Vest 17 Jan 13

Haški tribunal odbio zahtjev za obustavljanje postupka protiv Gvere

Apelaciono vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev branitelja Milana Gvere da se obustavi žalbeni postupak protiv njega zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Denis Džidić
BIRN
Sarajevo
Milan Gvero/Foto: ICTY

Patrick Robinson, predsjedavajući Apelacionog vijeća Haškog tribunala, istakao je da se Gvero dovoljno oporavio od moždanog udara koji je pretrpio 2010. godine, te da je “u stanju da učestvuje u krivičnom postupku”.

“Apelaciono vijeće smatra da Gvero ima sposobnost da shvati suštinu prvostepene presude, žalbenog postupka i moguće posljedice. On također može shvatiti žalbene navode Haškog tužilaštva i u stanju je davati instrukcije svojim braniteljima kako bi podnijeli žalbu u njegovo ime”, navodi se u odluci.

Gvero, nekadašnji pomoćnik komandanta za moral, pravna i vjerska pitanja Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je na pet godina zatvora u junu 2010. zbog učešća u prisilnom uklanjanju civilnog bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice u julu 1995. godine.

On je optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao ubistvima više od 7.000 muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Gveri je odobren zahtjev za ranije puštanje na slobodu, s obzirom da je odslužio dvije trećine kazne.

Tužilaštvo se žalilo da je petogodišnja kazna zatvora prekratka, ali je Apelaciono vijeće Haškog tribunala suspendiralo postupak protiv njega nakon što je u septembru 2010. doživio moždani udar.

Gverina Odbrana je u maju 2011. zatražila da se žalbeni postupak potpuno prekine s obzirom na loše zdravstveno stanje optuženog i “nemogućnost oporavka”.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus