qeveria-holandeze-apelon-vendimin-për-vdekjet-në-srebrenicë-09-21-2017
21 Sep 17 Qeveria holandeze apelon vendimin për vdekjet në Srebrenicë

Qeveria holandeze i ka kërkuar Gjykatës së Lartë të rrëzojë një vendim që e shpall atë pjesërisht përgjegjëse për vdekjet e rreth 300 boshnjakëve nga Srebrenica, të vrarë pasi u dëbuan nga një bazë paqeruajtësish holandezë të OKB-së.

Më shumë
gjykata-serbe-refuzon-rinisjen-e-gjyqit-të-srebrenicës-07-26-2017
26 Jul 17 Gjykata serbe refuzon rinisjen e gjyqit të Srebrenicës

Një gjykatë në Beograd refuzoi mocionin e kryeprokurores së krimeve të luftës për të vazhduar gjyqin e tetë ish-policëve serbë për masakrat në Srebrenicë, duke thënë se kërkesa bazohej në akuza që tashmë ishin rrëzuar.

Më shumë
kryeprokurorja-e-serbisë-mocion-për-rinisjen-e-gjyqit-të-srebrenicës-07-24-2017
24 Jul 17 Kryeprokurorja e Serbisë mocion për rinisjen e gjyqit të Srebrenicës

Kryeprokurorja e Serbisë për krimet e luftës paraqiti një mocion për rinisjen e gjyqit të tetë ish-policëve serbë për masakra në Srebrenicë pasi ai u ndalua kur një gjykatë apeli rrëzoi akuzat.

Më shumë
raporti-serbia-i-dërgoi-refugjatët-nga-srebrenica-te-mlladiçi-07-13-2017
13 Jul 17 Raporti: Serbia i dërgoi refugjatët nga Srebrenica te Mlladiçi

Qendra për të Drejtën Humanitare tha se do të ngrejë padi kundër zyrtarëve serbë të përfshirë në dorëzimin te forcat e Ratko Mlladiçit të refugjatëve boshnjakë nga Srebrenica që u arratisën në Serbi.

Më shumë
ndalon-në-serbi-gjyqi-i-parë-i-srebrenicës-pas-rrëzimit-të-akuzave-07-13-2017
13 Jul 17 Ndalon në Serbi gjyqi i parë i Srebrenicës pas rrëzimit të akuzave

Akuzat në gjyqin e tetë ish-policëve serbë të Bosnjës për masakrat e Srebrenicës u rrëzuan nga Gjykata e Apelit në Boegrad sepse ato nuk ishin ngritur nga prokurori i duhur.

Më shumë
mijëra-vetë-përkujtojnë-përvjetorin-e-vrasjeve-në-srebrenicë-07-11-2017
11 Jul 17 Mijëra vetë përkujtojnë përvjetorin e vrasjeve në Srebrenicë

Më shumë se 20,000 njerëz u mblodhën në Srebrenicë, Bosnjë, për të vajtuar personat e vrarë në masakrat e korrikut 1995 dhe varrosën më shumë se 71 viktimat trupat e të cilëve u identifikuan gjatë vitit të kaluar.

Më shumë
serbët-e-bosnjës-në-tubim-për-ratko-mlladiçin-07-06-2017
06 Jul 17 Serbët e Bosnjës në tubim për Ratko Mlladiçin

Një tubim në mbështetje të ish-komandantit ushtarak serb të Bosnjës dhe që bën thirrje t’i jepen fund “gënjeshtrave” mbi gjenocidin në Srebrenicë, do të mbahet në Banja Luka me rastin e 22 vjetorit të masakrave.

Më shumë
boshnjakët-fillojnë-marshimin-e-paqes-drejt-përkujtimores-së-srebrenicës-07-03-2017
03 Jul 17 Boshnjakët fillojnë Marshimin e Paqes drejt përkujtimores së Srebrenicës

Rreth 70 persona nisën një marshim 240 km të gjatë nga Sarajeva drejt Nezukut, ku do t’i bashkohen Marshimit të përvitshëm të Paqes që organizohet për të përkujtuar viktimat e gjenocidit të vitit 1995 në Srebrenicë.

