zyrtarët-serbë-flasin-me-tone-të-ashpra-për-padinë-e-bosnjës-për-gjenocid-02-22-2017
22 Feb 17 Zyrtarët serbë flasin me tone të ashpra për padinë e Bosnjës për gjenocid

Zyrtarë të lartë nga Serbia dhe Republika Srpska thanë se përpjekja për të rihapur padinë e Bosnjës për gjenocid kundër Serbisë në Gjykatën Penale Ndërkombëtare ishte nj sulm ndaj të gjithë serbëve.

Më shumë
izetbegoviç-bosnja-do-të-rihapë-padinë-për-gjenocid-ndaj-serbisë--02-17-2017
17 Feb 17 Izetbegoviç: “Bosnja do të rihapë padinë për gjenocid ndaj Serbisë”

Anëtari boshnjak i presidencës trepalëshe të vendit, Bakir Izetbegoviç, tha se do të paraqitet një kërkesë për apel ndaj vendimit të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, i cili e liron Serbinë nga përgjegjësia e drejtpërdrejtë për gjenocid.

Më shumë
gjuetari-i-nazistëve-paralajmëron-kundër-kanonizimit-të-kryepeshkopit-kroat-02-16-2017
16 Feb 17 Gjuetari i nazistëve paralajmëron kundër kanonizimit të kryepeshkopit kroat

Gjuetari i nazistëve Efraim Zuroff tha se kanonizimi i kryepeshkopit kroat të kohës së Luftës së Dytë Botërore Alojzije Stepinac do të ishte “një tragjedi fetare” sepse ai nuk dënoi krimet fashiste.

Më shumë
deputetët-serbë-të-bosnjës-bojkotojnë-parlamentin-për-çështjen-e-gjenocidit-ndaj-serbisë-02-16-2017
16 Feb 17 Deputetët serbë të Bosnjës bojkotojnë parlamentin për çështjen e gjenocidit ndaj Serbisë

Deputetë nga dy partitë e mëdha serbe të Bosnjës bojkotuan një seancë parlamentare për shkak të mundësisë së një apeli kundër një vendimi të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, e cila e liroi Serbinë nga akuza për bashkëpunim në gjenocidin në Srebrenicë.

Më shumë
të-pandehurit-e-kumanovës-do-të-dëshmojnë-në-gjykatë-02-14-2017
15 Feb 17 Të pandehurit e Kumanovës do të dëshmojnë në gjykatë

Dëshmitë e të pandehurve etnikë shqiptarë të akuzuar për pjesëmarrje në një shkëmbim dy ditor zjarri me forcat maqedonase të sigurisë në Kumanovë në vitin 2015 pritet të hedhin dritë në çështjen e profilit të lartë.

Më shumë
anketimi-shumica-e-serbëve-s-duan-të-luftojnë-për-kosovën-02-14-2017
14 Feb 17 Anketimi: Shumica e serbëve s’duan të luftojnë për Kosovën

Treçereku i qytetarëve serbë nuk duan të nisin një luftë për të rimarrë Kosovën, tregon një anketim që tregoi gjithashtu se shumica mbështesin dialogun e vazhdueshëm me Prishtinën.

Më shumë
presidenti-thaçi-me-një-nismë-për-pajtim-02-13-2017
13 Feb 17 Presidenti Hashim Thaçi me një nismë për pajtim

President Hashim Thaci prezantoi një Komision të ri të Vërtete dhe Pajtimi, i cili tha ai do të inkurajonte faljen e përbashkët midis shqiptarëve dhe serbëve të Kosovës.

Më shumë
gjykatës-kroate-i-kërkohet-të-rehabilitojë-intelektualin-pro-fashist-të-luftës-ii-botërore-02-06-2017
06 Feb 17 Gjykatës kroate i kërkohet të rehabilitojë intelektualin pro-fashist të Luftës II Botërore

OJQ-ja kroate “Në Emër të Familjes” paraqiti një kërkesë për rehabilitimin e akademikut Filip Lukas, i cili u dënua nga komunistët për lidhjet e tij me qeverinë fashiste të kohës së Luftës së Dytë Botërore të Vendit.

