Vest 08 Jan 13

Hrvatski predsjednik kritizirao dvostruke mirovine bivših generala

Predsjednik Republike Hrvatske zatražio je reakciju nakon otkrića da najmanje sedam bivših generala dobija vojnu mirovinu i iz Hrvatske i iz Federacije BiH.

Boris Pavelić
Zagreb

Dnevni list “Slobodna Dalmacija” objelodanio je u ponedjeljak da najmanje sedam bivših hrvatskih generala dobija mirovine i iz Zagreba i iz Sarajeva zbog njihovog sudjelovanja u Hrvatskoj vojsci (HV) i Hrvatskom vijeću obrane (HVO), snaga bosanskih Hrvata koje su se borile tijekom rata između 1992. i 1995. godine.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je za dvostruke mirovine da “to nije pravedno” i da očekuje da se to ispravi jer “svatko može primati samo jednu mirovinu, pa i generali”.

Među onima koji dobijaju uvećane mirovine su Ljubo Ćesić Rojs, bivši general HVO-a koji je bio i pomoćnik hrvatskog ministra obrane, i koji, prema pisanju ovog lista, dobija mirovinu od oko 1.000 eura od Hrvatske i još 1.000 mjesečno od Federacije BiH.

Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi oko 300 eura mjesečno, navodi se u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), a pola tog iznosa u BiH, javljaju mediji.

Trenutno od Republike Hrvatske mirovinu dobija oko 17.000 bivših pripadnika HVO-a, stoji u napisu lista, mada ostaje nejasno kako oni istovremeno dobijaju vojne mirovine i od Federacije BiH.

Ministarstvo branitelja Hrvatske saopćilo je da ne zna točan broj bivših oficira koji dobijaju dvostruke mirovine, ali da je riješeno da “pročešlja” dokumentaciju u saradnji s Ministarstvom branitelja Federacije BiH.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

Vukovar Anniversary 17 Nov 17

Justice Hopes Fade for Victims of Devastated Vukovar

News 17 Oct 17

UN Prosecutor to Report Croatia to Security Council

News 21 Sep 16

BIRN Hosts Conference on War Crimes Prosecution

News 05 Sep 16

Balkan Prosecutors Vow Justice for War Crimes Victims

analysis 29 Jul 16

Croatia-Serbia Tensions Escalate Into Diplomatic War

News 19 Jul 16

EU Insists on Serbian Cooperation Over War Crimes

Feature 06 Jul 16

Balkan Youth Office Aims to Breach Wartime Divides