predstavnici nekoliko udruženja Srba u Hrvatskoj predočili su probleme s kojima se izbjeglice suočavaju, tvrdeći da diskriminacija još postoji u mnogim sferama života.

“Drugačije se sudi kada su Srbi žrtve, a drugačije kada su Hrvati žrtve. Drugačiji su kriteriji u pravosudnom sustavu”, kazao je Saša Milošević iz Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj.

Nemanja Relić iz nevladine organizacije Srpski demokratski forum (SDF) tvrdio je da “povratak nije okončan”, dodavši da oko 60.000 Srba iz Hrvatske još živi u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

“Ti ljudi bi imali bolje životne prilike u Hrvatskoj, ali diskriminacija i nedostatak političke volje su još uvijek jake prepreke njihovom povratku”, rekao je Relić.

Hrvatski sociolog, autor publikacije “Manjinski povratak u Hrvatsku – Studija otvorenog procesa” pod pokroviteljstvom UNHCR-a, Milan Mesić je pak zaključio kako treba ukinuti sve rokove za povratak.

“Nametanje bilo kakvih rokova ili uslova spriječava ljude da odlučuju o svojoj sudbini”, kazao je Mesić.

On je rekao da iz trenutnog položaja srpskih izbjeglica u Hrvatskoj može proizići izvjestan oblik “transnacionalizma”.

“Ako kuća ili zemlja u Hrvatskoj ostane u posjedu vlasnika, a on se ne vrati, možda će njegovi unuci moći jednog dana doći živjeti u Hrvatsku”, zaključio je Mesić.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

Feature 14 Dec 17

Homecoming Kosovo Serbs Face an Uncertain Future

News 13 Sep 17

Bosnia Plans New Homes for War-Displaced

News 05 Sep 17

BIRN Film on Wartime Home Swaps Gets TV Premiere

Feature 30 Aug 17

The Croats and Serbs Who Swapped Homes

News 18 Jul 17

Bosnian Serb President in ‘Hate Speech’ Probe

News 03 Apr 17

Kosovo Condemns Attack on Serb Returnees’ House

News 10 Mar 17

Kosovo Official Charged With Anti-Serb Hate Speech

News 01 Nov 16

Kosovo Council Tells Serbs Not to Come Back