aktivistë-nga-mali-i-zi-do-të-shënojnë-dëbimin-e-refugjatëve-të-kohës-së-luftës-05-22-2017
23 May 17 Aktivistë nga Mali i Zi do të shënojnë dëbimin e refugjatëve të kohës së luftës

Me rastin e 25 vjetorit të dëbimit të refugjatëve boshnjakë – të cilët më vonë u vranë – aktivistët i bënë përsëri thirrje autoriteteve të ndëshkojnë autorët e krimeve dhe të ndërtojnë një monument për viktimat.

Më shumë
austriakët-kërkojnë-të-ndalojnë-përkujtimoren-kroate-të-luftës-së-dytë-botërore-05-11-2017
11 May 17 Austriakët kërkojnë të ndalojnë përkujtimoren kroate të Luftës së Dytë Botërore

Shtetit austriak të Karinthias po i bëhet thirrje të ndalojë eventi kroat në Bleiburg që përkujton forcat bashkëpunuese naziste dhe civilët e vrarë nga partizanët jugosllavë në vitin 1945.

Më shumë
ish-të-burgosurit-boshnjakë-përkujtojnë-viktimat-e-kampeve-të-luftës-05-09-2017
09 May 17 Ish të burgosurit boshnjakë përkujtojnë viktimat e kampeve të luftës

Të burgosurit e luftës shënuan Ditën e të Burgosurve të Kampeve duke u mbledhur në ish-qendrat e burgimit për të përkujtuar ata që vdiqën dhe për të kërkuar trajtim më të mirë për ata që mbijetuan.

Më shumë
serbët-e-bosnjës-zhvendosin-përkujtimoren-e-sulmit-në-tuzla-05-08-2017
08 May 17 Serbët e Bosnjës zhvendosin përkujtimoren e sulmit në Tuzla

Autoritetet në Republikën Srpska thanë se përkujtimorja e vrasjeve në vitin 1992 të trupave të Ushtrisë Popullore Jugosllave nuk do të mbahet në Tuzla këtë vit, duke pretenduar se s’është e sigurt.

Më shumë
kërkohet-mbrojtje-për-memorialin-e-viktimave-serbe-të-luftës-05-04-2017
05 May 17 Kërkohet mbrojtje për memorialin e viktimave serbe të luftës

Një shoqatë që përfaqëson familjet e serbëve të vrarë gjatë luftës në Kosovë thanë se banderola me fotografitë e viktimave jashtë parlamentit serb kishte nevojë për mbrojtje dhe bëri thirrje për një memorial të përkohshëm.

Më shumë
përkujtohen-mes-debatesh-vdekjet-e-trupave-jugosllave-në-sarajevë-05-03-2017
03 May 17 Përkujtohen mes debatesh vdekjet e trupave jugosllave në Sarajevë

Një përkujtimore e vrasjes së trupave jugosllave në vitin 1992 në Sarajevë u mbajt jashtë kryeqytetit pasi zyrtarët serbë u ankuan për siguri të papërshtatshme dhe refuzimet për t’i lejuar ata të kenë një pllakë përkujtimore.

Më shumë
serbët-e-bosnjës-thonë-se-sarajeva-s-është-e-sigurt-për-përkujtimoren-04-27-2017
27 Apr 17 Serbët e Bosnjës thonë se Sarajeva “s’është e sigurt” për përkujtimoren

Ministri serb i Bosnjës për veteranët tha se përkujtimorja e vrasjeve të vitit 1992 të trupave të Ushtrisë Popullore Jugosllave këtë vit s’do të mbahet në kryeqytet për shkak të sigurisë së “papërshtatshme” atje.

Më shumë
klerikët-boshnjakë-nderojnë-së-bashku-viktimat-e-njëri-tjetrit-04-24-2017
24 Apr 17 Klerikët boshnjakë nderojnë së bashku viktimat e njëri-tjetrit

Liderë fetarë myslimanë, ortodoksë, katolikë dhe hebrenj bënë një vizitë të parë të përbashkët në vendet ku u masakruan viktimat e luftës në Bosnjë dhe Hercegovinë në një përpjekje për të promovuar pajtim.

