EnglishBos/Hrv/SrpRomânăShqipМакедонскиελληνικά 21 Dec 15

Военни Печалби: Българско оръжие допълнително разпалва конфликтите в Близкия изток

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и САЩ са купили българско оръжие за милиони долари, голяма част от което вероятно е предназначено за войната в Сирия, показва разследване на BIRN.

Мария Петкова София, Анево, Истанбул, Газиантеп и Антакия
 
Самолет Cargo Boeing 747 на Саудитска Арабия на летище София на 4 ноември, 2014 г. Фотограф: Стефан Гагов

През октомври миналата година авиационни любители забелязват, с известно вълнение, че джъмбо джетове Boeing 747, с надпис Saudi Arabian Cargo, са започнали да кацат на летището в българската столица София.

"Карго самолети на Саудитска арабия не са кацали тук ... за последните 20 години", обясни Стефан Гагов,български ветеран любител на авиацията.

Полетите стават толкова чести, че Гагов започва тема в онлайн форум за авиационни фенове, използвайки фразата "редовна линия" в заглавието. Любители съобщават, че са видели самолети да кацат два пъти в края на октомври, един път през ноември, четири пъти през декември и веднъж през март и май тази година.

Гигантският самолет пристига от Джеда, взема товар от летище София и после отлита за Саудитския град Табук, на около 100 км от границата с Йордания, отбелязват любителите, които използват онлайн инструменти за проследяване на полети.

Според изчисления на Гагов всеки път самолетите носят между 60 и 80 тона товари в дървени сандъци. Той не е могъл да види какво има в сандъците, но е било видно, че са тежки.

След като саудитските полетите спират започват да пристигат товарни самолети от Абу Даби. Airbus A330F и Boing 777F с маркировка на Etihad Cargo кацат в София пет пъти от  края на юни до средата на август тази година. На 19 октомври, Etihad Cargo Airbus 330F пристигащ от Абу Даби каца в Бургас, а след това излита за военната база Ал Дафра, разположена на юг от столицата на Емирствата .

Властите в Саудитска арабия,  Обединените арабски емирства (ОАЕ) и България не дават информация за съдържанието на тези пратки. Но Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN) разкри, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са закупили големи количества оръжия и боеприпаси от България в последните две години, които, почти сигурно са предназначени за въоръжени групи, които тези страни подкрепят в Сирия, а вероятно и в  Йемен.

"Това все още е по-доходен бизнес от контрабандата на наркотици,"

- търговец на българското оръжие

Годишният доклад за износа в отбранителната промишленост на България, който е публикуван през август тази година, но не е отразен в медиите, посочва, че през 2014 г. правителството е одобрило продажбата на боеприпаси и въоръжение на стойност повече от 85 млн. евро на Саудитска Арабия, като сделки на стойност почти 29 млн. евро са били осъществени до края на годината.

Българското правителство заяви пред BIRN, че тази година е издало разрешителни и за продажба на оръжие за Обединените арабски емирства.

България произвежда и складира основно оръжие от съветски тип. Анализатори твърдят, че е много малко вероятно, Саудитска Арабия или ОАЕ да купуват тези оръжия за собствените си армии, които използват модерно западно въоръжение. По-вероятно е те да купуват боеприпаси за местните фракции в Сирия и Йемен, които те подкрепят и където оръжия от съветски тип са широко използвани.

Добре информиран бивш офицер от българската армия каза пред BIRN, че саудитските пратки  са били превозвани на борда на самолета, видян от авиационните любители, и че те са предназначени за сирийските опозиционни сили, а по-късните доставки вероятно и за въоръжени групи в Йемен.

Самолет Cargo Boeing 777 на Etihad излита от летище София на 30 юни, 2015 г. Фотограф: Стефан Гагов

През изминалата година Съединените щати също купуват оръжие от България, като част от програма за обучение и въоръжаване на сирийските опозиционни сили на стойност за 500 млн. долара. Програмата беше прекратена наскоро.

Опозиционни бунтовници и независими анализатори също потвърждават пред BIRN, че българските оръжия се използват в Сирия, където досега са убити над 250,000 души, а над 11 милиона души са принудени да напуснат домовете си, след началото на войната през 2011 година.

По времето на комунизма България  изгражда огромна оръжейна индустрия, осигуряваща работа на 110,000 души и носеща  приходи  до 1.5 милиарда евро (1.3 милиарда долара) в твърда валута на година. За целта режимът усвоява съветски технологии за производство на малки оръжия и боеприпаси. Така България натрупва огромни запаси от оръжия за своята стохилядна армия в случай на обща мобилизация.

