Vest 25 Oct 12

Crna Gora: Presuda na ponovljenom suđenju za deportaciju u novembru

Poslije iznošenja završnih riječi na ponovnom suđenju devetorici policajaca optuženih za nezakonitu deportaciju civila 1992. godine, Viši sud u Podgorici je zakazao izricanje presude za 22. novembar.

Milena Milosevic
BIRN
Podgorica

Zamjenik specijalnog tužioca Lidija Vukčević tražila je od Sudskog vijeća Višeg suda u Podgorici da proglasi krivim devetoricu policajaca optuženih za nezakonito hapšenje i deportaciju Bošnjaka i bosanskih Srba iz Crne Gore u Srpsku Republiku BiH u maju 1992. godine.

Poslije deportacije, većina Bošnjaka je pogubljena.

Vukčević je rekla da su se ispunjavanjem zahtjeva ratnih vlasti Republike Srpske policajci stavili u službu jedne od strana umiješanih u sukob u Bosni i Hercegovini.

„Lica muslimanske nacionalnosti su deportovana da bi služila za razmjenu (za Srbe), a lica srpske nacionalnosti da bi učestvovala u oružanom sukobu”, dodala je ona.

Vukčević je ustvrdila da, budući da su navodni zločini u vezi sa oružanim sukobom i budući da su žrtve imale status izbjeglica, optuženi treba da budu proglašeni odgovornim za ratne zločine počinjene nad civilima uprkos činjenici da nijesu pripadali oružanim snagama.

Prvobitna optužnica promijenjena je sredinom septembra, pred iznošenje završnih riječi, u dijelu u kome se govori o načinu na koji su devetorica policajaca učinili djela koja im se stavljaju na teret.

Optužnica sada precizira da su oni to učinili „povređujući ljudsko dostojanstvo civilnih lica koja ne učestvuju neposredno u neprijateljstvima i koja imaju pravo u ubjeđenje da ne treba da učestvuju u sukobu, prema kojima se mora postupati čovječno i bez diskriminacije”.

Odbrana je tvrdila da je Tužilaštvo iznijelo mnogo novih optužbi u posljednji čas.

Sve izmjene načinjene su da bi se „spasila optužnica”, koja je, međutim, osuđena na neuspjeh od samog starta, tvrde oni.

I optuženi i njihovi branioci izrazili su očekivanje da će Sudsko vijeće ponovo donijeti oslobađajuću presudu, podsjetivši da su bivši policajci jednom već oslobođeni svih optužbi u martu 2011. godine, poslije prvog suđenja.

Apelacioni sud je u martu ukinuo prvostepenu presudu odlučivši da je ona protivurječna, budući da je na dva različita mjesta navedeno kako je sukob u Bosni i Hercegovini i unutrašnji i međunarodni.

Izricanje nove presude zakazano je za 22. novembar.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

Vukovar Anniversary 17 Nov 17

Justice Hopes Fade for Victims of Devastated Vukovar

news 15 Nov 17

Serb Policeman Accused of Beating Kosovo Prisoners

News 14 Nov 17

Landmark Srebrenica Trial Starts Over in Serbia

News 08 Nov 17

Bosnia Charges Serb Ex-Soldier with Wartime Rape

News 03 Nov 17

Bosnian Croat's Sentence Extended Over Orasje Crimes