Vest 04 Feb 13

Hrvatski branitelji protestirali u Vukovaru zbog ćirilice

Poslije prosvjeda protiv odluke Vlade Hrvatske da uvede ćirilicu kao službeno pismo u ratom razorenom Vukovaru, dogodio se napad u obližnjem Borovu.

Boris Pavelić
Zagreb

Oko 20.000 članova hrvatskih udruženja branitelja okupilo se na centralnom trgu u Vukovaru, gradu razorenom žestokim borbama 1991. godine, kada su ga zauzele srpske snage.

“Ovo nije Srbija”, pisalo je na jednom od transparenata koje su nosili demonstranti, tražeći od Vlade Hrvatske da odustane od svoje odluke.

“Premijeru, ne izazivajte vukovarske branitelje”, upozorio je organizator prosvjeda Tomislav Josić na skupu.

Sat vremena poslije prosvjeda, sin pravoslavnog svećenika iz obližnjeg Borova saoćio je da su ga u kafiću napala tri mladića koja su se vraćala s prosvjeda.

“Jedan od njih me je odmah s vrata udario nogom u predjelu između glave i ramena. Pao sam dolje i udario glavom o pod, te na trenutak ostao bez svijesti”, kazao je novinarima 21-godišnji Milan Lukić, tvrdeći da su policajci događaj promatrali sa strane, ne želeći da reagiraju.

Vlada je donijela odluku da, pored latiničnog pisma, službeno uvede i ćirilično, poslije nedavno objavljenih rezultata popisa iz 2011. godine, prema kojima su 34.87 posto građana Vukovara Srbi.

Hrvatski Zakon o pravima nacionalnih manjina propisuje da manjina ima pravo na službenu upotrebu pisma i jezika u oblastima u kojima čini više od trećine stanovništva.

Udruge branitelja usprotivile su se odluci, tražeći da se uvođenje srpskog pisma odloži za najmanje 20 godina, a nedavno su podnijele i zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Zakona.

Međutim, gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, također ratni veteran, koji je, poslije pada Vukovara u studenom 1991. godine, devet mjeseci proveo u srpskom zatvoru, nedavno je izjavio da se zakon mora provesti.

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da Vlada neće mijenjati svoju odluku, jer je primjena zakona “pitanje pravne, ali i ispravne i uspravne države”.

Predsjednik Ivo Josipović u nedjelju je kazao: “Očekujem od stranaka u Hrvatskoj da građanima objasne koja je važnost poštovanja ustavnog zakona.”

“Ako se zakon ne želi poštovati, onda ga treba mijenjati”, dodao je Josipović.

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj, rekao je da “nema razloga za odlaganje uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru”.

“Korištenje ratne retorike protiv ćirilice je nedopustivo i protuzakonito, predstavlja govor mržnje i atak na ustav i hrvatske zakone”, kazao je Pupovac.

Odluka Vlade izazvala je veliko nezadovoljstvo zato što je, poslije tri mjeseca opsade i razaranja od strane JNA i srpske paravojske, Vukovar postao simbol hrvatskog opora.

Tijekom borbi, poginulo je više od 1.600 ljudi a oko 2.500 je ranjeno, dok je u granatiranju grada uništeno više od 8.000 građevina, uključujući i veći dio baštine austrougarske arhitekture.

Poslije pada Vukovara, preostali Hrvati bili su prisiljeni napustiti grad, a više od 200 ranjenih ratnih zarobljenika i civila odvedeno je na obližnju farmu Ovčara i pogubljeno.

Vukovar je 1998. godine vraćen Hrvatskoj, ali je većina Srba ostala živjeti tamo.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Background

serb-minority-rights-scripted-out-in-croatia-09-02-2015

Serb Minority Rights Scripted Out in Croatia

The muted response to the Croatian town of Vukovar’s decision to scrap controversial bilingual signs in Latin and Serb Cyrillic script suggests the EU has lost focus on minority rights, analysts claimed.

Croatian Dissident Feared Kidnap by Yugoslav Spies

The trial of Zdravko Mustac and Josip Perkovic, former Yugoslav spy chiefs accused of killing a Croatian émigré, heard that the victim repeatedly told his German lover that he was living in fear.

Subscribe to Our Newsletter