По време на своето 45-годишно управление, Българската комунистическата партия развива и добри търговски отношения с Близкия изток и Африка, които много търговци, включително и тези в оръжейния бизнес, продължават да поддържат и до днес.

Доходен бизнес

Надничайки през големите си очила, Николай Николов небрежно споменава, че е седял на  една маса с Карлос Чакала. Николов (псевдоним, използван за да запази самоличността му в тайна), се занимава с търговия на оръжие от повече от 25 години.

"Всеки получава комисионна," казва той, включително държавни служители и брокери. "Комисионните са няколко пъти по-високи от стойността на сделката с оръжие. Ако нещо струва 10 милиона, крайната цена е 35 милиона."

Николов седи в малко кафене в центъра на София, където той обича да провежда срещите си, пуши цигара след цигара и си спомня за миналото.

След падането на комунизма през 1989 г. производството на оръжия в България спада значително. Официалната статистика показва, че износът на продукти от отбранителната промишленост пада до 111 млн. евро през 2006 г. Но тогава продажбите започват да се увеличават и през 2014 г. достигат 403 млн. евро, според данни на правителството.

Износ на продукция от българската отбранителна индустрия за периода 2006-2014, в милиони евро. Източник: Доклади на българското министерство на икономиката

 Николов смята, че България е продала много оръжия от старите си запаси.

"Пикът на оръжейния износ беше по време на войните в Югославия. Много от оръжията бяха изнесени за Сърбия и Албания", казва той. "По онова време имахме запаси за милиарди, сега имаме запаси само за няколко стотин милиона."

Въпреки че производството и продажбите са само една малка част от нивата до преди 1989 година, търговията с оръжие в България си остава високо доходен бизнес. "Това все още е  по-доходен бизнес от контрабандата на наркотици", казва Николов.

Интерес от Арабския свят

През последните години Саудитска Арабия не се е явявала като основен клиент за българските фирми за оръжие. Това се променя през 2014 година.

Според доклад на българското правителство миналата година то е издало разрешителни за продажба на боеприпаси и военно оборудване на стойност 85.5 млн. евро на Саудитска Арабия - включително за боеприпаси на стойност 65.4 млн.

евро, голямокалибрени оръжия на стойност 12.5 млн. евро и малокалибрени оръжия на стойност пет млн. евро. До края на 2014 г. българските фирми в сектора са направили сделки за износ към арабската държава на стойност 28.9 млн. евро.

Българското министерство на икономиката, което следи търговията с оръжие, заяви пред BIRN, че сделките включват малки оръжия, както и леко и тежко въоръжение.

Спред доклад на ООН 827 леки картечници и 120 SPG-9 безоткатни противотанкови гранатомети са били част от българския износ на оръжие за Саудитска Арабия през 2014 година.

Бен Мурс, старши анализатор в консултантската фирма в областта на отбраната IHS Janes, каза, че тези оръжия вероятно са предназначени за Сирия или Йемен. Според него саудитската армията е въоръжена с белгийски леки картечници и не използва SPG-9.

Мурс заяви пред BIRN: "Много малко вероятно е този вид оръжие да се използва от саудитските военни, но такъв тип оръжие се използва често в Йемен, Ирак и Сирия".

Българският бивш военен офицер, който пожела да остане анонимен, заяви пред BIRN, че полетите между София и Саудитска Арабия са транспортирали българско оръжие за сирийски опозиционни групи. Според него след като самолетите кацат в Табук, оръжието се товари на камиони и се откарва до разпределителен център в Йордания за сирийските опозиционни сили.

Саудитска Арабия е основен поддръжник на бунтовниците, сръжаващи се против сирийския президент Башар ал Асад. Според статия на „Ню Йорк Таймс“ от 2013 г., която се позовава на американски и западни източници, "запознати със сделките", Риад финансира голяма покупка на пехотни оръжия от Хърватия за сирийските опозиционни сили.

В интервю за Би Би Си от края на октомври 2015 г. министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр открито признава, че Риад доставя оръжия на сирийските опозиционни сили. "Ние трябва да допринесем за промяна на баланса на силите на терена," каза той.

Бившият български офицер каза, че някои от оръжията, изпратени за Саудитска Арабия, "може също да са били използвани в  Йемен, тъй като по-късните полети съвпаднат с началото на операцията на Саудитска Арабия там". Риад започна военна операция в Йемен в края на март в подкрепа на силите, лоялни на президента в изгнание Абд Рабу Мансур Хади.

