/en/file/show//Images/ADA/Arms stories /SAA before NATO bullets 2000 1000.jpg
EnglishБългарскиShqip 31 Mar 17

Albanija prodaje staro oružje preko kontraverznog trgovca

Albanija je prodala deo velikih zaliha zastarelog kineskog oružja i municije kontraverznoj bugarskoj firmi koja je povezana sa eksplozijom u kojoj je poginuo veteran američke vojske.

Lindita Cela, Ivan Angelovski, Maria Cheresheva BIRN Tirana, Wašington, Sofija

Albanska državna kompanija za trgovinu oružjem prodala je 17.5 miliona kineskih metaka, 350 minobacača i 45,000 mina za minobacač tokom 2015. bugarskoj firmi Alguns Ltd, angažovanoj na vašingtonskom programu obučavanja i opremanja sirijskih pobunjenika.

Firma je povezana sa fatalnom eksplozijom na poligonu u Bugarskoj u kojoj je 2015. godine poginuo podizvođač Pentagona koji je radio na sirijskom projektu.

SAD trening sirijskih pobunjenika u Jordanu

Foto: Youtube

Alguns Ltd je u vlasništvu Aleksandera Dimitrova, bivšeg poslovnog partnera Bojana Petrakieva Borisova, člana bugarskog organizovanog kriminala poznatijeg kao Baron.

Detalji o prodaji, vrednoj preko milion evra, su otkriveni u poverljivim dokumentima o izvozu oružja do kojih je došla Balkanska istraživačka novinarska mreža, BIRN.

Veze sa organizovanim kriminalom

Vlasnik Alguns-a Aleksander Dimitrov je takođe bivši poslovni partner Bojana Petrakieva Borisova, ozloglašenog bugarskog člana organizovanog kriminala, poznatog i kao Baron.

Dokumenta iz bugarskog privrednog registra pokazuju da je Dimitrov osnovao Alguns Ltd 2008. godine u Sofiji. Osnovna delatnost firme je trgovina oružjem.

Godine 2004, Dimitrov i Petrakiev su bili suvlasnici firme za metalni otpad koja se zvala SIB Metal.

Dimitrov kaže da je registracija firme otkazana tokom procesa prijave i da od tada nije video Petrakieva.  

U izveštaju MUP-ovog Centra za policijsko istraživanje, Petrakiev se navodi kao primer „dobro poznatog lica u svetu kriminala.“

Dokument, objavljen 2010.godine, dalje navodi da je Petrakiev osuđen deset puta za neimenovane nezakonite radnje i da je umešan u još osam  krivičnih dela. Među njima su krađa kola, vandalizam, silovanje, ilegalno posedovanje oružja i droge i učešće u organizovanim kriminalnim grupama.

2009. godine, Petrakiev je osuđen kao vođa kriminalne grupe koja je bila umešana u prevaru sa karticama u osam zemalja, navodi se u izveštaju.
2012. godine, on je uhapšen i osuđen za vođenje ilegalnog kazina.

Ovi podaci pokazuju kako su zastarelo oružje i municija kineske i albanske proizvodnje izvezeni u Bugarsku u sklopu četiri ugovora potpisana između vojne firme za uvoz i izvoz u Albaniji, MEICO, i kompanije Alguns 2015. godine.

Istovremeno, Alguns je radio kao podizvođač za Pentagonovu Komandu specijalnih operacija američke vojske, SOCOM, na programu snabdevanja i obučavanja sirijskih pobunjenika koji su se borili protiv Islamske države.

Stručnjaci za oružje tvrde da je malo verovatno da je Bugarska bila konačno odredište za ovu zastarelu opremu s obzirom na to da Bugarska ima relativno modernu vojsku koja je deo NATO-a. Alguns je odbio da komentariše navode eksperta koji kažu da su verovatniji primaoci države na Bliskom istoku ili u Africi.  

Alguns povezan sa smrtonosnom eksplozijom

Uloga Alguns-a u sirijskom programu je prvi put isplivala u javnost 2015. godine nakon što je 6. juna te godine četrdesetjednogodišnji veteran američke mornarice stradao u eksplozije bacača granate na poligonu za testiranje oružja u selu Anevo, u centralnoj Bugarskoj. Poligon je u vlasništvu državnog proizvođača oružja VMZ Sopot.

Emailovi i ugovori, koje je BIRN pribavio od izvora i američkog suda, otkrivaju nove podatke o eksploziji.  

Alguns-ovo učešće u eksploziji ostaje sporno, ali kompanija je bila glavna u organizaciji testiranja na poligonu, tokom dana koji su prethodili incidentu.

Norvilo i njegov povređeni kolega Majkal Doerti su angažovani na osnovu ugovora sa Pentagonom, vrednog 28 miliona, na obučavanju sirijskih pobunjenika za rukovanje različitim oružjem sovjetskog porekla. Putovali u Belorusiju i zatim Bugarsku radi testiranja opreme pre kampa za obuku u Jordanu, navodi se u tužbi koju su podneli Norvilova udovica i Doerti.

Sudski spisi protiv tri američke firme koje su navodno uključene u incident – Purpl Šavel, Skajbridž Taktikal i Regulus Global – detaljno navode, kako tužioci veruju, da je granata stara preko 30 godina bila neispravna, da je bugarskog porekla i da je odbačena kao nebezbedna od strane Pentagona.

