EnglishBos/Hrv/SrpБългарскиShqipМакедонскиελληνικά 21 Dec 15

Câștiguri de război: Arme bulgărești alimentează conflictele din Orientul Mijlociu

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și SUA au achiziționat arme bulgărești în valoare de milioane de dolari, iar multe dintre ele iau calea războiului din Siria, dezvăluie o investigație BIRN

Mariya Petkova Sofia, Anevo, Istanbul, Gaziantep și Antakya
 
Un Boeing 747 de marfă, aparținând Arabiei Saudite, la Aeroportul din Sofia pe 4 noiembrie 2014. Foto: Stephan Gagov

În octombrie anul trecut, pasionații de plane spotting (care se ocupă cu observarea, fotografierea și notarea numerelor de înregistrare ale aeronavelor) au remarcat cu surescitare că avioane Boeing 747 Jumbo Jet cu înscrisul Saudi Arabian Cargo începuseră să aterizeze pe aeroportul din capitala Bulgariei, Sofia.

“Niciun avion de marfă saudit nu mai aterizase aici… în ultimii 20 de ani”, a explicat Stephan Gagov, un veteran al plane spotting-ului din Bulgaria.

Zborurile au devenit atât de frecvente, încât Gagov a inițiat o temă pe un forum online de  plane spotting pentru discutarea acestui aspect, folosind sintagma “ruta regulată” în titlu. Spotterii au raportat două aterizări ale unor astfel de aeronave la sfârșitul lui octombrie, una în noiembrie, patru în decembrie și câte una în martie și mai anul acesta.

Uriașa aeronavă venea de la Jeddah, încăca marfa și apoi decola spre orașul saudit Tabuk, situată la aproximativ 100 km de granița cu Iordania, au remarcat spotterii, care folosesc instrumente online de monitorizare a zborurilor.

Gagov a estimat că avioanele au luat la bord, de fiecare dată, între 60 și 80 de tone de marfă, în lăzi. Nu a putut să vadă ce era în lăzi, dar era evident că sunt grele.

După ce zborurile din Arabia Saudită au încetat, au început să sosească avioane de marfă de la Abu Dhabi. Aeronave Airbus A330F și Boeing 777F cu sigla Etihad Cargo au aterizat la Sofia de cinci ori de la sfârșitul lui iunie până la jumătatea lui august anul acesta. Chiar mai recent, pe 19 octombrie, un Airbus 330F al Etihad Cargo a zburat de la Abu Dhabi către orașul bulgăresc Burgas, iar de acolo spre baza aeriană Al Dhafra, un dispozitiv militar aflat puțin mai la sud de capitala Emiratelor Arabe Unite.

Arabia Saudită, EAU și autoritățile bulgare nu au dezvăluit conținutul acestor transporturi. Însă Rețeaua Balcanică de Jurnalism de Investigație (Balkan Investigative Reporting Network — BIRN) este în măsură să dezvăluie că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au achiziționat mari cantități de arme și muniții din Bulgaria în ultimii doi ani, aproape sigur destinate forțelor pe care țările respective le sprijină în războiul din Siria, cu posibilitatea ca o parte să ajungă și în Yemen.

“Încă e o afacere mai profitabilă decât contrabanda cu droguri”

- comerciant de arme bulgar

Raportul anual asupra exporturilor industriei militare din Bulgaria, care a fost publicat în august anul acesta, însă despre care nu a apărut nimic în media, arată că guvernul a aprobat vânzări de muniție și echipament militar către Arabia Saudită în valoare de peste 85 de milioane de euro în 2014, iar până la sfârșitul anului se încheiaseră tranzacții de aproape 29 de milioane de euro.

Guvernul bulgar a declarat pentru BIRN că a eliberat și permise pentru vânzarea de arme către Emiratele Arabe Unite în acest an.

Bulgaria fabrică și are în stoc în principal arme de tip sovietic. Analiștii spun că este foarte puțin probabil ca Arabia Saudită sau EAU să le cumpere pentru propriile forțe militare, care folosesc armament modern de producție occidentală, așa că este mai plauzibil să le fi achiziționat pentru facțiunile locale pe care le sprijină în Siria și Yemen, unde armele de tip sovietic sunt larg folosite.