За разлика от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства са имали вече опит в купуването на оръжия от България. Дипломатическа грама на Американското посолство в София, публикувана от WikiLeaks посочва, че през 2010 г. ОАЕ финансира сделка за купуването на десетки хиляди автомати, 100 000 заряда с мощен експлозив, гранатомети и боеприпаси за тогавашното правителство на Йемен.

В текста става ясно още, че България винаги се консултира с посолството на САЩ за потенциално противоречиви оръжейни сделки. На въпрос на BIRN от посолството отказаха да отговорят дали знаят за други страни, които купуват български оръжия, предназначение за Сирия.

Износ на продукция от българската отбранителна индустрия за ОАЕ и Саудитска Арабия, в милиони евро. Източник: Доклади на българското министерство на икономиката

Тази година българското правителство е издало лицензи за износ на боеприпаси, огнестрелни оръжия и отбранително оборудване за ОАЕ, заявиха от министерството на икономиката, но отказаха да посочат стойността на тези сделки.

Питър Уезман, анализатор в Международния институт за мирни изследвания в Стокхолм, каза, че "няма смисъл" ОАЕ да купува оръжия и боеприпаси от България за собствената си армия. Той подозира, че тези боеприпаси ще бъдат отклонени или за Сирия, или за Йемен. Мурс също изрази подобно мнение.

"Много по-вероятно е [оръжията, купени от ОАЕ] да бъдат пренасочени към трета страна," каза той.

Както Саудитска Арабия, така и ОАЕ са част от коалиция в Йемен, която провежда въздушни удари и военни операции по земя и доставя оръжия на местни бойци, които се борят с шиитските сили, известни като хути. Според Уезман, Саудитска арабия също участва в доставката на оръжия за Йемен, преди да започне директаната ѝ намеса в конфликта там.

Посолствата на Саудитска Арабия и ОАЕ, отговарящи за България, не отговориха на въпросите на BIRN. От българското министерство на икономиката заявиха, че не издават лицензи за оръжейни сделки, когато има явни опасения относно евентуалното отклоняване или износ на оръжията за трети страни.

Правна рамка

ООН не забранява доставките на оръжие за Сирия, а повечето елементи на ембаргото, наложено от ЕС, са отменени през 2013 г. Във войната в Йемен ООН налага забрана само за доставка на оръжие за хутите. Въпреки това, като страна, подписала международния Договор за търговията с оръжие (ДТО), който влезе в сила през декември 2014 г., България също има задължение да предотвратява пренасочването на оръжие към държави или групи, различни от посочените получатели.

Законосъобразността на всички сделки, благодарение на които български оръжия, са стигнали до Сирия, зависи от точните условия на тези споразумения.

При оръжейни сделки държавата вносител трябва да предостави  т.нар. сертификат за краен потребител, който може да включва клауза, която да посочва, че оръжието няма да бъде прехвърлено на трети страни.

Но дори и ако съществува такава клауза, държавата вносител ще търпи малко или почти никакво наказание за нейното неспазване.

"Ако износът е разрешен и се стигне до пренасочване [на оръжието], държавата износител може да предприеме ограничени мерки (различни от това да не изнася оръжие за тази страна/лице отново)," каза Сара Паркър, старши изследовател в SmallArmsSurvey, изследователски центърв Женева.

"По ДТО [държавата] има задължение за справяне и предотвратяване на пренасочването. Така че, ако прецени, че получателят е рисков, тя също трябва да сподели тази информация с другите износители," добави тя.

Инцидентът с американските подизпълнители

На 6 юни тази година фатална експлозия на полигона близо до с. Анево принуди САЩ да признае, че е купувала оръжие от България като част от усилията на Вашингтон за подкрепа на сирийските опозиционни сили.

Франсис Норвело, 41-годишен ветеран от американския флот, нает от фирма подизпълнител, умира, когато граната се взривява при зареждане в гранотомет РПГ-7. Двама други американски граждани и двама българи също са наранени.

От кратко съобщение на посолството на САЩ става ясно, че американцитеработят за американската компания Purple Shovel, наета от армията на САЩ, да подпомага програмата за обучение и въоръжаване на опозиционни бойци в Сирия.

"По време на инцидента тримата подизпълнители са обучавали други служители на компанията", се казва в изявлението на посолството, без да се посочват повече подробности.

