vest 05 Apr 13

Bivši zatvorenik negirao mučenja u logoru Lapaštica

Svedok na suđenju “Lapskoj grupi” za ratne zločine negirao je da su ga tukli ili mučili u Lapaštici, logoru OVK.

Edona Peci
BIRN
Priština

U utorak na suđenju u Prištini, svedok Tužilaštva Rušid Balovci rekao je da je bio zatvorenik od novembra do decembra 1998. godine, ali da “još uvek ne zna razloge” zašto je držan u zarobljeništvu ili ispitivan.

On je identifikovao jednog od trojice optuženih bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) – Nazifa Mehmetija, poznatog pod nadimkom Dini – kao jednog od ljudi koji su ga ispitivali.

“Poznavao sam Dinija. Rekli su mi da je Lata [optuženi Ljatif Gaši] bio tamo, ali imao sam džak preko glave pa ne znam”, kazao je on.

Mehmeti, poslanik Gaši i bivši poslanik Rustem Mustafa (čiji je nadimak Remi) – trojka poznata kao “Lapska grupa” – držali su komandne položaje u OVK tokom sukoba sa srpskim snagama bezbednosti 1998. i 1999. godine.

U optužnici se navodi da su “Ljatif Gaši, Nazif Mehmeti i Rustem Mustafa, u sadejstvu sa drugim nepoznatim osobama a u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata, naređivali i učestvovali u premlaćivanju i mučenju albanskih civila sa Kosova zarobljenih u logoru Lapaštica, u nameri da primoraju zatvorenike da priznaju kako su bili nelojalni OVK u periodu od oktobra 1998. do kraja aprila 1999. godine”.

Balovci je opisao uslove u logoru kao zaprepašćujuće.

“Nije bilo zlostavljanja, ali je u samom mestu bilo veoma loše. Bilo bi bolje da su me tukli nego što su me držali tamo”, objasnio je on.

Tužilaštvo je istaklo nedoslednosti između sadašnjeg svedočenja Balovcija i iskaza koje je prethodno dao policajcima Misije vladavine prava UN-a na Kosovu (Euleks) i istražnim sudijama, kao i tokom unakrsnog ispitivanja na prošlim suđenjima.

Balovci je prethodno rekao da je Gaši bio prisutan tokom njegovog ispitivanja i da su on i drugi zatvorenici bili premlaćivani.

“On je dao dve radikalno drugačije verzije onoga što se desilo. Obe ne mogu biti istina”, napomenuo je Euleksov sudija Džonatan Kerol.

“Ne, nisam to rekao”, ponovio je svedok u nekoliko navrata, dovodeći u sumnju pouzdanost svog svedočenja.

“Nisam rekao da sam lagao, samo da sam bio pod pritiskom”, dodao je on, sugerišući i da su njegove prethodne izjave bile pogrešno prevedene.

Trojka poznata kao “Lapska grupa” prvi put se našla pod istragom UNMIK-a 2001. i 2002. godine.

Posle dve godine suđenja i presude kojom su 2005. optuženi proglašeni krivim, Vrhovni sud Kosova zatražio je novo suđenje jer navodi optužnice nisu dokazani “bez svake sumnje”.

Trojica bivših komandanata OVK ponovo su 2009. godine proglašeni krivim za ratne zločine i osuđeni na zatvorske kazne za mučenje i nečovečno postupanje prema zarobljenicima u logorima.

Oni su se žalili na presudu i Vrhovni sud je 2011. godine zatražio delimično ponovno suđenje.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

News 14 Dec 17

Vojislav Seselj ‘Slept Through’ War Crimes Appeal

News 13 Dec 17

Serbian Court Delays Srebrenica Massacre Trial

NEWS 12 Dec 17

Bosnian Serb Ex-Soldier Charged with Wartime Rape

News 12 Dec 17

Vojislav Seselj Acquittal: UN Court to Hear Appeal

News 08 Dec 17

Inspector Casts Doubt on Croatian General’s Charges

Profile 08 Dec 17

The Never-Ending War Crimes Trial of Branimir Glavas

News 07 Dec 17

Serbian Trial for Croatia Massacre Blighted by Delays

Feature 04 Dec 17

Slobodan Praljak: Defending Himself by Distorting History