Më shumë
serbët-e-bosnjës-planifikojnë-një-monument-rus-në-srebrenicë-06-27-2017
27 Jun 17 Serbët e Bosnjës planifikojnë një monument rus në Srebrenicë

Një organizatë serbe e Bonjës shkaktoi zemërim duke lajmëruar se do të ngrejë një monument në Srebrenicë në nder të ish-ambasadorit rus në Kombet e Bashkuara, Vitaly Churkin, i cili vuri veton për një rezolutë për gjenocidin në Srebrenicë.

Më shumë
holanda-shpallet-pjesërisht-përgjegjëse-për-vdekjet-në-srebrenicë-06-27-2017
27 Jun 17 Holanda shpallet pjesërisht përgjegjëse për vdekjet në Srebrenicë

Një gjykatë apeli holandeze vendosi se Holanda është pjesërisht përgjegjëse për vdekjet e rreth 300 boshnjakëve nga Srebrenica që u vranë pasi u dëbuan nga baza e paqeruajtësve holandezë në vitin 1995.

Më shumë
politikani-zviceran-dënohet-për-mohim-të-gjenocidit-në-srebrenicë-06-20-2017
20 Jun 17 Politikani zviceran dënohet për mohim të gjenocidit në Srebrenicë

Një gjykatë zvicerane vendosi se Donatello Poggi, një politikan vendas në kantonin e Ticinos, ishte fajtor për diskriminim racor sepse shkroi se gjenocidi i boshnjakëve nga Srebrenica në vitin 1995 ishte një gënjeshtër, raportuan mediat.

Më shumë
deputeti-boshnjak-nxit-legjislacionin-për-mohimin-e-gjenocidit-06-16-2017
16 Jun 17 Deputeti boshnjak nxit legjislacionin për mohimin e gjenocidit

Deputeti Denis Beciroviç tha se ndalimi i propozuar i mohimit të gjenocidit dhe krimeve të luftës nevojitej për të treguar respekt ndaj viktimave dhe për të garantuar një shoqëri të drejtë në të ardhme – edhe pse ai ka shkaktuar zemërim midis serbëve të Bosnjës.

Më shumë
ligji-boshnjak-për-ndëshkim-të-mohimit-të-gjenocidit-zemëron-serbët-06-14-2017
14 Jun 17 Ligji boshnjak për ndëshkim të mohimit të gjenocidit zemëron serbët

Ndryshimet e propozuara në kodin penal të Bosnjës dhe Hercegovinës për ta bërë mohimin e gjenocidit dhe të krimeve kundër njerëzimit të dënueshëm me dënim me burg kanë shkaktuar reagime të zemëruara nga serbët e Bosnjës.

Më shumë
shoqata-bamirëse-thekson-vuajtjen-e-grave-në-gjenocidin-e-srebrenicës-06-09-2017
09 Jun 17 Shoqata bamirëse thekson vuajtjen e grave në gjenocidin e Srebrenicës

Një shoqatë britanike bamirësie që rrit ndërgjegjësimin për Ditën Përkujtimore të Srebrenicës që mbahet më 11 korrik, këtë vit është fokusuar te tmerret që përjetuan gratë si rezultat i masakrave të vitit 1995.

Më shumë
serbët-e-bosnjës-do-të-ndalojnë-mësimet-për-gjenocidin-e-srebrenicës-06-06-2017
06 Jun 17 Serbët e Bosnjës do të ndalojnë mësimet për gjenocidin e Srebrenicës

Milorad Dodik, presidenti i Republikës Srpska, tha se përdorimi i teksteve shkollore që mësojnë nxënësit për gjenocidin në Srebrenicë dhe rrethimin e Sarajevës nuk do të lejohen kurrë.

Më shumë

Buletini ditor

* fushë e detyrueshme
Drejtësia Tranzicionale në Ballkan: Buletini ditor
Formati i E-mailit