Базата данни за държавните поръчки в САЩ показва, че Звеното за специални операции (SOCOM), което отговаря за подпомагането на сирийските бойци, сключва договор през декември 2014 г. с Purple Shovel на стойност над 26.7 млн. долара (24.6 млн. евро) за доставка на чуждестранни оръжия и боеприпаси. България е посочена в графата  за произход на оръжието.

Договорът е изменян два пъти преди да достигне обща стойност от 28.3 млн. долара.

В отговор на въпроси по договора, говорителят на SOCOM Кенет Макгроу писа в имейл до BIRN: "Оръжията, които бяха закупени по този договор включват противотанков комплекс AT-5,противотанковия гранатомети SPG-9 и RPG-7".

От кратко съобщение на посолството на САЩ става ясно, че американцитеработят за американската компания Purple Shovel, наета от армията на САЩ, да подпомага програмата за обучение и въоръжаване на опозиционни бойци в Сирия.

"По време на инцидента тримата подизпълнители са обучавали други служители на компанията", се казва в изявлението на посолството, без да се посочват повече подробности.

Базата данни за държавните поръчки в САЩ показва, че Звеното за специални операции (SOCOM), което отговаря за подпомагането на сирийските бойци, сключва договор през декември 2014 г. с Purple Shovel на стойност над 26.7 млн. долара (24.6 млн. евро) за доставка на чуждестранни оръжия и боеприпаси. България е посочена в графата  за произход на оръжието.

Договорът е изменян два пъти преди да достигне обща стойност от 28.3 млн. долара.

В отговор на въпроси по договора, говорителят на SOCOM Кенет Макгроу писа в имейл до BIRN: "Оръжията, които бяха закупени по този договор включват противотанков комплекс AT-5,противотанковия гранатомети SPG-9 и RPG-7".

Той обясни, че оръжието, използвано при инцидента в Анево не е част от договора.
Въпреки фаталния инцидент Макгроу каза, че договорът не е бил пре
Гранатата, избухнала по време на инцидента, е направена през 1984 г., според българските власти, които разследват случая. Материал на Buzzfeed News цитира неназован оръжеен експерт, който твърди, че  срокът на годност на толкова стара граната “отдавна е минал ".
Но двама бивши военни офицери от България заявиха пред BIRN, че боеприпасите могат да се използват десетилетия наред, ако се съхраняват правилно и граната, направена през 1984 г. не е твърде стара, за да се използва безопасно.

"Всички оръжия в Сирия са руски модели,"

  - командир от сирийската опозиция

Александър Димитров, собственик на Alguns, частната компания, която наема полигона в деня на експлозията, отказа да коментира случая. Purple Shovel, компанията, базирана в Стърлинг, Вирджиния, също отказа да коментира инцидента или договора си със SOCOM.

В Американската база данни за обществени поръчки също е посочено, че SOCOM е сключил договор на стойност повече от 32 000 долара (28 200 евро) с друга американска компания, UDC USA за доставка на боеприпаси от България. Договорът е подписан на същата дата като сделката с Purple Shovel и има същия идентификационен номер - кодът, включен във всяка писмена обява за представяне на оферти.

BIRN потърси президента на компанията Матю Херинг за коментар по телефона. На въпрос дали договорът е за американската програма, която въоръжава сирийските бойци, той отговори: "Не, не, ние не сме част от това и със сигурност нямаме право да говорим по този въпрос."

Членове на Конгреса на САЩ вече остро са критикували неефективността на военните програми за обучение и въоръжаване на силите, които се борят с екстремистката групировка ISIS в Сирия. На 9 октомври тази година администрацията на Обама обяви, че се отказва от схемата. Но тайната програма на Централно разузнавателно управление да въоръжаване на сирийци, които се борят срещу силите на Асад, продължава.

Турската връзка

Една гореща сутрин в края на юли след поредица от координационни срещи десетина сирийски опозиционни командири разговарят в кафенето на бутиков хотел, близо до площад Таксим в центъра на Истанбул. Те се готвят да се отправят към южна Турция и след това обратно към фронтовата линия в северната част на Сирия.

Трима мъже, командири на звена в провинциите Идлиб и Алепо се съгласяват да говорят с BIRN. Един от тях обясни, че оръжието се доставя на опозиционните сили чрез два от т.нар. „общи координационни центрове" - един в Турция и един в Йордания. И тримата казват, че са получавали оръжия от центъра в Турция, който те наричат със съкращението MOM – включително автомати Калашников, гранатомети RPG-7 и SPG-9.

