aktivistët-serbë-protestojnë-për-kompensim-për-boshnjakët-e-vrarë-10-20-2017
20 Oct 17 Aktivistët serbë protestojnë për kompensim për boshnjakët e vrarë

Grupi i aktivistëve “Gratë me të zeza” përkujtoi 25-vjetotin e vdekjeve të 16 boshnjakëve nga qyteti serb i Sjeverinit që u rrëmbyen dhe vranë nga forcat serbe në Bosnjë.

Më shumë
gjykata-amerikane-rrëzon-padinë-e-viktimave-kroate-të-luftës-së-dytë-botërore-10-02-2017
02 Oct 17 Gjykata amerikane rrëzon padinë e viktimave kroate të Luftës së Dytë Botërore

Një gjykatë në Çikago rrëzoi padinë e “të afërmve” të viktimave të Luftës së Dytë Botërore kundër Kroacisë, një çështje e shoqëruar me akuza për vjedhje identiteti, pasi avokati i palës paditëse nuk u paraqit në gjykatë.

Më shumë
mali-i-zi-ofron-kompensim-për-viktimat-e-krimeve-të-luftës-09-07-2017
08 Sep 17 Mali i Zi ofron kompensim për viktimat e krimeve të luftës

Mali i Zi do të paguajë rreth 1.35 milionë euro kompensime për viktimat e krimeve të luftës të kryera në territorin e tij në vitet 1990 ndërsa vazhdon përpjekjet për të përmbushur kërkesat e pranimit në BE mbi drejtësinë.

Më shumë
padia-e-viktimave-kroate-të-luftës-ii-botërore-merr-kthesë-të-çuditshme-09-01-2017
01 Sep 17 Padia e viktimave kroate të Luftës II Botërore merr kthesë të çuditshme

Akuza për vjedhje identiteti, zhdukje e një avokati dhe kërcënime për të dëmtuar industrinë e turizmit të Kroacisë kanë shoqëruar një çështje në një gjykatë amerikane kundër Kroacisë, duke kërkuar kompensim për të afërmit e viktimave të regjimit ustash të kohës së Luftës së Dytë Botërore.

Më shumë
ish-polici-boshnjak-padit-serbin-për-vitet-që-kaloi-në-burg-06-27-2017
27 Jun 17 Ish-polici boshnjak padit serbin për vitet që kaloi në burg

Ilija Jurisiç, një ish-polic nga Tuzla në Bosnjë, ngriri një padi kundër Serbisë duke kërkuar kompensim për tre vitet e gjysmë që kaloi në burg pas arrestimit të tij për krime lufte.

Më shumë
viktimat-e-minave-tokësore-në-kosovë-kërkojnë-kompensim-nga-serbia-06-22-2017
22 Jun 17 Viktimat e minave tokësore në Kosovë kërkojnë kompensim nga Serbia

Shoqata e Civilëve të Lënduar nga Minat në Kosovë i kërkoi Serbisë t’i paguajë kompensim njerëzve të lënduar nga shpërthimet e minave tokësore gjatë dhe pas luftës dhe i bëri thirrje qeverisë së Prishtinës ta ngrejë këtë çështje në Bruksel.

Më shumë
dënohet-përgjigja-e-okb-së-romët-e-helmuar-nga-plumbi-06-01-2017
01 Jun 17 Dënohet reagimi i OKB-së romët e helmuar nga plumbi

Qendra Europiane për të Drejtat e Romëve dhe organizata të tjera dënuan refuzimin e Kombeve të Bashkuara për të kompensuar viktimat rome të Kosovës të helmimit nga plumbi.

Më shumë
kroacia-kompenson-familjen-serbe-për-vrasjen-e-një-civili-05-09-2017
09 May 17 Kroacia kompenson familjen serbe për vrasjen e një civili

Një gjykatë kroate urdhëroi që një kompensim prej 106,000 eurosh t’i paguhet familjes së Janko Cakiç, një civil serb i vrarë pas Operacionit “Stuhia” të Kroacisë në gusht 1995.

