pajtimi-mes-çetnikëve-e-partizanëve-shkakton-debate-në-mal-të-zi-01-29-2018
29 Jan 18 “Pajtimi” mes çetnikëve e partizanëve shkakton debate në Mal të Zi

Aleanca më e fortë opozitare e Malit të Zi, Fronti Demokratik, është akuzuar se po përpiqet të rehabilitojë lëvizjen monarkiste çetnike të kohës së Luftës së Dytë Botërore pasi ndërmori një “deklaratë pajtimi” me partizanët komunistë.

Më shumë
recom-lajmëron-nënshkrimin-së-shpejti-të-një-marrëveshjeje-01-29-2018
29 Jan 18 KOMRA lajmëron nënshkrimin së shpejti të një marrëveshjeje

Një koalicion që bën fushatë për krijimin e komisionit rajonal KOMRA për gjetjen e fakteve të luftërave të viteve 1990 tha se shtete të ish-Jugosllavisë mund të nënshkruajnë në korrik një marrëveshje ku zotohen për mbështetjen nga ana e tyre.

Më shumë
thirrje-ish-liderëve-jugosllavë-të-mbështesin-komisionin-e-së-vërtetës-09-22-2017
22 Sep 17 Thirrje ish-liderëve jugosllavë të mbështesin komisionin e së vërtetës

Presidentëve të të gjitha vendeve ish-jugosllave u është bërë thirrje të nënshkruajnë një marrëveshje që komisioni rajonal RECOM të përcaktojë faktet për krimet e luftës dhe shkeljet e tjera të të drejtave të njeriut midis vitit 1991 dhe 2001.

Më shumë
mali-i-zi-ofron-kompensim-për-viktimat-e-krimeve-të-luftës-09-07-2017
08 Sep 17 Mali i Zi ofron kompensim për viktimat e krimeve të luftës

Mali i Zi do të paguajë rreth 1.35 milionë euro kompensime për viktimat e krimeve të luftës të kryera në territorin e tij në vitet 1990 ndërsa vazhdon përpjekjet për të përmbushur kërkesat e pranimit në BE mbi drejtësinë.

Më shumë
emri-i-titos-ende-zbukuron-rrugët-në-të-gjithë-ish-jugosllavinë-09-04-2017
05 Sep 17 Emri i Titos ende zbukuron rrugët në ish-Jugosllavi

Një studiues italian ka bërë një hartë në Google ku tregon se ka ende 276 sheshe, rrugë dhe shëtitore buzë detit që mbajnë emrin e ish-presidentit jugosllav Josip Broz Tito në ish-shtetet e Jugosllavisë.

Më shumë
malit-të-zi-i-kërkohet-të-financojë-monumentin-e-komandantit-çetnik-08-08-2017
08 Aug 17 Malit të Zi i kërkohet të financojë monumentin e komandantit çetnik

Një zyrtar vendas në qytetin e Beranes i ka kërkuar qeverisë malazeze të paguajë për ndërtimin e një monumenti në nder të komandantit çetnik të kohës së Luftës së Dytë Botërore Pasvle Djurisiç, i cili u vra në vitin 1945.

Më shumë
aktivistët-malazezë-kërkojnë-masa-për-monumentin-në-kroaci-07-21-2017
21 Jul 17 Aktivistët malazezë kërkojnë masa për monumentin në Kroaci

Aktivistë në Mal të Zi akuzojnë qeverinë se s’po bën mjaftueshëm për t’i bërë presion Kroacisë që të heqë një monument dedikuar kroatit që vrau një ambasador malazez në vitin 1971.

Më shumë
mali-i-zi-zotohet-të-heqë-monumentin-e-vrasësit-07-17-2017
17 Jul 17 Mali i Zi zotohet të heqë monumentin e vrasësit

Autoritetet malazeze janë zotuar të heqin një monument në nder të Punisa Raciç - deputeti nacionalist serb që vrau liderin kroat Stjepan Radiç në parlamentin jugosllav në vitin 1928.

Më shumë
aktivistë-nga-mali-i-zi-do-të-shënojnë-dëbimin-e-refugjatëve-të-kohës-së-luftës-05-22-2017
23 May 17 Aktivistë nga Mali i Zi do të shënojnë dëbimin e refugjatëve të kohës së luftës

Me rastin e 25 vjetorit të dëbimit të refugjatëve boshnjakë – të cilët më vonë u vranë – aktivistët i bënë përsëri thirrje autoriteteve të ndëshkojnë autorët e krimeve dhe të ndërtojnë një monument për viktimat.

Më shumë
rinis-fushata-për-komisionin-ballkanik-të-së-vërtetës-05-10-2017
11 May 17 Rinis fushata për Komisionin Ballkanik të së Vërtetës

Një koalicion OJQ-sh që përkrahin krijimin e komisionit rajonal të së vërtetës RECOM për të përcaktuar faktet mbi luftërat e viteve 1990 po rinisin fushatën e tyre në të gjithë Ballkanin.

Më shumë
shtetet-e-ballkanit-kritikohen-për-mostrajtimin-si-duhet-te-rikthimit-të-pronës-së-holokaustit-04-25-2017
25 Apr 17 Ballkan: Prona e konfiskuar e Holokaustit s'është trajtuar si duhet

Bosnja dhe Hercegovina nuk kanë arritur të përmbushin një deklaratë ndërkombëtare mbi rikthimin e pronës së konfiskuar gjatë Luftës së Dytë Botërore, ndërsa vende të tjera të Ballkanit nuk i kanë realizuar plotësisht angazhimet e tyre.

Më shumë
mali-i-zi-do-të-gjykojë-të-dyshuarin-nga-kosova-për-krime-lufte-04-20-2017
24 Apr 17 Mali i Zi do të gjykojë të dyshuarin nga Kosova për krime lufte

Një ish-ushtar i akuzua për përfshirje të shqiptarëve të Kosovës në vitin 1999 gjatë kohës që ishte pjesë e Ushtrisë Jugosllave do të fillojë muajin që vjen – gjyqi i parë për krime lufte në Mal të Zi prej vitesh.

Më shumë
serbia-vajton-viktimat-e-bombardimit-të-1999-kosova-falënderon-nato-n-03-24-2017
24 Mar 17 Serbia vajton viktimat e bombardimit të 1999; Kosova falënderon NATO-n

Serbia shënoi 18 vjetorin e bombardimit të NATO-s të Jugosllavisë me një ceremoni në Grdelica, ku u godit një tren pasagjerësh, por zyrtarët e Kosovës falënderuan për ndërhyrjen ushtarake të Perëndimit.

Më shumë
oficeri-malazez-mbahet-në-paraburgim-për-krime-lufte-në-kroaci-03-20-2017
20 Mar 17 Oficeri malazez mbahet në paraburgim për krime lufte në Kroaci

Një ish oficer marine i Ushtrisë Popullore Jugosllave po mbahet në paraburgim në Kroaci nën dyshimin se ka urdhëruar sulmet në qytetin bregdetar kroat të Sibenikut në vitin 1991.

Më shumë
rritja-e-nostalgjisë-për-jugosllavinë-pasqyron-problemet-bashkëkohore--03-14-2017
14 Mar 17 Rritja e nostalgjisë për Jugosllavinë “pasqyron problemet bashkëkohore”

Nostalgjia  për Jugosllavinë socialiste në disa vende të Ballkanit tregon pakënaqësi me kushtet e ditëve të sotme, tha për BIRN një historian që drejtoi hulumtimin.

Më shumë

Buletini ditor

* fushë e detyrueshme
Drejtësia Tranzicionale në Ballkan: Buletini ditor
Formati i E-mailit