Vest 23 Nov 16

Bivši zvaničnik UDBA osuđen za ubistvo disidenta sa Kosova

Bivši zvaničnik jugoslovenske tajne policije i dvojica atentatora osuđeni su za ubistvo disidenta Envera Hadriua, kosovskog Albanca, izvršeno u Briselu 1990. godine.

Arben Ćirezi
BIRN
Priština
Enver Hadri. Foto: T. Hadri/Creative Commons.

Sud u Briselu u utorak je osudio Božidara Spasića, bivšeg šefa za specijalne operacije jugoslovenske tajne policije, UDBA, kao i članove srpske kriminalne grupe Andriju Draškovića i Veselina Vukotića, za ubistvo kosovskog aktiviste za ljudska prava Envera Hadriua u belgijskoj prestonici 25. februara 1990.

Istraga je zaključila da je reč o političkom ubistvu pod pokroviteljstvom UDBA, koja je iskoristila dvojicu članova kriminalne bande kao atentatore, objavili su belgijski mediji.

Sva trojica, za koje se veruje da žive u Srbiji, osuđena su u odsustvu. Njihove će kazne biti objavljene naknadno.

Još dve osobe su bile osumnjičene za navodno učešće u ubistvu Hadriua – Andrija Lakonić i Darko Ašanin, koji su 1990-ih ubijeni u Srbiji.

Spasić, koji je osuđen za organizovanje ubistva Hadrija, jedan je od najpoznatijih jugoslovenskih operativaca tajne policije, koji je za tajnu službu radio od 1979. do 1993. godine, kada je doživeo srčani udar.

Nakon oporavka, otvorio je privatnu detektivsku agenciju SIA u Srbiji, koja je radila na tajnom praćenju i prisluškivanju sve do 2007. godine, kada je zatvorena.

Policija Srbije ga je uhapsila 1999. godine nakon što je progovorio o političkim ubistvima u vreme režima Slobodana Miloševića. Međutim, slučaj protiv njega je odbačen nakon nekoliko meseci i on je čak dobio nadoknadu zbog torture.

Spasić je objavio dve knjige o svom radu kao pripadnika tajne policije i otvoreno govorio o svojim aktivnostima protiv, kako je izjavljivao, albanskog terorizma. Danas je u penziji i živi u Srbiji.

Osuđeni atentator Drašković je poznat srpskim i drugim evropskim vlastima zbog učešća u raznim ubistvima i kriminalne aktivnosti u zemlji i inostranstvu.

Osuđen je 2010. godine pred sudom u Beogradu na 10 godina zatvora zbog ubistva drugog kriminalca u restoranu u Beogradu. Oslobođen je pre vremena 2013. godine.

On je takođe bio optužen i u Italiji za šverc cigareta, ali je slučaj odbačen.

U junu 2015. godine, dok je bio na odmoru, uhapsila ga je hrvatska policija, ali mu je dozvoljeno da ostane u hotelu u Splitu nakon što je položio kauciju od 100.000 eura.

Potom je pobegao u Srbiju, kako bi izbegao izručenje u Belgiju zbog suđenja po optužbama za ubistvo Hadrija, a danas se službeno vodi kao lice u begu.

Drugi atentator, Vukotić, uhapšen je 2006. godine na madridskom aerodromu nakon što je u bekstvu proveo 16 godina.

CNN je u to vreme objavio da je Vukotić tražen i kao potencijalni svedok u postupku protiv bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom, jer se pretpostavljalo da je on imao dokumente koji su povezivali Miloševića sa raznim ubistvima.

On se takođe nalazio u bekstvu i kada je osuđen za ubistvo jedne osobe u noćnom klubu u Crnoj Gori. Na kraju je ipak odslužio osam meseci u srpskom zatvoru, odakle je pušten iz humanitarnih razloga nakon moždanog udara i zbog potrebne operacije srca, saopštili su tada zvaničnici.

Međutim, BIRN je 2011. otkrio i objavio da je on oslobođen jer je pristao da postane doušnik i da pruži informacije o crnogorskim kriminalcima.

Enver Hadri je bio kosovski Albanac, nacionalista i aktivista sa ljudska prava, koji je pobegao u Belgiju 1972. godine.

U početku je bio aktivan u okviru narodnog otpora kosovskih Albanaca, a kasnije je formirao Odbor za zaštitu ljudskih prava na Kosovu.

Nakon presude, Hadrijeva porodica je optužila srpske vlasti da štite krivce.

“Ubice ovog puta nisu sedele na optuženičkoj klupi, jer ih srpska država štiti na sve moguće načine”, kaže se u saopštenju njegove ćerke Teuta Hadri.

Hadri je ubijen nekoliko dana pre nego što je u Savetu za ljudska prava UN-a u Njujorku trebalo da podnese detaljan izveštaj o smrti desetina Albanaca koji su bili u rukama jugoslovenske policije.

Pretpostavlja se da je UDBA likvidirala i druge istaknute aktiviste kosovske Albance, među kojima su disident, novinar i pevač Jusuf Gervala, njegov brat Bardhoš Gervala i politički emigrant Kadri Zeka, koji su ubijeni u Štutgartu, u Nemačkoj, 1982. godine.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Background

serb-minority-rights-scripted-out-in-croatia-09-02-2015

Serb Minority Rights Scripted Out in Croatia

The muted response to the Croatian town of Vukovar’s decision to scrap controversial bilingual signs in Latin and Serb Cyrillic script suggests the EU has lost focus on minority rights, analysts claimed.

Croatian Dissident Feared Kidnap by Yugoslav Spies

The trial of Zdravko Mustac and Josip Perkovic, former Yugoslav spy chiefs accused of killing a Croatian émigré, heard that the victim repeatedly told his German lover that he was living in fear.

Subscribe to Our Newsletter