Vest 24 Nov 16

Doživotni zatvor za ubistvo kosovskog disidenta Envera Hadrija

Belgijski sud je odredio kaznu doživotnog zatvora bivšem zvaničniku jugoslovenske tajne policije i dvojici atentatora koje je osudio za ubistvo disidenta Envera Hadrija, kosovskog Albanca, izvršeno u Briselu 1990. godine.

Die Morina
BIRN
Priština, Beograd
Grob Envera Hadriua. Foto: T. Hadri/Creative Commons.

Porotni sud u Briselu osudio je u sredu Božidara Spasića, bivšeg šefa za specijalne operacije jugoslovenske tajne policije, UDBA, kao i članove srpske kriminalne grupe Andriju Draškovića i Veselina Vukotića, na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva kosovskog aktiviste za ljudska prava i emigranta Envera Hadriua.

Spasić je organizovao ubistvo, dok su Drašković i Vukotić izvršioci ubistva, kaže se u presudi suda koja je objavljena dan pre izricanja kazne.

Hadri, predsednik Odbora za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, ubijen je u svom automobilu dok je stajao na semaforu u Briselu 25. februara, 1990. godine.

Sva trojica, za koje se veruje da žive u Srbiji, osuđena su u odsustvu.

Spasić je dobro poznat u Srbiji. Napisao je dve knjige o svom radu dok je bio pripadnik tajne policije. Medijima u Beogradu je izjavio da nije službeno obavešten o presudi.

“Ja ne znam ni za šta sam osuđen, ni na koliko godina, a s obzirom da navode da sam organizator, pretpostavljam da sam osuđen na doživotni zatvor, nemam pojma”, kazao je Božidar Spasić za TV N1 u sredu.

Vukotićev advokat Zdenko Tomanović za ovu TV stanicu kaže da njegov klijent nije bio u stanju da se brani na sudu u Briselu kako bi dokazao “nepostojanje i nezakonitosti prikupljenih dokaza”, zato što se nalazi u kućnom pritvoru u Srbiji.

Vukotić je osuđen za ubistvo jedne osobe u noćnom klubu u Crnoj Gori. Odslužio je osam meseci u srpskom zatvoru, odakle je pušten iz humanitarnih razloga. Međutim, BIRN je 2011. otkrio i objavio da je on oslobođen jer je pristao da postane doušnik i da pruži informacije o crnogorskim kriminalcima.

Draškovićev advokat je za srpski portal KRIK rekao da će se, ukoliko presuda postane pravosnažna, žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Drašković je takođe 2010. godine osuđen pred sudom u Beogradu na 10 godina zatvora zbog ubistva drugog kriminalca u restoranu u Beogradu. Oslobođen je pre vremena nakon tri godine provedene u zatvoru.

Enver Hadri je bio kosovski Albanac, nacionalista i aktivista sa ljudska prava, koji je pobegao u Belgiju 1972. godine.

U početku je bio aktivan u okviru narodnog otpora kosovskih Albanaca, a kasnije je formirao Odbor za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, koji je prikupljao podatke o ugnjetavanju etničkih Albanaca od strane jugoslovenskih snaga bezbednosti.

Hadri je ubijen nekoliko dana pre nego što je u Savetu za ljudska prava UN-a u Njujorku trebalo da podnese detaljan izveštaj o smrti desetina Albanaca koji su bili u rukama jugoslovenske policije.

Njegova kći, Teuta Hadri, izjavila je u sredu da su doživotne kazne istovremeno i osuda za Srbiju, koju je ona optužila da štiti ubice njenog oca.

“Četvrt veka srpske vlasti su učinile sve što su mogle kako se ne bi rešilo ubistvo Envera Hadriua i kako počinioci ne bi bili kažnjeni”, rekla je ona.

Još dve osobe su bile osumnjičene za navodno učešće u ubistvu Hadriua – Andrija Lakonić i Darko Ašanin, koji su 1990-ih ubijeni u Srbiji.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

News 22 Jan 18

Kosovo, Serbia Agree to Share Information on Ivanovic

News 22 Jan 18

WWII PM Nedic ‘Saw Himself as Serbia’s Petain’

News 18 Jan 18

Witness Recognized Medicus Suspect at Pristina Airport

News 17 Jan 18

Macedonia President Vetoes Language Law

News 17 Jan 18

Kosovo Police Tracks Car Origin in Ivanovic Murder

comment 17 Jan 18

Ivanovic Death is Failure for All of Kosovo

News 17 Jan 18

Croatia Court Acquits Priest Who Defended NDH

Background

serb-minority-rights-scripted-out-in-croatia-09-02-2015

Serb Minority Rights Scripted Out in Croatia

The muted response to the Croatian town of Vukovar’s decision to scrap controversial bilingual signs in Latin and Serb Cyrillic script suggests the EU has lost focus on minority rights, analysts claimed.

Croatian Dissident Feared Kidnap by Yugoslav Spies

The trial of Zdravko Mustac and Josip Perkovic, former Yugoslav spy chiefs accused of killing a Croatian émigré, heard that the victim repeatedly told his German lover that he was living in fear.

Subscribe to Our Newsletter