Vest 17 Jan 13

Haški tribunal odbio zahtjev za obustavljanje postupka protiv Gvere

Apelaciono vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev branitelja Milana Gvere da se obustavi žalbeni postupak protiv njega zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Denis Džidić
BIRN
Sarajevo
Milan Gvero/Foto: ICTY

Patrick Robinson, predsjedavajući Apelacionog vijeća Haškog tribunala, istakao je da se Gvero dovoljno oporavio od moždanog udara koji je pretrpio 2010. godine, te da je “u stanju da učestvuje u krivičnom postupku”.

“Apelaciono vijeće smatra da Gvero ima sposobnost da shvati suštinu prvostepene presude, žalbenog postupka i moguće posljedice. On također može shvatiti žalbene navode Haškog tužilaštva i u stanju je davati instrukcije svojim braniteljima kako bi podnijeli žalbu u njegovo ime”, navodi se u odluci.

Gvero, nekadašnji pomoćnik komandanta za moral, pravna i vjerska pitanja Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je na pet godina zatvora u junu 2010. zbog učešća u prisilnom uklanjanju civilnog bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice u julu 1995. godine.

On je optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao ubistvima više od 7.000 muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Gveri je odobren zahtjev za ranije puštanje na slobodu, s obzirom da je odslužio dvije trećine kazne.

Tužilaštvo se žalilo da je petogodišnja kazna zatvora prekratka, ali je Apelaciono vijeće Haškog tribunala suspendiralo postupak protiv njega nakon što je u septembru 2010. doživio moždani udar.

Gverina Odbrana je u maju 2011. zatražila da se žalbeni postupak potpuno prekine s obzirom na loše zdravstveno stanje optuženog i “nemogućnost oporavka”.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

Feature 21 Dec 17

Hague Tribunal Closes Down, Leaving Disputed Legacy

Interview 18 Dec 17

Hague Prosecutor: Balkan States Still Celebrating Criminals

Comment 31 Oct 17

War Crimes Denial is a Psychological Defence Mechanism

News 17 Oct 17

UN Prosecutor to Report Croatia to Security Council

News 22 Aug 17

Bosnian Serb General Found Guilty of Hiding Mladic

News 18 Aug 17

UN Court Ends Case Against Serbian Radical

News 08 Jun 17

Serbia Defies UN Tribunal Over Radicals’ Extradition

News 07 Jun 17

UN Urged to Pressure Serbia over Wanted Radicals