Vest 28 Jan 13

Bošnjaci traže Dan sjećanja na srebrenički genocid

Svjetski bošnjački kongres (SBK) zatražio je od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) da se ratni masakr obilježi proglašenjem 11. jula Danom sjećanja na srebrenički genocid.

Denis Džidić
BIRN
Sarajevo

UN trebaju zvanično obilježiti najgora ubijanja u sukobu u BiH, rekao je Mustafa Cerić, predsjednik SBK-a, u pismu upućenom generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu dan nakon obilježavanja Dana sjećanja na holokaust.

Ovo bi iskazalo “minimum poštovanja i ljudske savjesti”, napisao je Cerić, bivši reisul-ulema Islamske zajednice u BiH.

Vojska Republike Srpske (VRS) je 11. jula 1995. godine zauzela Srebrenicu iako se područje nalazilo pod zaštitom UN-a. Nakon što je grad pao, ubijeno je preko 7.000 muškaraca i dječaka, a oko 30.000 žena, djece i starijih napustilo je svoje domove.

Međunarodni sud pravde (ICJ/MSP) i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MKSJ) proglasili su ubistva genocidom.

Vojni i politički lideri bosanskih Srba Ratko Mladić i Radovan Karadžić trenutno se nalaze u Haagu, gdje im se sudi za masakr u Srebrenici i druge ratne zločine.

U svom pismu Cerić je podsjetio generalnog sekretara UN-a da je ova organizacija 1999. godine objavila Izvještaj o padu Srebrenice, u kojem se jamči da će zajedno djelovati kako bi se u UN-u 11. juli proglasio Danom sjećanja na srebrenički genocid.

On je dodao da je, prema vlastitoj procjeni UN-a, u Srebrenici i u drugim “sigurnim” područjima ubijeno 20.000 Bošnjaka.

“Izvještaj o padu Srebrenice jasno je ukazao na neadekvatnost cjelokupnog pristupa UN-a srpskoj kampanji etničkog čišćenja i masovnog ubijanja, koja je kulminirala u Srebrenici. U izvještaju se naglašava da su ‘ti neuspjesi dijelom korijen vukli iz filozofije neutralnosti i nenasilja, potpuno pogrešne kad je u pitanju sukob u Bosni’”, napisao je Cerić.

Cerić se osvrnuo i na nedavni incident prilikom obilježavanja pravoslavne Nove godine u Generalnoj skupštini UN-a, gdje je izveden “Marš na Drinu”, pjesma koja se identificira sa srpskim nacionalistima.

“Zlosretni incident sa koncertom na Generalnoj skupštini 14. januara ponovo nas je podsjetio da čovječanstvo mora biti na oprezu i upozoravati na buduće prijetnje masovnih zlodjela”, rekao je Cerić.

Poslije koncerta, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Martin Nesirky izrazio je žaljenje zbog incidenta.

Cerić je podsjetio da je Evropski parlament 2009. godine usvojio rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na srebrenički genocid.

“Evropska unija je smatrala da je institucionalizacija dana sjećanja najbolji način da se oda počast žrtvama genocida i pošalje jasna poruka budućim generacijama”, zaključio je Cerić, pozvavši UN da slijede primjer EU.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

News 10 Jul 07

Del Ponte Praises Bosnia for 'Good' Cooperation

Analysis 18 Sep 07

Truth Commission Divides Bosnia

News 08 Nov 07

Srebrenica Trial Opens in Bosnia

News 28 Nov 07

Srebrenica Suit Gets Go-ahead

Analysis 10 Dec 07

Hague Court Acquits Serbia of Genocide

Analysis 10 Dec 07

No Consensus on Srebrenica Aid Bid

Investigation 10 Dec 07

JUSTICE REPORT INVESTIGATION: Srebrenica Suspect is an RS Official

News 16 Jan 08

Srebrenica Report Sent to RS Police

Analysis 24 Jan 08

Bosnians Consider Del Ponte Legacy

News 25 Mar 08

Bosnia Victims Urge Montenegro Leader Talks

Background

Srebrenica: Genocide Reconstructed

In July 1995 Srebrenica was shelled and occupied by the Army of Republic of Srpska,VRS, despite being declared a protected area by the United Nations. More than 7,000 people were killed, the victims of genocide.

Ratko Mladic: The Force Behind the Srebrenica Killings

The Bosnian Serb commander’s role in the genocide committed in Srebrenica is described in detail in many indictments and verdicts pronounced before local and international judicial institutions.

The Indictment Against Ratko Mladic

Indictments in 1995 and 2000, further amended in 2002 and 2010, charge the former commander of the Republika Srpska Army with genocide and other crimes.

Ratko Mladic: From Promising Officer to Bloodstained Warlord

When Mladic ordered his army to bomb the people of Sarajevo until they ‘go insane’, he revealed the murderous intentions that would culminate in the Srebrenica massacre.

Subscribe to Our Newsletter