Vest 10 Nov 15

Ćuruvija ubijen "kada je DB prestao da ga prati"

Bivši pripadnik Državne bezbednosti rekao je na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije da je on ubijen nekoliko minuta pošto je bezbednosnom timu naređeno da prestane sa praćenjem.

Ivana Nikolić
BIRN
Beograd
Slavko Ćuruvija

Stevan Nikčević, bivši zamenik načelnika beogradskog Centra DB, izjavio je u utorak pred specijalnim sudom u Beogradu da je optuženi Milan Radonjić 11. aprila 1999. godine, na dan Ćuruvijinog ubistva, bio zadužen za operaciju praćenja.

"Saznao sam od dežurnog načelnika da je Ćuruvija ubijen. Saznao sam i da je Radonjić ukinuo mere pre ubistva", rekao je Nikčević.

Nikčević je objasnio da je Radonjić 9. aprila izdao tajnu naredbu o praćenju Ćuruvije, ali da je praćenje prekinuto samo nekoliko minuta pre ubistva.

"On [Radonjić] je prekinuo mere i onda je objekat [Ćuruvija] ubijen", rekao je Nikčević.

Ćuruvija, glasni protivnik režima Slobodana Miloševića, ubijen je ispred svoje zgrade u Beogradu - u njega je ispaljeno 17 hitaca, a njegova porodica i kolege veruju da je ubistvo motivisano njegovim opozicionom stavovima.

Prema optužnici, ubistvo je naredilo NN lice, Radomir Marković, bivši šef Državne bezbednosti, tereti se za podstrekivanje na zločin, a druga trojica optuženih - Ratko Romić, Milan Radonjić i Miroslav Kurak - za učešće u organizaciji i izvršenju ubistva.

U optužnici se navodi da je Kurak bio direktni počinilac, dok je Romić bio njegov saučesnik, koji je Ćuruvijinu nevenčanu suprugu Branku Prpu udario kundakom u glavu.

Trojica optuženih izjasnili su se da nisu krivi, dok se Kurak nalazi u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Marković trenutno služi kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva nekadašnjeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i druge zločine, dok su Romić i Radonjić u septembru oslobođeni optužbi za pokušaj ubistva Vuka Draškovića 2000. godine.

Ćuruvija je, inače, kao novinar radio za mnoge uticajne nedeljnike i dnevne novine u Srbiji i u bivšoj Jugoslaviji.

Nakon što je režim preuzeo kontrolu nad listom Borba 1994. godine, Ćuruvija je zajedno sa nekoliko kolega dao otkaz.

On je 1996. godine osnovao Dnevni telegraf, prve dnevne novine u Srbiji u privatnom vlasništvu, nakon više od 50 godina. Ćuruvija je bio direktor, glavni i odgovorni urednik i vlasnik, a 1998. godine je osnovao i magazin Evropljanin.

Suđenje se nastavlja 7. decembra.

Talk about it!

blog comments powered by Disqus

Latest Headlines

Interview 20 Oct 17

‘Louder than Guns’: Croatia’s Patriotic Wartime Singers

Feature 11 Oct 17

Why Croatia’s President Tudjman Imitated General Franco

News 26 Sep 17

Peace Women Sue Serbian Tabloid for Libel

News 18 Sep 17

Serbia’s Seselj Mocks Hague Tribunal in Reality Show

News 05 Sep 17

BIRN Film on Wartime Home Swaps Gets TV Premiere

Feature 30 Aug 17

The Croats and Serbs Who Swapped Homes

Feature 29 Aug 17

Turkish TV Series on Bosniak Leader Vexes Serbs