Vest 13 Jun 12

Bivši logoraši BiH udružili snage

Sedamnaest godina poslije rata, bivši ratni logoraši koji su podnijeli zahtjev za odštetu kod vlasti BiH još uvijek čekaju da budu isplaćeni.

Denis Džidić
BIRN
Sarajevo

Zijahudin Smailagić, predsjednik Regionalnog saveza logoraša BiH, jedan je od malobrojnih kojima je zaista isplaćeno obeštećenje.

On je proveo 17 mjeseci u zarobljeničkom logoru “Mali kamp” u Banjoj Luci, a 2005. godine Okružni sud u tom gradu naložio je Republici Srpskoj da mu isplati četiri eura za svaki dan proveden u logoru, u ukupnom iznosu od 2.200 eura. Republika Srpska je isplatila Smailagića u ljeto 2011., šest godina poslije izricanja presude.

Smailagić kaže za BIRN da njegov slučaj treba poslužiti kao primjer za sve bivše logoraše, da su isplaćivanja po zahtjevu za odštetu moguća i da jedini način da ostvare svoja prava jeste ujedinjenje bošnjačkih, srpskih i hrvatskih logoraša.

Zato je, objašnjava Smailagić, u Banjoj Luci osnovao Regionalni savez logoraša BiH, koji danas broji oko 7.000 članova. Smilagić napominje da je to trenutno jedino multietničko udruženje logoraša u BiH.

“Ovo je jedini put naprijed za one kojima su uskraćena prava. Politika je razlog zašto nemamo zajedničko udruženje logoraša. Ako želimo pomirenje, ovo nam je jedina šansa. Treba da vidite naše članove sa svih strana, svi imaju iste priče, bilo da su Bošnjaci, Hrvati ili Srbi. Oni razumiju jedni druge”, kaže Smailagić.

U ratu u BiH početkom devedesetih bilo je aktivno 650 logora i drugih zarobljeničkih objekata. Oni su bili pod kontrolom Armije BiH (ABiH), Vojske Republike Srpske (VRS) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Sudovi u BiH su u više od stotinu slučajeva presudili u korist bivših logoraša, za vrijeme koje su proveli u logorima i patnju koju su preživjeli, ali je samo mali broj njih isplaćen.

Smailagić, međutim, savjetuje logorašima da istraju i da će tako ostvariti svoja prava.

Savez je iz Republike Srpske do sada podnio 3.500 zahtjeva za obeštećenje Okružnom sudu u Banjoj Luci, a 2.000 zahtjeva iz Federacije BiH sudu u Sarajevu.

Tri bosanska Srbina iz Smailagićevog saveza dobila su protekle sedmice spor protiv Federacije BiH na sarajevskom sudu. Čedo Marić, Nikola Jovičić i Luka Patković iz Dervente dobili su ukupno 25.000 eura za zlostavljanje koje su preživjeli tokom boravka u logorima bošnjačkih i hrvatskih snaga u Čardaku, Bosanskom Brodu i Tuleku.

Smailagić ovog mjeseca očekuje još nekoliko presuda u Banjoj Luci i Sarajevu.

“Naš najveći problem je vrijeme koje je potrebno za sve ovo. Nismo zadovoljni tempom kojim rade sudovi. U Banjoj Luci smo u nekim slučajevima čekali pet godina da sud zakaže ročište. U Sarajevu treba tri godine”, kaže Smailagić.

Različita sudska praksa u BiH dovodi do velikih razlika u visini odštete isplaćene po danu provedenom u logoru. Sume dodijeljene u prethodnim presudama kretale su se od četiri do 500 eura po danu provedenom u logoru.

Smailagić ističe da je u njegovom slučaju sud dodijelio četiri eura, dok su u slučajevima Marića, Jovičića i Patkovića sudije odredile 100 eura po danu provedenom u zarobljeništvu.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

News 09 Jun 16

Bosnian Serb Convict Fails to Compensate Rape Victim

News 22 Feb 16

Serbian Jews to Reclaim Seized WWII Property

News 22 Jan 16

Serbia Flouts Victims' Reparation Rights, Report

News 19 Jan 16

Croatia Pays Compensation for Police Murder of Serb

2015 in Review 31 Dec 15

Operation Storm Causes Turbulence for Croatia

Feature 10 Dec 15

Bosnian Courts Deny Compensation to War Prisoners

News 30 Sep 15

Kosovo Massacre Survivor Fights To Regain Home