shtetet-e-ballkanit-kritikohen-për-mostrajtimin-si-duhet-te-rikthimit-të-pronës-së-holokaustit-04-25-2017
25 Apr 17 Ballkan: Prona e konfiskuar e Holokaustit s'është trajtuar si duhet

Bosnja dhe Hercegovina nuk kanë arritur të përmbushin një deklaratë ndërkombëtare mbi rikthimin e pronës së konfiskuar gjatë Luftës së Dytë Botërore, ndërsa vende të tjera të Ballkanit nuk i kanë realizuar plotësisht angazhimet e tyre.

Më shumë
kombet-e-bashkuara-pengojnë-drejtësinë-për-viktimat-nga-helmimi-me-plumb-në-kosovë-04-19-2017
20 Apr 17 Kombet e Bashkuara pengojnë drejtësinë për viktimat nga helmimi me plumb në Kosovë

Kombet e Bashkuara nuk po marrin parasysh vetë këshillën e tyre për një ndjesë të qartë për një tragjedi që ishte vetë faj i tyre, duke dëmtuar seriozisht aftësinë për të ndaluar qeveritë në shkeljet e të drejtave të njeriut. 

Më shumë
këshilli-i-europës-viktimave-të-luftës-në-kosovë-po-u-mohohet-drejtësia--04-10-2017
10 Apr 17 Këshilli i Europës: Viktimave të luftës në Kosovë “po u mohohet drejtësia”

Komisioneri i të Drejtave të Njeriut të Këshillit të Europës paralajmëroi se dobësia e sistemit të mbrojtjes së dëshmitarëve në Kosovë do të thotë se disa autorë krimesh lufte nuk po sanksionohen dhe se viktimave po u mohohet drejtësia.

Më shumë
bosnja-nuk-përmbush-objektivin-e-heqjes-së-minave-tokësore--04-03-2017
04 Apr 17 Bosnja “nuk përmbush objektivin e heqjes së minave tokësore”

Bosnja dhe Hercegovina në vitin 2019 nuk do të jetë e pastruar nga minat tokësore, siç është premtuar më parë, për shkak të mungesës së fondeve, paralajmëruan aktivistët në Ditën Ndërkombëtare të Ndërgjegjësimit ndaj Minave.

Më shumë
kroacia-kërcënohet-me-padi-nga-viktimat-e-luftës-së-dytë-botërore-03-20-2017
20 Mar 17 Kroacia kërcënohet me padi nga viktimat e Luftës së Dytë Botërore

Kroacia ka qenë nën kërcënimin e një padie, nëse ajo nuk mbështet viktimat e lëvizjes fashiste ustashe të kohës së Luftës së Dytë Botërore në pretendimet e tyre për dëmshpërblim – edhe pse një ekspert dyshon që Zagrebi do ta mbështeste çështjen.

Më shumë
padia-për-kompensim-kundër-kroacisë-gjasa-të-dështojë--03-13-2017
13 Mar 17 Padia për kompensim kundër Kroacisë “gjasa të dështojë”

Ekspertët thanë se një padi prej 3.2 miliardë eurosh e ngritur kundër Kroacisë nga pasardhësit amerikanë të serbëve, hebrenjve dhe romëve që kërkojnë kompensim për pronën e konfiskuar nga regjimi pro-nazist i kohës së Luftës së Dytë Botërore ka gjasa të dështojë.

Më shumë
amnesty-international-kërkon-drejtësi-për-protestuesit-e-vrarë-në-kosovë-02-09-2017
10 Feb 17 Amnesty International kërkon drejtësi për protestuesit e vrarë në Kosovë

Amnesty International i ka bërë thirrje Kombeve të Bashkuara të vendosë drejtësi për familjet e dy shqiptarëve të Kosovës që u qëlluan për vdekje nga policia e OKB-së në një demonstratë një dekadë më parë në Prishtinë.

Më shumë
këshilli-i-europës-thotë-se-viktimat-e-luftës-në-kosovë-injorohen--02-09-2017
09 Feb 17 Këshilli i Europës thotë se viktimat e luftës në Kosovë “injorohen”

Komisioneri i Këshillit të Europës për të Drejtat e Njeriut Nils Muiznieks tha se gjendja e viktimave të luftës të Kosovës po injorohet mes diskutimeve të vazhdueshme politike për të ardhmen e vendit.

Më shumë
oficerët-serb-akuzohen-për-ndalim-dhe-torturim-të-boshnjakëve-12-23-2016
23 Dec 16 Oficerët serb akuzohen për ndalim dhe torturim të boshnjakëve

Qendra për të Drejtën Humanitare në Beograd deklaroi në një raport të ri se oficerë të policisë dhe Ushtrisë Serbe ishin përgjegjës për ndalimin e boshnjakëve dhe torturimin e tyre në kampe burgimi në Serbi në vitin 1995.

Më shumë
strasburgu-refuzon-ankesën-e-të-burgosurve-boshnjake-kundër-serbisë-10-27-2016
27 Oct 16 Strasburgu refuzon ankesën e të burgosurve boshnjakë kundër Serbisë

Gjykata Europiane e të Drejtave të Njeriut refuzoi një ankesë nga 67 boshnjakë që akuzonin Beogradin se nuk kishte hetuar si duhet torturat e pretenduara nga ata në kampet e burgimit në Serbi gjatë dhe pas luftës në Bosnjë.

Më shumë
gërmimi-për-varrin-e-luftës-në-prishtinë-streson-të-afërmit-07-17-2016
18 Jul 16 Gërmimi për “varrin e luftës” në Prishtinë streson të afërmit

Të afërmit e një personi ende të zhdukur nga lufta e Kosovës thanë se po prisnin me shpresë dhe frikë rezultatin e gërmimeve që po kryhen për një varr masiv të dyshuar se ndodhet në Universitetin e Prishtinës.

Më shumë
sipas-hetimit-umnik-shkeli-të-drejtat-e-njeriut--07-14-2016
14 Jul 16 Sipas hetimit, UNMIK “shkeli të drejtat e njeriut”

Një panel këshillues i Kombeve të Bashkuara i krijuar për analizimin e ankesave kundër Misionit të Kombeve të Bashkuara në Kosovë, UNMIK, tha se misioni ka shkelur të drejtat e njeriut dhe nuk ha hetuar si duhet akuzat serioze për shkelje të ligjit.

Më shumë
serbia-nën-presion-për-zgjidhjen-e-vrasjes-se-vëllezërve-bytyqi-07-07-2016
08 Jul 16 Serbia nën presion për zgjidhjen e vrasjes se vëllezërve Bytyqi

Aktivistë të të drejtave të njeriut, avokatë dhe akademikë i bënë thirrje Shteteve të Bashkuara dhe BE-së t’i bëjnë presion Beogradit për të zgjidhur vrasjen e tre shtetasve shqiparo-amerikanë që u vranë në Serbi në vitin 1999.

Më shumë
vonohet-procesi-i-verifikimit-të-viktimave-të-përdhunimeve-në-kosovë-06-30-2016
30 Jun 16 Vonohet procesi i verifikimit të viktimave të përdhunimeve në Kosovë

Autoritetet e Kosovës kanë premtuar të ngrenë së shpejti një komision për të verifikuar pretendimet e viktimave të përdhunimeve nga 1998-1999, por aktivistët e të drejtave të njeriut i akuzuan ata se po veprojnë shumë ngadalë.

Më shumë
familje-kosovare-akuzojnë-shefin-e-ushtrisë-serbe-për-masakrën-05-26-2016
26 May 16 Familje kosovare akuzojnë shefin e Ushtrisë Serbe për masakrën

Familjet e viktimave nga fshati Rezallë akuzojnë shefin e Ushtrisë Serbe, Ljubisa Dikoviç, për vrasjen e 41 fshatarëve gjatë luftës së viteve 1990 dhe kërkojnë që organet gjyqësore të Kosovës ta hetojnë këtë çështje.

Më shumë

Buletini ditor

* fushë e detyrueshme
Drejtësia Tranzicionale në Ballkan: Buletini ditor
Formati i E-mailit