bosnja-planifikon-shtëpi-të-reja-për-të-zhvendosurit-nga-lufta-09-13-2017
13 Sep 17 Bosnja planifikon shtëpi të reja për të zhvendosurit nga lufta

Zyrtarët boshnjakë u takuan për të diskutuar mënyrën e zgjidhjes së problemit të rreth 7,200 personave të mbetur të pastrehë nga lufta e viteve 1990, të cilët jetojnë ende në strehime të përkohshme në të ashtuquajtura “qendra kolektive”.

Më shumë
birn-shfaq-premierën-e-dokumentarit-mbi-shkëmbimet-e-shtëpive-gjatë-luftës-09-04-2017
05 Sep 17 BIRN shfaq premierën e dokumentarit mbi shkëmbimet e shtëpive gjatë luftës

Dokumentari i ri i BIRN “Shtëpia jote ishte e imja”, që tregon se si lufta detyroi fshatarët në Serbi dhe Kroaci të shkëmbenin shtëpitë me njëri-tjetrin për të shpëtuar jetët e tyre, ka premierën e tij të martën në Al Jazeera Balkans.

Më shumë
presidenti-serb-i-bosnjës-hetohet-për-gjuhë-urrejtjeje--07-18-2017
18 Jul 17 Presidenti serb i Bosnjës hetohet për “gjuhë urrejtjeje”

Prokurori i shtetit po heton Milorad Dodik, liderin e Republikës Srpska, se deklaroi se boshnjakët që po rikthehen në shtëpitë e tyre të para kohës së luftës “po pushtojnë” Bosnjën lindore

Më shumë
dënohet-përgjigja-e-okb-së-romët-e-helmuar-nga-plumbi-06-01-2017
01 Jun 17 Dënohet reagimi i OKB-së romët e helmuar nga plumbi

Qendra Europiane për të Drejtat e Romëve dhe organizata të tjera dënuan refuzimin e Kombeve të Bashkuara për të kompensuar viktimat rome të Kosovës të helmimit nga plumbi.

Më shumë
kosova-dënon-sulmin-ndaj-shtëpisë-së-serbëve-të-rikthyer-04-03-2017
03 Apr 17 Kosova dënon sulmin ndaj shtëpisë së serbëve të rikthyer

Zyrtarët dënuan një sulm zjarri ndaj shtëpisë së një familjeje serbe të rikthyer dhe kritikuan protestën kundër të rikthyerve, duke thënë se kjo e vështirësonte rikthimin në Kosovë të serbëve të larguar që aty nga lufta.

Më shumë
zyrtari-i-kosovës-akuzohet-për-gjuhë-urrejtjeje-anti-serbe-03-10-2017
10 Mar 17 Zyrtari i Kosovës akuzohet për gjuhë urrejtjeje anti-serbe

Prokurorët ngritën akuza kundër një punonjësi komunal në Deçan, i cili akuzohet për gjuhë urrejtjeje gjatë një takimi në komunë me serbë dhe malazezë të zhvendosur nga lufta.

Më shumë
këshilli-i-kosovës-i-thotë-serbëve-të-mos-kthehen-11-01-2016
01 Nov 16 Këshilli i Kosovës i thotë serbëve të mos kthehen

Këshilli komunal i Suharekës deklaroi se familjet serbe nuk duhet të kthehen në fshatin Mushtisht, fokusi i protestave të fundit për krimet e luftës.

Më shumë
serbia-ndërton-235-apartamente-për-refugjatët-e-luftës-09-09-2016
09 Sep 16 Serbia ndërton 235 apartamente për refugjatët e luftës

Ministri i Jashtëm i Serbisë, Ivica Dçiç, vendosi gurin e themelit për ndërtimin e 235 apartamente për familjet refugjate që u arratisën nga Kroacia dhe Bosnja dhe Hercegovina gjatë luftërave të viteve 1990.

Më shumë
dënohet-protesta-e-dhunshme-kundër-serbëve-të-kosovës-08-29-2016
Dënohet protesta e dhunshme kundër serbëve të Kosovës

Zyrtarë të Prishtinës dhe Beogradit dënuan protestat e dhunshme nga shqiptarët që nuk lejuan serbët e Kosovës të vizitonin një kishë ortodokse në fshatin Mushtisht në Kosovë.

Më shumë
bosnja-do-të-ndërtojë-shtëpi-për-438-familje-refugjate-01-26-2016
26 Jan 16 Bosnja do të ndërtojë shtëpi për 438 familje refugjate

Ministria shtetërore boshnjake për refugjatët prezantoi një projekt me një vlerë prej më shumë se 15 milionë eurosh , i cili do të sigurojë strehimin e 438 familjeve që kanë ngelur pa shtëpi që prej konfliktit të viteve 1990.

Më shumë
prindërit-boshnjakë-kërcënojnë-të-bojkotojnë-shkollën-në-srebrenicë-01-07-2016
13 Jan 16 Prindërit boshnjakë kërcënojnë të bojkotojnë shkollën në Srebrenicë

Prindërit boshnjakë në Srebrenicë kanë kërcënuar se do të bojkotojnë shkollën fillore vendase në debatin e fundit mbi gjuhën dhe arsimin në entitetin serb të vendit, Republikën Srpska.

Më shumë
serbët-skeptikë-për-thirrjen-e-patriarkut-për-t-u-rikthyer-në-kosovë--11-25-2015
25 Nov 15 Serbët skeptikë për thirrjen e patriarkut ‘për t’u rikthyer në Kosovë’

Patriarku serb Irinej i thirrje serbëve të kthehen në shtëpitë e tyre në Kosovë, por ata që u larguan pas luftës thanë se Beogradi dhe Prishtina duhet të garantojnë më parë sigurinë e tyre.

Më shumë
shkatërrohen-shtëpitë-e-të-rikthyerve-ndërsa-tensionet-në-bosnjë-rriten-10-09-2015
09 Oct 15 Shkatërrohen shtëpitë e të rikthyerve, ndërsa tensionet në Bosnjë rriten

Sulmi i fundit i egër ndaj shtëpive të të rikthyerve boshnjake në një fshat në Bosnjën jugore është pjesë e një prirje shqetësuese në vendin e ndarë.

Më shumë
prindërit-boshnjakë-refuzojnë-kompromisin-për-bojkotimin-e-shkollës-08-31-2015
31 Aug 15 Prindërit boshnjakë refuzojnë kompromisin për bojkotimin e shkollës

Prindërit që planifikojnë të bojkotojnë shkollat në shenjë proteste ndaj riemërimit të gjuhës boshnjake nga ana e qeverisë serbe të Bosnjës thanë se kompromisi i ofruar nga zyrtarët ishte i papranueshëm.

Më shumë
plani-i-serbisë-për-refugjatët-ka-gjasa-të-dështojë--07-30-2015
31 Jul 15 Plani i Serbisë për refugjatët ‘ka gjasa të dështojë’

Strategjia e re kombëtare serbe për refugjatët dhe personat e zhvendosur nuk do t'i ndihmojë ata të zgjidhin problemet e tyre, paralajmëroi një shoqatë refugjatësh.

Më shumë

Buletini ditor

* fushë e detyrueshme
Drejtësia Tranzicionale në Ballkan: Buletini ditor
Formati i E-mailit