si-i-paguan-ish-vendet-jugosllave-të-pandehurit-për-krime-lufte
Përmbledhje

Si i paguan ish-vendet jugosllave të akuzuarit për krime lufte

Ish-shtetet jugosllave kanë shpenzuar gati 40 milion euro të parasë publike në mbështetje të akuzuarve për krime lufte në gjykatën e Tribunalin e Hagës, zbulon një hetim BIRN-it.

bosnja-politika-etnike-dikton-pagesat

Bosnja: Politika etnike dikton pagesat

Të dyshuar serboboshnjakë për krime lufte kanë marrë 640 mijë euro nga paratë e shtetit dhe para tjera nga fonde private , përderisa boshnjakët dhe kroatët e Bosnjës nuk kanë marrë asgjë.

kroaci-mbështetja-e-gjeneralëve-të-luftës-për-atdhe

Kroaci: mbështetja e gjeneralëve të ‘luftës për atdhe'

Kroacia ka shpenzuar më shumë se 28 milionë euro në mbrojtjen e tre gjeneralëve të akuzuar për krime lufte, ndërsa para të tjera janë mbledhur përmes një fondi privat.

kosovo-shadowy-funds-raise-corruption-fears-2

Kosovë: fondet e dyshimta rrisin dyshimet për korrupsion

Mëshumë se 1,7 milion euro janë mbledhur në fonde private për të mbështetur ish-luftëtarëte Kosovës të akuzuar për krime lufte nga Tribunali i Hagës, megjithatë nukdihet sa para janë mbledhur apo shpenzuar.

maqedoni-zbulohen-pagesa-të-mëdha-sekrete

Maqedoni: Zbulohen pagesa të mëdha sekrete

Qeveria e Maqedonisë nuk pranoi të thotë sa para ka shpenzuar për mbështetjen e dy të akuzuarve të saj për krime lufte, por vlerësimet nga zyrtarë dhe persona që punojnë në qeveri pohojnë se janë shpenzuar deri 9.5 milionë euro.

ilustrime-për-secilin-vend-të-ish-jugosllavisë-sa-kanë-shpenzuar-për-të-paditurit-e-tribunalit-të-hagës

Ilustrime për secilin vend të ish-Jugosllavisë rreth shpenzimeve për të akuzuarit e Tribunalit të Hagës

Rrjeti Ballkanik i Gazetarisë Hulumtuese ka gjetur se pesë vende të ish-Jugosllavisë - Bosnja dhe Hercegovina, Kroacia, Kosova, Maqedonia dhe Serbia – kanë shpenzuar gjithsej 40 milionë euro në mbështetje të dyshuarve për krime luftë nga Tribunali i Hagës.


serbia-mbështetje-për-të-paditurit-serbo-boshnjakë

Serbi: mbështetje për të akuzuarit serboboshnjakë

Beogradi ka shpenzuar rreth 1.7 milionë euro në mbështetje të akuzuarve të saj nga Tribunali i Hagës, por një shumë e këtyre parave në fakt shkuan për serboboshnjakë që kanë shtetësi serbe.