Un fost ofițer în armata bulgară bine informat a declarat pentru BIRN că achizițiile saudite au fost transportate în aeronavele observate de plane spotters și că erau destinate luptătorilor din opoziția siriană, în timp ce o parte din transporturile ulterioare este posibil să fi ajuns în Yemen.

Un Boeing 777 al Etihad Cargo decolează de pe Aeroportul din Sofia pe 30 iunie 2015. Foto: Stephan Gagov

În ultimul an, și Statele Unite au achiziționat armament din Bulgaria, în cadrul unui program de 500 de milioane de dolari destinat instruirii și echipării forțelor opoziției siriene, acum abandonat.

Luptători din opoziție și analiști independenți au declarat, de asemenea, pentru BIRN că arme bulgărești sunt folosite în Siria, unde peste 250.000 de persoane au fost ucise și mai mult de 11 milioane au fost nevoite să-și părăsească țara de la izbucnirea războiului în 2011.

În timpul comunismului, Bulgaria — o țară cu doar șapte milioane de locuitori — și-a construit o uriașă industrie de armament, cu 110.000 de angajați, care aducea țării până la 1,5 miliarde de dolari (1,3 miliarde de euro) în valută forte în fiecare an.

Regimul a achiziționat tehnologie sovietică pentru fabricarea de arme de calibru mic și muniție. A acumulat stocuri impresionante de arme pentru susținerea armatei, ce număra 100.000 de militari, și pentru înarmarea cetățenilor în caz de mobilizare generală.

În cei 45 de ani în care a condus țara, partidul comunist bulgar a dezvoltat, de asemenea, puternice legături comerciale cu Orientul Mijlociu și Africa, gestionate de mai mulți comercianți, unii dintre ei implicați în comerțul cu arme.

Afacere profitabilă

Scrutând lumea din jur prin ochelarii lui mari, Nikolay Nikolov menționează nonșalant că a stat la aceeași masă cu Carlos Șacalul, faimosul militant marxist care a activat în Orientul Mijlociu și Europa în anii 1970 și 1980.

Nikolov — un pseudonim, pentru a-i proteja identitatea — a fost activ în comerțul cu arme vreme de peste 25 de ani.

“Fiecare își primește partea lui”, spune el, inclusiv oficialitățile din guvern și intermediarii. “Comisioanele sunt de câteva ori mai mari decât valoarea tranzacției. Dacă ceva costă 10 milioane, prețul final este 35 de milioane”.

Stând la o masă dintr-o micuță cafenea din centrul Sofiei unde îi place să-și țină întâlnirile și să-și facă afacerile, Nikolov fumează țigară de la țigară și își aduce aminte de vremurile de altădată.

Întrebat despre vânzările de arme către Orientul Mijlociu, istorisește o poveste de demult despre serviete pline cu bani cărate printr-un deșert al Arabiei.

După căderea comunismului în 1989, producția de armament a Bulgariei a scăzut semnificativ. Valoarea oficială a exporturilor industriei militarer s-a prăbușit până la 111 milioane de euro în 2006.

Apoi, însă, vânzările au început să crească și până în 2014 atinseseră 403 milioane de euro, potrivit cifrelor guvernamentale.

Exporturile industriei militare bulgărești în 2006-2014, în milioane de euro. Sursa: rapoarte ale Ministerului Economiei din Bulgaria

 

Nikolov spune că Bulgaria vinde o grămadă de arme din vechile stocuri.

“Vârful exporturilor de arme a fost în timpul războaielor din Iugoslavia. O grămadă de arme au fost exportate în Serbia și Albania”, spune el. “Pe atunci aveam stocuri care valorau miliarde, acum avem doar câteva sute de milioane”.

 

Deși producția și vânzările reprezintă puțin față de nivelurile de dinainte de 1989, comerțul cu arme rămâne o afacere foarte profitabilă în Bulgaria. “Încă este o afacere mai profitabilă decât contrabanda cu droguri”, spune Nikolov.

Interes din Golf

Arabia Saudită nu a fost un partener important pentru firmele bulgărești de armament în ultimii ani. Dar lucrurile s-au schimbat în 2014.

