Vest 08 Jan 13

Hrvatski predsjednik kritizirao dvostruke mirovine bivših generala

Predsjednik Republike Hrvatske zatražio je reakciju nakon otkrića da najmanje sedam bivših generala dobija vojnu mirovinu i iz Hrvatske i iz Federacije BiH.

Boris Pavelić
Zagreb

Dnevni list “Slobodna Dalmacija” objelodanio je u ponedjeljak da najmanje sedam bivših hrvatskih generala dobija mirovine i iz Zagreba i iz Sarajeva zbog njihovog sudjelovanja u Hrvatskoj vojsci (HV) i Hrvatskom vijeću obrane (HVO), snaga bosanskih Hrvata koje su se borile tijekom rata između 1992. i 1995. godine.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je za dvostruke mirovine da “to nije pravedno” i da očekuje da se to ispravi jer “svatko može primati samo jednu mirovinu, pa i generali”.

Među onima koji dobijaju uvećane mirovine su Ljubo Ćesić Rojs, bivši general HVO-a koji je bio i pomoćnik hrvatskog ministra obrane, i koji, prema pisanju ovog lista, dobija mirovinu od oko 1.000 eura od Hrvatske i još 1.000 mjesečno od Federacije BiH.

Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi oko 300 eura mjesečno, navodi se u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), a pola tog iznosa u BiH, javljaju mediji.

Trenutno od Republike Hrvatske mirovinu dobija oko 17.000 bivših pripadnika HVO-a, stoji u napisu lista, mada ostaje nejasno kako oni istovremeno dobijaju vojne mirovine i od Federacije BiH.

Ministarstvo branitelja Hrvatske saopćilo je da ne zna točan broj bivših oficira koji dobijaju dvostruke mirovine, ali da je riješeno da “pročešlja” dokumentaciju u saradnji s Ministarstvom branitelja Federacije BiH.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

Analysis 26 May 16

Vojislav Seselj Seeks Political Resurrection in Bosnia

News 04 Apr 16

Bosnia Seeks to Try Croat Major-General

News 03 Feb 16

Two Bosnian Croat War Crimes Suspects Surrender

Feature 02 Feb 16

Belgrade, Zagreb TV Stations Restore Broken Links

News 21 Dec 15

Kosovo-Serbia Dialogue ‘Only Among Politicians’

Feature 27 Nov 15

Serbian, Kosovar Journalists Build Bridges with Words

Interview 12 Nov 15

Shakespeare Reconnects Serbian and Kosovo Theatregoers

News 21 Oct 15

Convicted Bosnian Serb General Still at Large

News 30 Sep 15

Kosovo, Serbia Clinch New Deal on Diplomas