Запитан дали те са получавали българско оръжие, един от тях каза: "Всички оръжия в Сирия са руски модели. Както управляващите, така и революцията [опозицията] ги използват. Те  идват от страни като България, Украйна, Чехия, но ние не знаем къде точно са произведени.

След като разбрират, че българските оръжия понякога са маркирани с два концентрични кръга с номер 10 в средата, един командир изпрати съобщение чрез мобилното приложение WhatsApp до боец в неговата част в Сирия, койтоизпрати обратно три снимки на оръжия,две от тях със споменатия символ.
Произведени в България модел на PK картечница (ляво) и RPG-7 гранатомет (дясно), използвани в западната част на провинция Алепо, Сирия, според сирийски командир на опозиционните сили, който предостави снимките
Специалист по боеприпаси, който отказа да бъде назован, по-късно идентифицира тези две оръжия като гранатомет и PK картечница. Командирът каза, че те се използват в западната част на провинция Алепо.

BIRN не можа да потвърди самоличността и местоположението на източника на снимките.
Според Н.Р. Йензен-Джоунс,  директор на британската консултантска фирма Armament Research Services, има "има доказателства, че в Сирия се използват значителни количества оръжие и боеприпаси, произведени в България".

Повечето от тези оръжия са от 70-те и 80-те години и включват малки оръжия, леки оръжия като противотанкови оръжия, боеприпаси и арсенал като ракетни гранатомети и минохвъргачки, каза той в имейл до BIRN..

През годините България е доставяла оръжие както за сирийската, така и за иракската армии, така че част от оръжието може да е дошло от съществуващите запаси в тези две страни. Но Йензен-Джоунс  заяви, че неговата организация е получила "множество сигнали”, че българско въоръжение е предоставен на сирийските бунтовнически групи.  "Ние не можахме самостоятелно да проверим тези твърдения", добави той.

Подобно на Саудитска Арабия и Съединените щати, Турция активно подкрепя опозиционните групи в Сирия. Нихат Йозджан, пенсиониран военен офицер и анализатор във Фондацията за изследване на икономическата политика в Турция, каза, че държави, които помагат на сирийската опозиция използват Турция като транзитна точка за доставки на оръжия за Сирия.

"Те събират този тип стари съветски оръжия и оборудване от страните от [бившия Източен блок], като България, Румъния или от Централна Азия. Транспортират ги към Турция и след това ги пренасят в Сирия под контрола на Съединените щати, Турция и съюзниците," каза Йозджан.

Сирийски социален работник, запознат с умерените бунтовници в провинциите Идлиб и Алепо каза, че оръжия, закупени от чужди страни, са били прехвърлени към опозиционните сили чрез общите координационни центрове.

Оръжието е доставяно на турско-сирийската граница, където сирийските бойци го вземат, каза той в интервю в турския град Газиантеп, близо до границата. Общите координационни центрове в Турция и Йордания се ползват с подкрепата на група от западни и арабски страни, включително САЩ, Саудитска Арабия и ОАЕ, както и от транзитните страни, твърдят множество източници от сирийската опозиция.

Заедно с тези оръжейни трансфери, които стават с позволението на националните правителства, има доказателства, че боеприпаси се внасят контрабандно в Сирия и чрез частни сделки.

Друг мъж от групата в истанбулския хотел, който се идентифицира като член на опозиционен военен съвет в провинция Хомс, заяви пред BIRN, че е видял доставка на българско оръжие да пристига с камион в Хомс през август 2012 година.

Според мъжа, който пожела да бъде идентифициран само като Абу Фатима, се твърди, че сирийски бизнесмен е платил 1.6 млн. долара (1.4 млн. евро) за оръжията, които включват автомати Калашников, гранатомети и боеприпаси. Той каза, че сделката е била организирана от български и сирийски търговци на оръжие.

В друго интервю бивш боец на сирийската опозиция заяви, че е участвал в 12 сделки с българско оръжие, осъществени от 2013 г. насам, най-голямата от които е на стойност седем млн. долара (6.4 млн. евро). Боецът, който пожела да остане анонимен, заяви, че пратките са били доставени на турско-сирийската граница в два камиона и са били организирани от сирийски и турски граждани с контакти сред български търговци на оръжие.

 

Мария Петкова е български журналист, който пише в Източния Европа и Близкия Изток. Тази статия е изготвена в рамките на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на Фондация ERSTE, Фондация "Отворено общество", в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи.

 

Talk about it!

blog comments powered by Disqus