birn-publikon-e-bookun-për-gjyqin-e-ratko-mlladiç-11-13-2017
Lajm

BIRN publikon e-bookun për gjyqin e Ratko Mlladiç

Para dhënies së vendimit të gjyqit për krime lufte për ish-komandantin serb të Bosnjës, Ratko Mlladiç, javën që vjen, BIRN ka përpiluar të gjitha raportet e tij në lidhje me rastin dhe i ka përmbledhur në një libër elektronik që mund të shkarkohet falas.


mohimi-i-krimeve-të-luftës-është-një-mekanizëm-psikologjik-mbrojtjeje-10-30-2017

Mohimi i krimeve të luftës është një mekanizëm psikologjik mbrojtjeje

Shtete dhe grupe etnike në Ballkan vazhdojnë ende të mohojnë se trupat e tyre kryen krime lufte në një përpjekje për t’iu shmangur përgjegjësisë morale duke fajësuar palën tjetër, duke penguar kështu mundësinë për pajtim.

kongresi-botëror-i-hebrenjve-thirrje-kroacisë-të-diskutojë-holokaustin-10-29-2017

Kongresi Botëror i Hebrenjve thirrje Kroacisë të diskutojë Holokaustin

Kongresi Botëror i Hebrenjve dëshiron të nxisë një debat në lidhje me revizionizmin e Holokaustit në Kroaci, për të inkurajuar njohjen e krimeve të kryera në kampin e përqendrimit të Jasenovacit, tha për BIRN aktivisti Menachem Rosensaft.

më-fort-sesa-armët-këngëtarët-patriotikë-kroatë-të-kohës-së-luftës-10-18-2017

“Më fort sesa armët”: Këngëtarët patriotikë kroatë të kohës së luftës

Një dokumentar i ri mbi numrin e madh të këngëve patriotike kroate të regjistruara gjatë konfliktit të viteve 1990 tregon sesi muzikantët përdorën talentet e tyre për të mbështetur “Luftën Atdhetare” për pavarësi.

Buletini ditor

* fushë e detyrueshme
Drejtësia Tranzicionale në Ballkan: Buletini ditor
Formati i E-mailit

Ballkani i mbërthyer nga shpërthimi kaotik i ndërtimit të monumenteve

Qindra memoriale lufte janë ndërtuar që nga konfliktet në Ballkan, por shumë qevei nuk ushtrojnë asnjë kontroll se sa para publike është shpenzuar ose nëse monumentet e reja provokojnë tensione etnike.

Ndarjet etnike të vëna në gurë

Luftëtarët “heronj”, viktima të masakrave dhe kriminelë të dyshuar lufte po përkujtohen me monumente të reja në mbarë ish-Jugosllavinë, shumë prej tyre duke i përforcuar grindjet që shkaktuan fillimisht  konfliktet.

Nostalgjia për Jugosllavinë lulëzon në memorialet e Titos

Monumentet për liderin jugosllav, Josip Broz Tito u vendosën në gjithë Ballkanin, dhe në disa vende ende vlerësohen nga ata që e kujtojnë me dashamirësi shtetin e vjetër.

Monumentet në Ballkan: E çuditshmja dhe e mrekullueshmja

Nga Bob Marley në Serbi, te George W.Bush në Shqipëri, vendet e Ballkanit janë plot me monumente të pazakonta të njerëzve të famshëm dhe gjigantëve politikë si dhe memoriale për konfikte të së shkuarës.

Në Shqipëri, historia në duar të politikanëve

Një  shpenzim i shpejtuar, i motivuar nga ambicia politike para zgjedhjeve të këtij viti në Shqipëri krijoi një seri monumentesh për figura kontraverze politike me vlerë të dyshimtë estetike.

Një lloj tjetër i të kujtuarit

Shtetet e Ballkanit duhet të krijojnë një kulturë memorializimi ku grupet e ndryshme etnike pranojnë vuajtjen e njëri-tjetrit, ashtu si dhe të tyren, thotë hulumtuesi në Sarajevë, Nicolas Moll.

Investigime

paraushtarakët-e-arkanit-tigrat-që-ia-mbathën-nga-drejtësia

Paraushtarakët e Arkanit: Tigrat që ia mbathën nga drejtësia

Paraushtarakët e udhëhequr nga zoti famëkeq i luftës, Zeljko Raznatovic, I njohur si Arkan, e çanë rrugën me luftë për në Bosnje, Kroaci dhe Kosovë – por përse asnjë prej tyre nuk është burgosur për krimet e njësive të tij?

world-war-i-history-divides-balkan-schoolchildren-1

Historia për Luftën e I Botërore shkakton ndasi në mesin e fëmijëve shkollorë të Ballkanit

Një qind vite nga atentati i Sarajevës, shkollat në ish shtetet e Jugosllavisë ligjërojnë histori të ndryshme për shkaktarët e luftës 1914-1918, duke pasqyruar kështu konfliktet më të fundit

si-i-paguan-ish-vendet-jugosllave-të-pandehurit-për-krime-lufte

Si i paguan ish-vendet jugosllave të akuzuarit për krime lufte

Ish-shtetet jugosllave kanë shpenzuar gati 40 milion euro të parasë publike në mbështetje të akuzuarve për krime lufte në gjykatën e Tribunalin e Hagës, zbulon një hetim BIRN-it.

ballkani-i-mbërthyer-nga-shpërthimi-kaotik-i-ndërtimit-të-monumenteve

Ballkani i mbërthyer nga shpërthimi kaotik i ndërtimit të monumenteve

Qindra memoriale lufte janë ndërtuar që nga konfliktet në Ballkan, por shumë qevei nuk ushtrojnë asnjë kontroll se sa para publike është shpenzuar ose nëse monumentet e reja provokojnë tensione etnike.

Hulumtim

manipulimi-i-serbisë-në-kosovë-kush-i-fshehu-trupat Manipulimi i Serbisë në Kosovë: Kush i fshehu trupat?

Zyrtarët e Beogradit dhe policët që zhvendosën me qindra trupa shqiptarësh të vrarë nga Kosova në Serbi dhe i fshehën ata në varre masive nuk janë ndjekur kurrë penalisht në vendin e tyre.

Partnerë