be-ja-kritikon-serbinë-për-emërimin-lektor-të-një-krimineli-lufte-10-30-2017
30 Oct 17 BE-ja kritikon Serbinë për emërimin lektor të një krimineli lufte

Bashkimi Europian dënoi vendimin e Serbisë për të emëruar një kriminel të dënuar luftë, gjeneralin Vladimir Lzareviç, si lektor në akademinë kombëtare ushtarake.

Më shumë
mali-i-zi-ofron-kompensim-për-viktimat-e-krimeve-të-luftës-09-07-2017
08 Sep 17 Mali i Zi ofron kompensim për viktimat e krimeve të luftës

Mali i Zi do të paguajë rreth 1.35 milionë euro kompensime për viktimat e krimeve të luftës të kryera në territorin e tij në vitet 1990 ndërsa vazhdon përpjekjet për të përmbushur kërkesat e pranimit në BE mbi drejtësinë.

Më shumë
strategjia-e-drejtësisë-së-luftës-për-kosovën-e-dëmtuar-nga-ndasitë-04-10-2017
11 Apr 17 Strategjia e drejtësisë së luftës për Kosovën e dëmtuar nga ndasitë

Një grup pune i mbështetur nga qeveria në Kosovë i ngritur për hartimin e një strategjie kombëtare për ballafaqimin me të kaluarën e kohës së luftës është shoqëruar me nga ndasi, debate dhe dështime për të dhënë rezultate, thotë një raport i ri.

Më shumë
kuburoviç-serbia-do-të-ndëshkojë-mohimin-e-gjenocidit--11-16-2016
16 Nov 16 Kuburoviç: “Serbia do të ndëshkojë mohimin e gjenocidit”

Ministrja e drejtësisë Nela Kuburoviç tha se Serbia do të prezantojë një ligj për të ndëshkuar mohimin e gjenocidit dhe krimeve të luftës, nëse krimet konfirmohen nga Gjykata Penale Ndërkombëtare ose gjykata serbe.

Më shumë
be-kritikon-vendet-e-ballkanit-për-progresin-në-krimet-e-luftës-11-09-2016
09 Nov 16 BE kritikon vendet e Ballkanit për progresin në krimet e luftës

Në progres raportin e saj të përvitshëm, BE bëri thirrje për përmirësime në ndjekjet penale të krimeve të luftës në Bosnjë dhe Hercegovinë, Serbi dhe Kosovë dhe shprehu shqetësim për një ngadalësim në gjetjen e personave të zhdukur nga konfliktet e viteve 1990.

Më shumë
serbia-kritikon-përgjigjen-e-be-së-për-ankesat-e-saj-për-kroacinë-09-01-2016
01 Sep 16 Serbia kritikon përgjigjen e BE-së për ankesat e saj për Kroacinë

Zyrtarë serbë e kanë quajtur të papërshtatshme përgjigjen e presidentit të Komisionit Europian ndaj ankesave të tyre për “atmosferë anti-serbe” në Kroaci.

Më shumë
kroacia-i-bën-thirrje-serbisë-të-hetojë-sulmin-ndaj-presidencës-07-21-2016
21 Jul 16 Kroacia i bën thirrje Serbisë të hetojë sulmin ndaj presidencës

Ministri i Jashtëm i Kroacisë i bëri thirrje autoriteteve serbe të hetojnë sulmin me raketë të Ushtrisë Popullore Jugosllave mbi rezidencën presidenciale të Franjo Tuxhmanit në Zagreb në vitin 1991.

Më shumë
be-këmbëngul-për-bashkëpunimin-e-serbisë-për-krimet-e-luftës-07-19-2016
19 Jul 16 BE këmbëngul për bashkëpunimin e Serbisë për krimet e luftës

Gjatë hapjes së dy kapitujve të rinj në negociatat e Serbisë për anëtarësim, BE-ka ja caktuar disa standarde që Beogradi duhet t’i përmbushë, duke këmbëngulur që ai të bashkëpunojë me Kroacinë dhe Gjykatën e Hagës për çështjet e krimeve të luftës.

Më shumë
zbulohen-kushtet-e-kroacisë-për-anëtarësimin-e-serbisë-në-be-07-06-2016
07 Jul 16 Zbulohen kushtet e Kroacisë për anëtarësimin e Serbisë në BE

Kushtet e Kroacisë në tekstin e qëndrimit të përbashkët të BE-së për hapjen e Kapitullit 23 të Serbisë janë bërë pjesërisht publike, por sipas një analisti veteran, ato janë kryesisht “simbolike”.

Më shumë
kroacia-dhe-britania-pengojnë-hapjen-e-kapitujve-për-serbinë-06-27-2016
28 Jun 16 Kroacia dhe Britania pengojnë hapjen e kapitujve për Serbinë

Serbia nuk do të mund të hapë Kapitullin 23 në bisedimet e saj për anëtarësim në BE, siç ka shpresuar, e gjitha kjo për shkak të refuzimeve nga Kroacia dhe Britania.

Më shumë
qeveria-e-kosovës-kërkon-shtyrje-të-mandatit-të-eulex-06-10-2016
10 Jun 16 Qeveria e Kosovës kërkon shtyrje të mandatit të EULEX

Vetëm pesë ditë para përfundimit të mandatit të EULEX, qeveria miratoi një projektligj që synon ta lejojë atë të vazhdojë të operojë në Kosovë.

Më shumë
serbia-akuzohet-për-mungesë-bashkëpunimi-me-gjykatën-e-hagës-05-19-2016
19 May 16 Serbia akuzohet për mungesë bashkëpunimi me Gjykatën e Hagës

Vendimi i një gjykate serbe për të mos ekstraduar tre anëtarë të Partisë Radikale Serbe, të cilët kërkohen për kanosje të dëshmitarëve në Gjykatën e Hagës, ka shkaktuar akuza për mungesë bashkëpunimi nga Kroacia.

Më shumë
serbia-i-premton-be-së-të-intensifikojë-ndjekjet-penale-të-kohës-së-luftës-05-09-2016
09 May 16 Serbia i premton BE-së të intensifikojë ndjekjet penale të kohës së luftës

Për të rritur ofertën e saj të anëtarësimit në BE, Serbia ka premtuar të ndjekë penalisht të gjithë të dyshuarit e mundshëm të mbetur të krimeve të luftës dhe se do të reformojë institucionet e saj për krimet e luftës, por hodhi poshtë kërkesat e kroatëve për të ndryshuar legjislacionin e saj.

Më shumë
be-i-bën-thirrje-kroacisë-të-mos-pengojë-anëtarësimin-e-serbisë-04-15-2016
15 Apr 16 BE i bën thirrje Kroacisë të mos pengojë rrugën e anëtarësimit të Serbisë

Komisioni Europian ka nxjerrë një dokument jozyrtar ku i bën thirrje Zagrebit të mos pengojë negociatat e Serbisë për anëtarësim në BE për shkak të kundërshtimit që Kroacia ka në lidhje me një ligj serb për krimet e luftës.

Më shumë
kroacia-ndalon-negociatat-e-serbisë-për-në-be-04-07-2016
07 Apr 16 Kroacia ndalon negociatat e Serbisë për në BE

Këshilli i Europës ka shtyrë negociatat me Beogradin në lidhje me dy kapitujt e legjislacionit të BE-së, pas një ankese nga Zagrebi i cili kërkon trajtim më të mirë të kroatëve në Serbi dhe më shumë veprim mbi krimet e luftës.

Më shumë

Buletini ditor

* fushë e detyrueshme
Drejtësia Tranzicionale në Ballkan: Buletini ditor
Formati i E-mailit