vdekja-e-ivanoviçit-një-dështim-për-të-gjithë-kosovën-01-17-2018 17 Jan 18 Vdekja e Ivanoviçit një dështim për të gjithë Kosovën

Serbia, shqiptarët e Kosovës dhe faktorët ndërkombëtarë në Kosovë, siç është BE-ja, të gjithë mbajnë përgjegjësi për krijimin e kushteve që çuan në këtë vrasje tronditëse.

mohimi-i-krimeve-të-luftës-është-një-mekanizëm-psikologjik-mbrojtjeje-10-30-2017 31 Oct 17 Mohimi i krimeve të luftës është një mekanizëm psikologjik mbrojtjeje

Shtete dhe grupe etnike në Ballkan vazhdojnë ende të mohojnë se trupat e tyre kryen krime lufte në një përpjekje për t’iu shmangur përgjegjësisë morale duke fajësuar palën tjetër, duke penguar kështu mundësinë për pajtim.

kongresi-botëror-i-hebrenjve-thirrje-kroacisë-të-diskutojë-holokaustin-10-29-2017 30 Oct 17 Kongresi Botëror i Hebrenjve thirrje Kroacisë të diskutojë Holokaustin

Kongresi Botëror i Hebrenjve dëshiron të nxisë një debat në lidhje me revizionizmin e Holokaustit në Kroaci, për të inkurajuar njohjen e krimeve të kryera në kampin e përqendrimit të Jasenovacit, tha për BIRN aktivisti Menachem Rosensaft.

si-u-bënë-heronj-të-serbisë-kriminelët-e-luftës--10-09-2017 09 Oct 17 Si u bënë heronj të Serbisë kriminelët e luftës?

Kriminelë lufte që kanë kryer dënimet e tyre janë shndërruar në pjesëmarrës aktivistë në jetën politike në Serbi falë qeverisë dhe medias, të cilat kanë vendosur ta harrojnë atë që ata bënë dhe t’i promovojnë ata si heronj.

dëshpërimi-i-përditshëm-i-veteranëve-protestues-të-bosnjës-09-01-2017 01 Sep 17 Dëshpërimi i përditshëm i veteranëve protestues të Bosnjës

Veteranët e luftës në entitetin e Federatës në Bosnjë kanë protestuar gjithë verën për kushte më të mira, por zyrtarët thonë se s’ka mjaftueshëm para në buxhet për të paguar pensionet që ata duan.

premtimet-e-shkelura-të-aleksandër-vuçiç-ndaj-amerikës-06-16-2017 19 Jun 17 Premtimet e shkelura të Aleksandër Vuçiç ndaj Amerikës

Presidenti Vuçiç ka premtuar vazhdimisht se do të zgjidhë çështjen e vrasjeve të vëllezërve shqiptaro-amerikanë Bytyqi në Serbi në vitin 1999, kështu që kur të vizitojë Uashingtonin, Shtetet e Bashkuara duhet t’i bëjnë atij presion ta zgjidhë më në fund këtë çështje.

shkollimi-i-ndarë-i-bosnjës-thekson-ndasitë-e-kohës-së-luftës-06-12-2017 13 Jun 17 Shkollimi i ndarë i Bosnjës thekson ndasitë e kohës së luftës

Në raportin e dytë mbi sistemin arsimor në Bosnjë, ku fëmijët mësohen sipas përkatësisë së tyre etnike, ekspertët shprehen se shkollimi i ndarë është një mënyrë për t’i mbajtur njerëzit të ndarë.

nxënësit-sfidojnë-sistemin-arsimor-të-ndarë-sipas-etnive-në-bosnjë-06-12-2017 12 Jun 17 Nxënësit sfidojnë sistemin arsimor të ndarë sipas etnive në Bosnjë

Njihuni me nxënësit dhe mësuesit që luftojnë kundër sistemit arsimor të ndarë thellësisht në Bosnjë dhe Hercegovinë dhe izolimin që ai sjell.

gjykatat-serbe-riinterpretojnë-historinë-për-të-falur-krimet-e-çetnikëve-06-06-2017 06 Jun 17 Gjykatat serbe riinterpretojnë historinë për të falur krimet e çetnikëve

Rehabilitimi së fundmi i komandantit çetnik Nikola Kalabiç tregon sesi krimet e kryera gjatë Luftës së Dytë Botërore janë riinterpetuar në Serbi për të shfajësuar pas vdekjes autorët e tyre.

sulmuesit-boshnjakë-të-karvanit-të-ndihmave-shmangin-drejtësinë-05-11-2017 12 May 17 Sulmuesit boshnjakë të karvanit të ndihmave shmangin drejtësinë

Njëzet e katër vjet kanë kaluar pa asnjë ndjekje penale për pritën që u bë ndaj “Karvanit të Shpëtimit të Tuzlës”, kur shtatë shoferë boshnjakë kamioni dhe disa pasagjerë u vranë nga forcat kroate.

serbia-paraqet-kandidatët-për-kryeprokuror-krimesh-lufte-04-20-2017 20 Apr 17 Serbia paraqet kandidatët për kryeprokuror krimesh lufte

Pas gati një vit e gjysmë pa një kryeprokuror krimesh lufte, qeveria serbe ka propozuar dy kandidatë - me sfida të mëdha përpara pasi Beogradi vazhdon të jetë nën presion për të rritur numrin e ndjekjeve penale.

jamie-shea-i-nato-s-keqardhje-për-ringjalljen-e-nacionalizmit-në-ballkan-03-24-2017 24 Mar 17 Jamie Shea i NATO-s keqardhje për ringjalljen e nacionalizmit në Ballkan

Jamie Shea, zëdhënësi i NATO-s gjatë bombardimit të Jugosllavisë që nisi 18 vjet më parë, thotë se nacionalizmi i ngjallur po e kthen pas rajonin dhe bën thirrje që Kosova të mos i shpërdorojë burimet e saj për krijimin e një ushtrie.

kandidatët-për-president-në-serbi-shmangin-çështjet-e-dhimbshme-të-luftës-03-17-2017 21 Mar 17 Kandidatët për president në Serbi shmangin çështjet “e dhimbshme” të luftës

Aktivistë të të drejtave të njeriut shprehen se kandidatët që garojnë për presidencën e Serbisë kanë shmangur diskutimet mbi rolin e vendit në konfliktet e viteve 1990, sepse ata nuk kanë interes në drejtësinë e pasluftës ose nga frika për humbje votash.

refuzimi-i-apelit-i-dërgon-bosnjës-një-mesazh-kritik-03-10-2017 10 Mar 17 Refuzimi i apelit i përcjell Bosnjës një mesazh kritik

Refuzimi i Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë për të marrë në konsideratë një kërkesë për rishikim të vendimit të dhënë në vitin 2007 për çështjen e gjenocidit të Bosnjës kundër Serbisë mund të tronditë skenën politikë dhe mund t’i japë vendit disa mësime shumë të rëndësishme.

e-kaluara-jodemokratike-e-kroacisë-krijon-probleme-aktuale-03-06-2017 06 Mar 17 E kaluara jodemokratike e Kroacisë krijon probleme aktuale

Mbetet e paqartë se si një organ i ri qeveritar, që do të analizojë si të trajtojë trashëgiminë e regjimeve pro-naziste dhe komuniste të Kroacisë, mund të zgjidhë mosmarrëveshje përsa i takon historisë së vendit.

Buletini ditor

* fushë e detyrueshme
Drejtësia Tranzicionale në Ballkan: Buletini ditor
Formati i E-mailit