Më shumë
evente-rivale-përkujtojnë-viktimat-e-kampit-kroat-të-kohës-së-luftës-së-dytë-botërore-04-24-2017
24 Apr 17 Evente rivale përkujtojnë viktimat e kampit kroat të kohës së Luftës së Dytë Botërore

Hebrenjtë, serbët dhe antifashistët e Kroacisë kanë bojkotuar sërish përkujtimoren shtetërore të viktimave të kampit të përqendrimit të kohës së Luftës së Dytë Botërore në Jasenovac pas pretendimet se qeveria toleron aktivitetet pro-fashiste.

Më shumë
myslimanët-boshnjakë-rindërtojnë-xhaminë-historike-04-12-2017
13 Apr 17 Myslimanët boshnjakë rindërtojnë xhaminë historike

Po fillon më në fund rindërtimi i një xhamie të shekullit të 16-të, e fundit nga 15 që u shkatërruan gjatë luftës së viteve 1992-1995 në qytetin kryesor të serbëve të Bosnjës, Banja Luka.

Më shumë
serbët-e-bosnjës-zbulojnë-monumentin-për-vullnetarët-rusë-të-luftës-04-12-2017
12 Apr 17 Serbët e Bosnjës zbulojnë monumentin për vullnetarët rusë të luftës

Serbët e Bosnjës në Visegrad, i cili para luftës kishte shumicë popullsie boshnjake, inauguroi një monument në formën e një kryqi të krishterë ortodoks kushtuar vullnetarëve rusë që luftuan në anën serbe, duke zemëruar grupet e viktimave të luftës.

Më shumë
serbët-e-bosnjës-do-të-nderojnë-luftëtarët-vullnetarë-rusë-04-04-2017
04 Apr 17 Serbët e Bosnjës do të nderojnë luftëtarët vullnetarë rusë

Një monument në formën e një kryqi do të ngrihet pranë qytetit të Visegradit për të nderuar vullnetarët rusë që luftuan në Ushtrinë Serbe të Bosnjës gjatë luftës së viteve 1992-1995, duke shkaktuar zemërim te grupet e përfaqësuesve të viktimave të luftës.

Më shumë
serbët-e-kroacisë-bojkotojnë-përkujtimin-e-kampit-të-përqendrimit-jasenovaç-03-27-2017
27 Mar 17 Serbët e Kroacisë bojkotojnë përkujtimin e kampit të përqendrimit Jasenovaç

Organizata kryesore serbe në Kroaci do të bojkotojë sërish përkujtimin e përvitshëm të kampit të përqendrimit të luftës së dytë botërore Jasenovaç për shkak të pllakadës me slogan të ustashëve fashist të instaluar pranë zonës.

Më shumë
fshati-i-kosovës-përkujton-241-të-vrarët-e-vitit-1999-03-27-2017
27 Mar 17 Fshati i Kosovës përkujton 241 të vrarët e vitit 1999

Banorët e Krushës së Madhe përkujtuan vdekjet e 241 personave të vrarë në mars 1999 nga forcat serbe dhe i bënë thirrje Beogradit të sjellë përgjegjësit përpara drejtësisë.

Më shumë
serbia-vajton-viktimat-e-bombardimit-të-1999-kosova-falënderon-nato-n-03-24-2017
24 Mar 17 Serbia vajton viktimat e bombardimit të 1999; Kosova falënderon NATO-n

Serbia shënoi 18 vjetorin e bombardimit të NATO-s të Jugosllavisë me një ceremoni në Grdelica, ku u godit një tren pasagjerësh, por zyrtarët e Kosovës falënderuan për ndërhyrjen ushtarake të Perëndimit.

Më shumë

Buletini ditor

* fushë e detyrueshme
Drejtësia Tranzicionale në Ballkan: Buletini ditor
Formati i E-mailit