Raportul guvernului bulgar menționează că autoritățile au eliberat permise pentru vânzări de muniții și echipament militar în valoare de 85,5 milioane de euro către Arabia Saudită anul trecut — din care muniție în valoare de 65,4 milioane de euro, arme de calibru mare în valoare de 12,5 milioane și arme de calibru mic în valoare de 5 milioane de euro. Până la finele lui 2014, companiile bulgare din sector încheiaseră tranzacții pentru exporturi în statul din Golf în valoare de 28,9 milioane de euro.

Ministerul Economiei din Bulgaria, care supervizează comerțul cu armament, a detaliat într-o declarație transmisă BIRN că tranzacțiile includ arme de calibru mic, cât și armament ușor și greu.

Un raport ONU cuprinde o listă de 827 de mitraliere ușoare și 120 de tunuri anti-tanc fără recul SPG-9 incluse în exporturile de arme ale Bulgariei către Arabia Saudită în 2014.

Ben Moores, analist principal la compania de consulanță militară IHS Janes, a spus că asemenea arme sunt destinate probabil Siriei și Yemenului. Armata saudită utilizează mitraliere ușoare de fabricație belgiană și nu folosește tunuri SPG-9, a adăugat el.

“Acest tip de armă e foarte puțin probabil să fie utilizat de către armata saudită, dar este extrem de folosit în Yemen, în Irak și în Siria”, a spus el.

Fostul ofițer al armatei bulgare, care a vorbit cu condiția să rămână anonim, a declarat pentru BIRN că zborurile între Sofia și Arabia Saudită au avut ca obiect livrarea armelor bulgărești către grupări de opoziție din Siria. După ce avioanele aterizau la Tabuk, armele erau încărcate în camioane și transportate către centre de distribuție din Iordania pentru forțele de opoziție din Siria, a spus el.

Arabia Saudită este un susținător important al luptătorilor care se opun președintelui sirian Bashar al-Assad. Riadul a finanțat o achiziție majoră de arme de infanterie din Croația pentru forțele opoziției siriene, a informat New York Times în 2013, citând oficialități americane și occidentale “familiare cu achizițiile”.

Într-un interviu la BBC de la sfârșitul lui octombrie 2015, ministrul de externe saudit Adel al-Jubeir a recunoscut deschis că Riadul a furnizat arme luptătorilor din opoziția siriană. “Trebuie să contribuim la schimbarea balanței de putere din teren”, a spus el.

Fostul ofițer al armatei bulgare a spus că unele dintre armele trimise în Arabia Saudită “e posibil să fi fost folosite și în Yemen, pentru că ultimele zboruri au coincis cu începerea operațiunii saudite de acolo”. Arabia Saudită a demarat acțiuni militare în Yemen la sfârșitul lui martie în sprijinul forțelor loiale președintelui în exil Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Spre deosebire de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite au mai cumpărat recent arme din Bulgaria. O telegramă diplomatică trimisă de ambasada SUA din Sofia și publicată de Wikileaks informa că EAU au finanțat în 2010 o tranzacție prin care s-au achiziționat zeci de mii de puști de asalt, 100.000 de încărcături explozive de mare capacitate, grenade propulsate de rachete și muniție pentru guvernul de atunci din Yemen.

Telegrama mai spunea că Bulgaria se consultă cu ambasada SUA asupra unor tranzacții de arme potențial controversate. Contactată de BIRN, ambasada a refuzat să precizeze dacă are cunoștință despre alte țări care cumpără arme bulgărești pentru a fi folosite în Siria.

Exporturile industriei militare a Bulgariei în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, în milioane de euro. Sursa: rapoarte ale Ministerului Economiei din Bulgaria

În acest an, guvernul bulgar a acordat licențe de export de muniție, arme de foc și echipament militar către EAU, a declarat Ministerul Economiei pentru BIRN. Ministerul a refuzat să precizeze valoarea acestor tranzacții.

Pieter Wezeman, cercetător la Institutul de Cercetări pentru Pace din Stockholm, a spus că “nu are sens” ca EAU să cumpere arme și muniție din Bulgaria pentru propriile trupe. El a adăugat că bănuiește că munițiile ar fi deturnate fie spre Siria, fie spre Yemen. Moores a formulat o concluzie similară.

“Este mut mai probabil ca [armele achiziționate de EAU] să fie redirecționate către o terță parte”, a spus el.

