Vest 24 Nov 15

Dokumenta objavljena u SAD pokazuju neuspeh Zapada u Srebrenici

Američki arhiv nacionalne bezbjednosti objavio je dokumenta u kojima se navodi kako UN i međunarodna zajednica nisu preduzeli mjere za sprečavanje masakra u Srebrenici u julu 1995. godine.

Denis Džidić
BIRN
Sarajevo
Mirovnjaci UN i izbjeglice u Srebrenici

Arhiv nacionalne bezbjednosti saopštio je da dokumenta objavljena u ponedjeljak pokazuju da su "međunarodna pasivnost i manjak podrške za mirovnjake osudili Srebrenicu na propast prije 20 godina".

Navodi se i da dokumenta pokazuju da je izostanak odgovora UN i međunarodne zajednice na prvobitni napad Vojske Republike Srpske na zaštićenu zonu Srebrenice bio jedan od ključnih faktora, koji je omogućio ubistva nekoliko hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka u danima nakon pada enklave 11. jula 1995. godine.

"Dokumenta pokazuju da je genocid u Srebrenici predstavljao debakl za međunarodne mirovne misije i bio prekretnica ka jačoj intervenciji, koja je kulminirala Dejtonskim sporazumom kojim su okončani ratovi na Balkanu", navodi se u saopštenju.

Dokumenta ukazuju da je, iako je komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 2. jula samo želio da mirovnjake UN i Bošnjake "istisne" iz Srebrenice u roku od nedelju dana, izdato naređenje da se zauzme enklava, jer, prema Arhivu nacionalne bezbednosti, nije bilo otpora.

Navodi se i da dokumenta pokazuju da su zvaničnici UN, poput specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Yasushija Akashija i generala iz država članica UN, odbijali da se suoče sa napadima bosanskih Srba i uzdržavali se od upotrebe vazdušnih napada više od godinu dana prije Srebrenice.

Dokumenta pokazuju i da je komanda UN takođe odbila zahtjev holandskih mirovnjaka za vazdušne napade 6. jula 1995. godine, prije nego što je pala ta enklava, a odobrila samo mali napad 11. jula, koji nije zaustvio Vojsku Republike Srpske.

Jedan od razloga za nedjelovanje je, kako se sugeriše u dokumentu, to što je bilo jasnih strateških podela između SAD, Britanije i Francuske oko toga šta treba raditi povodom sukoba u Bosni i Hercegovini.

Dokumenta uglavnom potiču iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a ima i onih iz Nacionalnog univerziteta odbrane iz SAD, Biblioteke Klinton i izvještaja francuskog parlamenta.

Tu su i planovi bosanskih Srba, kao i dokumenta UN koja pokazuju komunikaciju sa terena sa komandnim centrima.

Oni čine deo knjige uputstava sačinjene za konferenciju koju su u junu organizovali američki Memorijalni muzej holokausta i Haški institut za globalnu pravdu.

Ove godine je i novinarka Florence Hartmann objavila knjigu, u kojoj tvrdi da su SAD i vlade evropskih zemalja znale da snage bosanskih Srba planiraju da zauzmu Srebrenicu, ali da ništa nisu učinili da to spreče.

Hartman je u intervjuu za BIRN u julu rekla da je njeno istraživanje pokazalo da su francuski, britanski i američki zvaničnici nekoliko nedelja prije masakra u Srebrenici znali da vojska bosanskih Srba planira da napadne zaštićenu zonu UN.

Zapadne vlade odlučile su da ne spriječe napad bosanskih Srba, već da ga iskoriste kako bi se stvorio momentum za mirovne napore, koji do tada nisu uspjeli da okončaju trogodišnji rat, tvrdi ona.

"Srebrenica je platila cenu za mir", rekla je Hartmann.

Nakon što su snage bosanskih Srba u julu 1995. godine napale Srebrenicu, ubile su više od 7,000 bošnjačkih muškaraca i dječaka i proterale više od 40,000 žena, djece i starih. Ti zločini su i pred međunarodnim i pred domaćim sudovima definisani kao genocid.

Ratku Mladiću trenutno se sudi u Haagu za genocid i druge zločine.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

News 10 Jul 07

Del Ponte Praises Bosnia for 'Good' Cooperation

Analysis 18 Sep 07

Truth Commission Divides Bosnia

News 08 Nov 07

Srebrenica Trial Opens in Bosnia

News 28 Nov 07

Srebrenica Suit Gets Go-ahead

Analysis 10 Dec 07

Hague Court Acquits Serbia of Genocide

Analysis 10 Dec 07

No Consensus on Srebrenica Aid Bid

Investigation 10 Dec 07

JUSTICE REPORT INVESTIGATION: Srebrenica Suspect is an RS Official

News 16 Jan 08

Srebrenica Report Sent to RS Police

Analysis 24 Jan 08

Bosnians Consider Del Ponte Legacy

News 25 Mar 08

Bosnia Victims Urge Montenegro Leader Talks

Background

Srebrenica: Genocide Reconstructed

In July 1995 Srebrenica was shelled and occupied by the Army of Republic of Srpska,VRS, despite being declared a protected area by the United Nations. More than 7,000 people were killed, the victims of genocide.

Ratko Mladic: The Force Behind the Srebrenica Killings

The Bosnian Serb commander’s role in the genocide committed in Srebrenica is described in detail in many indictments and verdicts pronounced before local and international judicial institutions.

The Indictment Against Ratko Mladic

Indictments in 1995 and 2000, further amended in 2002 and 2010, charge the former commander of the Republika Srpska Army with genocide and other crimes.

Ratko Mladic: From Promising Officer to Bloodstained Warlord

When Mladic ordered his army to bomb the people of Sarajevo until they ‘go insane’, he revealed the murderous intentions that would culminate in the Srebrenica massacre.

Subscribe to Our Newsletter