Nakon tragedije, bugarske vlasti su identifikovale Alguns kao firmu koja je iznajmila poligon i obezbedila neispravnu raketu. Firma je kažnjena sa 62,500 evra u septembru 2015. godine jer nije dobila dozvolu od Ministarstva privrede Bugarske za ovo testiranje, ali Alguns je porekao navode, i kasnije j oslobođen nakon žalbe. Sud je odlučio da je ministarstvo napravilo značajne administrativne greške i nije uspelo da dokaže da je Alguns iznajmio poligon na dan nesreće.  

U Purpl Šavelu, pentagonskom glavnom izvođaču na projektu, rekli su za BIRN u pisanom saopštenju, da je Alguns-a angažovao Regulus Globe, jedan od podizvođača, radi organizovanja treninga i obezbeđivanja municije za trening. Međutim, rekli su da se nezgoda dogodila tokom „rekreativnog pucanja“ za vikend, nakon što se zvanična obuka završila.

Vremenski raspored obuka koji je dobio BIRN pokazuje da je Alguns rezervisao poligon do petka, 05. juna i da su dve bugarske državne kompanije VMZ Sopot i Arkus bile zadužene za trening na oružju iz sovjetske ere.

Trening je podrazumevao i upotrebu bacača granate na raketni pogon, OG-7, koje je zakazala i izazvala smrtonosnu eksploziju.

Skajbridž Taktikal, koji je angažovao Norvila i Doertija za ovaj posao, tvrdi u sudskim dokumentima da se eksplozija desila tokom zvanične obuke i da povređena lica treba zato da dobiju nadoknadu od američke vlade.

Regulus Global je odbio optužbe rekavši da ne sadrže dovoljno detaljne informacije.

Ovaj incident nije jedini problem koji je Alguns imao sa zakonom. Firma je kažnjena sa 1,000 evra u junu 2016. godine jer nije uspela da obezbedi adekvatnu dokumentaciju u vezi sa municijom koju je skladištila i održavala u Silvenu, južnoj Bugarskoj.  

Konačno odredište Bliski istok ili Afrika

Rat na Bliskom istoku je podstakao nezapamćen izvoz oružja i municije sa Balkana, u kom je Bugarska imala važnu ulogu izvoznika oružja i glavna destinacija za trgovce oružjem.

Upitan za Alguns-ovu kupovinu albanskih zastarelih zaliha, Piter Vezeman sa Stokholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja, koji je vodeći izvor informacija o transportu oružja, kaže da je malo verovatno da je Bugarska bila konačno odredište te municije s obzirom na njenu starost.

On je rekao da ova oprema verovatno završava u Siriji, Jemenu ili možda Africi.

„Postoji nekoliko mogućih scenarija“, objašnjava Vezeman. „Jedan je da ide u Siriju ili Jemen. Drugi je da neki korumpirani zvaničnici u Africi kupuju to u sklopu svojih prevarantskih šema. Viškovi oružja se u Africi prodaju kao legitiman izvoz, iako se često sumnja na korupciju.“

SOCOM nije direktno odgovorio na pitanja da li je kupio kinesku municiju iz Albanije u sklopu sirijskog programa, rekavši da novinari treba da „razgovaraju sa Alguns-om o njihovim aktivnostima.“

Američkim kompanijama je zabranjeno da kupuju kinesko naoružanje, osim ukoliko Stejt Department kupovinu ne odobri posebnom odlukom.

Zastarele albanske minobacačke mine
Foto: NATO

Alguns je odbio da objasni šta je uradio sa opremom kada je stigla u Bugarsku.

Iz Purpl Šavel-a su u pisanoj izjavi za BIRN naveli da oni nikada nisu svesno kupili kinesku opremu, kao i da nikada nisu direktno poslovali sa kompanijom Alguns.   

Tirana ima problematičnu istoriju sa izvozom velikih zaliha kineske municije, koja je uvezena šezdesetih i sedamdesetih za vreme komunizma kada je Peking bio glavni albanski vojni finansijer.

Godine 2007,  trgovac oružjem po imenu AEY sa sedištem na Floridi prodao je zastarelu kinesku municiju Pentagonu za korišćenje u Avganistanu. Meci su prepakovani u  kartonske kutije da  bi izgledalo kao da su proizvedeni u Albaniji kako bi se zaobišla zabrana uvoza municije iz Kine.

Vlasnik firme, Efrem Diveroli, osuđen je 2011. na četiri godine zatvora zbog prevare.

Iste godine, 800,000 komada kineske municije koje je trebalo isporučiti iz Albanije u Ujedinjene Arapske Emirate je ilegalno preusmereno libijskim pobunjenicima.

Albansko Ministarstvo odbrane je reklo da je Alguns dostavio ispravnu dokumentaciju za izvoz oružja u Bugarsku i da su proverili da firma „nije uključena u kriminalne radnje.“ Dodali su da bilo kakav reizvoz municije zahteva njihovo odobrenje, iako je često dokumentovano da se ova klauzula neretko krši.  

Čini se da Alguns-ove veze sa Albanijom idu dalje od zastarele municije pošto ova firma takođe nastoji da iznajmi fabriku oružja iz komunističke ere u malom albanskom gradu Polican. Ali u pisanom saopštenju za BIRN, kažu da su odustali od toga.

Tekst je objavila Balkanska istraživačka mreža BIRN kao deo projekta „Tragom dokumenata do boljeg upravljanja“ (A Paper Trail to Better Governance) u saradnji sa Mrežom za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije OCCRP.

Dokumenta korišćena u istraživanju možete naći u BIRN-ovoj bazi podataka BIRN Source.