Atât Arabia Saudită, cât și EAU s-au implicat în Yemen în cadrul unei coaliții care a inițiat bombardamente aeriene, a desfășurat trupe terestre și a furnizat arme luptătorilor locali pentru a se opune milițiilor șiite Houthi. Riadul s-a implicat și în furnizarea de arme Yemenului înainte ca propriile forțe să intervină acolo, a spus Wezeman.

Ambasadele Arabiei Saudite și EAU din Bulgaria nu au răspuns întrebărilor BIRN. Ministrul Economiei din Bulgaria a spus că nu va elibera licențe pentru tranzacții cu armament atunci când au apărut temeri legate de posibila redirecționare sau re-exportare a armelor.

Cadrul legal

Nu există vreo interdicție a ONU privind furnizarea de arme către Siria, iar majoritatea măsurilor din cadrul unui embargo al UE au fost ridicate în 2013. În cazul războiului din Yemen, ONU a impus un embargo doar pe furnizarea de arme către milițiile Houthi.

Totuși, ca semnatar al Tratatului privind Comerțul cu Arme (TCA), care a intrat în vigoare în decembrie 2014, Bulgaria are și o responsabilitate în prevenirea deturnării armelor către alte națiuni sau grupuri decât destinatarii de drept.

Legalitatea oricăror tranzacții care au făcut ca armele bulgărești să ajungă în Siria ar putea depinde de precizia termenilor acelor înțelegeri.

În comerțul cu arme, statul importator trebuie să furnizeze un Certificat de Utilizator Final, care poate include o clauză ce precizează că armele nu vor fi transferate către o terță parte. Însă chiar dacă o asemenea clauză există, e posibil ca statul importator să sufere doar penalități minore, sau chiar să nu sufere nicio consecință pentru ignorarea acesteia.

“Dacă un export este autorizat și are loc redirecționarea, statul exportator are la dispoziție instrumente limitate de acțiune (altele decât să nu exporte armele către acea țară/entitate din nou)”, a explicat într-un email Sarah Parker, cercetător principal la Small Arms Survey, un centru de cercetare din Geneva.

“Are, ce-i drept, obligația, conform TCA, să acționeze și să prevină deturnarea. Așa că, dacă vede că destinatarul prezintă risc de redirecționare, ar trebui, de asemenea, să împărtășească această informație cu alți exportatori”, a adăugat ea.

Accident american

Pe 6 iunie acest an, o explozie fatală la un poligon pentru testarea armamentului dintr-o zonă rurală a Bulgariei a forțat Statele Unite să admită că achiziționaseră arme din Bulgaria în cadrul eforturilor de sprijinire a luptătorilor din opoziția siriană.

Un angajat american în vârstă de 41 de ani, Francis Norwillo, veteran al marinei militare a SUA, a murit după ce o grenadă a explodat în timp ce era încărcată într-un lansator RPG-7. Alți doi cetățeni americani și doi bulgari au fost de asemenea răniți.

Americanii lucrau pentru o companie din SUA numită Purple Shovel, contractată de armata americană ca să ajute la instruirea și echiparea luptătorilor din opoziția siriană, a informat ambasada Statelor Unite într-o scurtă declarație.

“Cei trei angajați efectuau un training de familiarizare pentru alți angajați ai companiei atunci când a avut loc incidentul”, a explicat ambasada, care a refuzat să facă alte comentarii.

O bază de date americană privind achizițiile publice arată că Centrul de Comandă pentru Operațiuni Speciale (Special Operations Command — SOCOM), care coordona asistența din partea armatei SUA pentru luptătorii sirieni, a oferit firmei Purple Shovel un contract în valoare de peste 26,7 milioane de dolari (24,6 milioane de euro) în decembrie 2014 pentru aprovizionarea cu arme și muniții din străinătate. Țara lor de origine era menționată ca fiind Bulgaria.

Contractul a fost amendat de două ori și a ajuns la o valoare totală de 28,3 milioane de dolari, potrivit bazei de date.

Întrebat despre tranzacție, purtătorul de cuvânt al SOCOM Kenneth McGraw a răspuns prin email: “Între armele care au fost achiziționate prin acest contract se numără lansatorul de rachete anti-tanc AT-5, tunul anti-tanc fără recul SPG-9 și lansatorul de grenade propulsate prin rachete RPG-7”.