Më shumë
bosnjës-i-duhet-një-fond-shtetëror-për-të-kompensuar-viktimat-e-luftës-04-28-2017
28 Apr 17 Bosnjës “i duhet një fond shtetëror” për të kompensuar viktimat e luftës

Gjatë dy viteve të fundit, gjashtë vendime për krime lufte urdhëruan pagesë kompensimi për viktimat, por asnjë prej tyre nuk mori para, kështu që shteti duhet të ndërhyjë për të ndihmuar, thanë ekspertë ligjorë.

Më shumë
shtetet-e-ballkanit-kritikohen-për-mostrajtimin-si-duhet-te-rikthimit-të-pronës-së-holokaustit-04-25-2017
25 Apr 17 Ballkan: Prona e konfiskuar e Holokaustit s'është trajtuar si duhet

Bosnja dhe Hercegovina nuk kanë arritur të përmbushin një deklaratë ndërkombëtare mbi rikthimin e pronës së konfiskuar gjatë Luftës së Dytë Botërore, ndërsa vende të tjera të Ballkanit nuk i kanë realizuar plotësisht angazhimet e tyre.

Më shumë
i-dërguari-amerikan-për-holokaustin-paralajmëron-kroacinë-për-simbolet-fashiste-03-24-2017
24 Mar 17 I dërguari amerikan për Holokaustin paralajmëron Kroacinë për simbolet fashiste

Gjatë një vizite në Kroaci, i dërguari i Departamentit Amerikan të Shtetit për çështjet e Holokaustit, paralajmëroi autoritetet se simbolet e lëvizjes fashiste ustashe të kohës së Luftës së Dytë Botërore janë ofenduese për viktimat dhe familjet e tyre.

Më shumë
kroacia-kërcënohet-me-padi-nga-viktimat-e-luftës-së-dytë-botërore-03-20-2017
20 Mar 17 Kroacia kërcënohet me padi nga viktimat e Luftës së Dytë Botërore

Kroacia ka qenë nën kërcënimin e një padie, nëse ajo nuk mbështet viktimat e lëvizjes fashiste ustashe të kohës së Luftës së Dytë Botërore në pretendimet e tyre për dëmshpërblim – edhe pse një ekspert dyshon që Zagrebi do ta mbështeste çështjen.

Më shumë
avokati-amerikan-padia-e-luftës-së-dytë-botërore-kundër-kroacisë-e-pavlefshme--03-16-2017
16 Mar 17 Avokati amerikan: Padia e Luftës së Dytë Botërore kundër Kroacisë ‘e pavlefshme’

Një avokat amerikan tha për BIRN se padia prej 3.2 miliard eurosh kundër Kroacisë për pronën e konfiskuar nga regjimi pro-nazist i Luftës së Dytë Botërore është “e pavlefshme”, sepse ajo është ngritur pa dijeninë e paditësve.

Më shumë
ivaniç-bosnja-nuk-do-t-i-kompensojë-hebrenjtë-për-pronën-e-konfiskuar--03-15-2017
15 Mar 17 Ivaniç: “Bosnja nuk do t’i kompensojë hebrenjtë për pronën e konfiskuar”

Rikthimi i pronës hebreje të konfiskuar në Bosnjën e pushtuar gjatë Luftës së Dytë Botërore është shumë komplekse për t’u vënë në zbatim, tha kryetari i presidencës së vendit, Mladen Ivaniç.

Më shumë
padia-për-kompensim-kundër-kroacisë-gjasa-të-dështojë--03-13-2017
13 Mar 17 Padia për kompensim kundër Kroacisë “gjasa të dështojë”

Ekspertët thanë se një padi prej 3.2 miliardë eurosh e ngritur kundër Kroacisë nga pasardhësit amerikanë të serbëve, hebrenjve dhe romëve që kërkojnë kompensim për pronën e konfiskuar nga regjimi pro-nazist i kohës së Luftës së Dytë Botërore ka gjasa të dështojë.

Më shumë

Buletini ditor

* fushë e detyrueshme
Drejtësia Tranzicionale në Ballkan: Buletini ditor
Formati i E-mailit