Më shumë
boshnjakët-dhe-serbët-në-mal-të-zi-duan-pajtim-02-01-2017
01 Feb 17 Boshnjakët dhe serbët në Mal të Zi duan pajtim

Një grup serbësh dhe boshnjakësh në Mal të Zi po punojnë për një deklaratë pajtimi në një përpjekje për të lënë pas debatet që kanë shkaktuar tensione të reja midis dy grupeve etnike.

Më shumë
zyrtarët-serbë-akuzohen-për-mbulimin-e-masakrës-në-kosovë-01-31-2017
31 Jan 17 Zyrtarët serbë akuzohen për mbulimin e masakrës në Kosovë

Qendra për të Drejtën Humanitare në Beograd u shpreh se 110 persona, përfshirë zyrtarë të lartë serbë, mbeten pa u ndjekur penalisht për zhvendosjen e qindra trupave të vrarë në një përpjekje për të mbuluar masakrat gjatë luftës në Kosovë.

Më shumë
diskutimi-në-zagreb-sfidon-numrin-e-vdekjeve-në-kampin-e-përqendrimit-01-25-2017
25 Jan 17 Diskutimi në Zagreb sfidon numrin e vdekjeve në kampin e përqendrimit

Autoritetet e Zagrebit kanë dhënë miratimin për një diskutim ku do të diskutohet numri zyrtar i viktimave të kampit të përqendrimit fashist të kohës së Luftës së Dytë Botërore në Jasenovac, Kroaci.

Më shumë
ish-kryeprokurori-i-krimeve-të-luftës-në-serbi-s-lejohet-të-punojë--01-25-2017
25 Jan 17 Ish-kryeprokurori i krimeve të luftës në Serbi “s’lejohet të punojë”

Ish-kryeprokurori i krimeve të luftës Vladimir Vukcevic akuzoi Shoqatën e Avokatëve të Beogradit se po refuzojnë ta regjistrojnë atë si avokat, sepse ai nuk ndoqi penalisht mjaftueshëm çështje në të cilat serbët ishin viktimat.

Më shumë
ish-presidenti-kroat-tregohet-ndërsa-minimizon-krimet-e-luftës-ii-botërore-01-24-2017
24 Jan 17 Ish-presidenti kroat me video teksa minimizon krimet e Luftës II Botërore

Media kroate e krahut të djathtë publikoi video të xhiruara në vitin 1992 të ish-presidentit Stjepan Mesiç ku ai minimizon krimet e kryera në kampin fashist të përqendrimit të kohës së Luftës së Dytë Botërore në Jasenovac.

Më shumë
hebrenjtë-kroatë-bojkotojnë-përkujtimoren-shtetërore-të-holokaustit-01-23-2017
23 Jan 17 Hebrenjtë kroatë bojkotojnë përkujtimoren shtetërore të Holokaustit

Komuniteti hebre në Kroaci do të bojkotojë përkujtimoren shtetërore të Holokaustit, duke u shprehur se qeveria nuk po i trajton si duhet përpjekjet e të djathtëve për të shtrembëruar historinë e vendit gjatë kohës së Luftës së Dytë Botërore.

Më shumë
ministri-boshnjak-i-kërkon-prokurorëve-të-marrin-në-pyetje-luftë-nxitësit--01-19-2017
19 Jan 17 Ministri boshnjak i kërkon prokurorëve të marrin në pyetje “luftë-nxitësit”

Ministri i Sigurisë i Bosnjës dhe Hercegovinës Dragan Mektiç i bëri thirrje prokurorëve të marrin në pyetje dy komentues të profilit të lartë që parashikuan se në vend do të shpërthente përsëri lufta.

Më shumë

Buletini ditor

* fushë e detyrueshme
Drejtësia Tranzicionale në Ballkan: Buletini ditor
Formati i E-mailit