A spus, însă, că arma implicată în explozia de la Anevo nu era cuprinsă în contract. În ciuda incidentului fatal, a precizat McGraw, contractul nu a fost anulat.

Grenada fusese fabricată în 1984, potrivit autorităților bulgare, care anchetează incidentul. Un articol din Buzzfeed a citat un expert anonim în armament care a spus că o grenadă atât de veche și-ar fi “depășit demult durata de viață la raft”. Însă doi foști ofițeri în armata bulgară au spus pentru BIRN că muniția poate fi păstrată decenii întregi dacă e depozitată corespunzător, iar o grenadă fabricată în 1984 nu ar fi prea veche pentru a fi folosită în siguranță.

“Toate armele din Siria sunt modele rusești”

- comandant din opoziția siriană

Alexander Dimitrov, poprietarul Alguns, o companie privată care închiriase terenul de testare în ziua exploziei, a refuzat să facă vreun comentariu.

Purple Shovel, companie cu sediul în Sterling, Virginia, a declinat, de asemenea, să comenteze asupra incidentului ori asupra contractului cu SOCOM.

Baza de date americană privind achizițiile publice arată că SOCOM a oferit, de asemenea, un contract în valoare de peste 32.000 de dolari (28.200 de euro) unei alte companii din Statele Unite, UDC USA, pentru aprovizionarea cu muniție din Bulgaria. Contractul a fost semnat la aceeași dată cu înțelegerea cu Purple Shovel și are același “număr al cererii de ofertă”, codul utilizat pe o invitație scrisă la o licitație de oferte pentru îndeplinirea unui contract.

Contactat prin telefon și întrebat dacă contractul a fost pentru centrul de comandă american însărcinat cu înarmarea luptătorilor sirieni, președintele companiei, Matthew Herring, a declarat către BIRN: “Nu, nu luăm parte la acest lucru și cu siguranță nu avem libertatea să discutăm despre aceasta”.

Acțiunile armatei SUA de instruire și echipare a unei forțe care să lupte împotriva grupului militant ISIS în Siria au fost puternic criticate de membri ai Congresului american pentru lipsă de eficiență. Pe 9 octombrie anul acesta, administrația Obama a anunțat că abandonează programul. Continuă, însă, un program sub acoperire al Agenției Centrale de Informații (Central Intelligence Agency — CIA) de înarmare a sirienilor care se opun forțelor lui Assad.

Filiera turcă

Într-o dimineață încinsă de sfârșit de iulie, vreo 12 comandanți din opoziția siriană stăteau de vorbă în cafeneaua unui mic hotel de lângă Piața Taksim din centrul Istanbulului după ce luaseră parte la ședințe de coordonare. Se pregăteau să plece spre sudul Turciei și după aceea înapoi pe linia frontului din nordul Siriei.

Trei bărbați, comandanți de unitate în provinciile Idlib și Aleppo, au fost de acord să stea de vorbă cu BIRN. Unul dintre ei a explicat că armele sunt furnizate forțelor de opoziție prin două “camere pentru operațiuni militare” — una în Turcia și cealaltă în Iordania. Toți trei au spus că au primit arme de la camera operativă din Turcia — la care se refereau cu abrevierea MOM — printre ele numărându-se puști AK-47, lansatoare de grenade RPG-7 și tunuri anti-tanc SPG-9.

La întrebarea dacă au primit arme bulgărești, unul dintre bărbați a răspuns: “Toate armele din Siria sunt modele rusești. Atât regimul, cât și revoluționarii [opoziția] le folosesc. Pot să provină din țări ca Bulgaria, Ucraina, Cehia, dar noi nu știm unde exact sunt produse”.

Când i s-a spus că unele arme bulgărești poartă inscripționat numărul 10 în interiorul a două cercuri, un comandant a trimis un mesaj WhatsApp de pe telefonul său mobil unui luptător din unitatea sa din Siria, care a expediat înapoi trei fotografii de arme. Două dintre ele aveau simbolul respectiv.
Mitralieră model PK (stânga) și un lansator RPG-7 (dreapta), fabricate în Bulgaria și folosite în provincia Aleppo din vestul Siriei, potrivit unui comandant din opoziția siriană care a furnizat imaginile

Un specialist în muniții, care a refuzat să fie numit în articol, a identificat mai târziu aceste două arme drept un lansator de grenade propulsate de rachete și o mitralieră PK. Comandantul a spus că erau folosite în zona rurală a provinciei vestice Aleppo.

BIRN nu poate verifica locul de proveniență pentru aceste imagini, dar N.R. Jenzen-Jones, directorul firmei de consultanță britanice Armament Research Services, a spus că există “cantități importante de arme și muniții produse în Bulgaria care s-a dovedit că se află în Siria”.

Majoritatea armelor datează din anii 1970 și 1980, iar printre ele se numără arme de calibru mic, armament ușor precum armele anti-tanc, muniție și materiale militare cum sunt grenadele propulsate de rachete și proiectilele pentru mortiere, a detaliat el prin email.

Bulgaria a fost furnizor pentru armatele Siriei și Irakului de-a lungul multor ani, așa că e posibil ca unele arme să vină din stocurile existente în țările respective. Însă Jenzen-Jones a spus că organizația sa a primit “numeroase mărturii că o cantitate mare de material [militar] bulgăresc a fost furnizată facțiunilor rebele siriene”.

“Nu am putut să verificăm din surse independente aceste afirmații”, a adăugat el.

Ca și Arabia Saudită și Statele Unite, Turcia a fost puternic implicată în sprijinirea grupurilor de opoziție din Siria. Nihat Ozcan, ofițer în rezervă și analist la Fundația pentru Cercetarea Politicilor Economice din Turcia, a spus că națiunile care susțin opoziția siriană au folosit și Turcia drept punct de tranzit pentru a introduce arme în Siria.

“Iau arme și echipament de tip vechi sovietic din țările (fostului Bloc Estic), precum Bulgaria, România sau țările Asiei Centrale. [Le] aduc în Turcia și apoi [le] trec în Siria sub controlul Statelor Unite, al Turciei și al alianței”, a spus Ozcan.

Un lucrător umanitar sirian care cunoaște detalii despre grupări moderate anti-Assad din provinciile Idlib și Aleppo a spus că armele achiziționate de națiuni străine au fost transferate către forțele de opoziție prin camera de operațiuni militare.

Armele erau livrate la frontiera turco-siriană, de unde le ridicau luptătorii sirieni, a spus el într-un interviu acordat în orașul turcesc Gaziantep, de lângă graniță. Camerele de operațiuni militare din Turcia și Iordania sunt susținute de un grup de țări occidentale și arabe, între care Statele Unite, Arabia Saudită și EAU, precum și națiunile-gazdă, potrivit mai multor surse din opoziția siriană.

Pe lângă aceste transferuri de arme aprobate de guverne naționale, există unele dovezi că munițiile ajung în Siria și prin contrabandă, în urma unor tranzacții private.

Un alt bărbat din grupul de la hotelul din Istanbul, care s-a identificat ca membru al unui consiliu militar al opoziției din provincia Homs, a declarat pentru BIRN că a văzut cum un transport de arme bulgărești a ajuns cu camionul în Homs în august 2012.

Bărbatul, care a cerut să fie identificat doar ca Abu Fatima, a spus că un om de afaceri sirian ar fi plătit 1,6 milioane de dolari (1,4 milioane de euro) pentru arme, între care se numărau puști AK-47, lansatoare de grenade și muniție. A mai adăugat că tranzacția a fost aranjată de traficanți de arme bulgari și sirieni.

Într-un alt interviu, un fost luptător pentru opoziția siriană a spus că a fost implicat în 12 transporturi de arme bulgărești începând cu 2013, cel mai mare dintre ele valorând șapte milioane de dolari (6,4 milioane de euro). Luptătorul, care a cerut să nu fie numit în articol, a spus că încărcătura era livrată la granița turco-siriană în două camioane și că transporturile erau aranjate de cetățeni sirieni și turci care aveau legături cu traficanți bulgari de arme.

Mariya Petkova este un jurnalist bulgar care realizeazăarticole despre Europa de Est, Balcani și Orientul Mijlociu. Acest articol a fost produs în cadrul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence, cu sprijinul ERSTE Foundationși al Open Society Foundations, în cooperare cu Balkan Investigative Reporting Network.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus