paraushtarakët-serbë-dënohen-për-djegien-e-fshatit-kroat-10-31-2017
31 Oct 17 Paraushtarakët serbë dënohen për djegien e fshatit kroat

Gjykata e qarkut të Zagrebit dënoi me burg në mungesë tre ish-luftëtarë serbë për djegien e një fshati kroat në vitin 1991, duke dhënë dënime me burg që varionin nga pesë vjet e gjysmë deri në shtatë vjet e gjysmë burg.

Më shumë
mbrojtja-kërkon-lirimin-nga-akuzat-të-serbëve-për-djegien-e-fshatit-kroat-10-26-2017
26 Oct 17 Mbrojtja kërkon lirimin nga akuzat të serbëve për djegien e fshatit kroat

Mbrojtja pretendoi se provat e dëgjuara gjatë gjyqit të tre luftëtarëve serbë nuk kishin vërtetuar se ata dogjën një fshat kroat në vitin 1991, ndërsa prokuroria bëri thirrje për dënimin e tyre.

Më shumë
paraushtarakët-serbë-akuzohen-për-masakrën-në-fshatin-e-kroacisë-10-24-2017
24 Oct 17 Paraushtarakët serbë akuzohen për masakrën në fshatin e Kroacisë

Një dëshmitar dëshmoi se ai gjeti trupat e 21 fshatarëve kroatë, përfshirë të afërmit e tij, në Josevica, në Kroacinë qendrore, në dhjetor 1991, duke spekuluar se ata u vranë nga paraushtarakë serbë.

Më shumë
luftëtarët-e-arkanit-vranë-jo-serbë-në-bazën-në-kroaci-10-18-2017
18 Oct 17 Luftëtarët e Arkanit “vranë jo-serbë” në bazën në Kroaci

Gjyqin e ish-krerëve të sigurimit serb të shtetit, Jovica Stanisiç dhe Franko Simatoviç, u tha se luftëtarë që dyshohet se kontrolloheshin nga të pandehurit ndaluan dhe vranë jo-serbë në bazën në Kroaci që drejtohej nga shefi paraushtarak Arkani.

Më shumë
paraushtarakët-e-maskuar-të-arkanit-akuzohen-për-vrasje-në-kroaci-10-17-2017
17 Oct 17 Paraushtarakët e maskuar të Arkanit akuzohen për vrasje në Kroaci

Në gjyqin e ish-krerëve të sigurimit të shtetit në Serbi, Jovica Stanisiç dhe Franko Simatoviç, një dëshmitare e mbrojtjes tha se njësia paraushtarake e Arkanit – që dyshohet se kontrollohej nga të pandehurit – vrau kroatë në vitin 1991.

Më shumë
kryeprokurori-i-hagës-do-të-raportojë-për-kroacinë-në-këshillin-e-sigurimit-10-17-2017
17 Oct 17 Kryeprokurori i Hagës do të raportojë për Kroacinë në Këshillin e Sigurimit

Prokurori i Gjykatës së Hagës, Serge Brammertz, tha se ai do të raportojë për Kroacinë në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara për mosbashkëpunim me Bosnjën dhe Hercegovinën nga ana e saj.

Më shumë
gjenerali-glavas-e-deklaron-veten-të-pafajshëm-për-krime-lufte-10-17-2017
17 Oct 17 Gjenerali Glavas e deklaron veten të pafajshëm për krime lufte

Gjenerali kroat i kohës së luftës Branimir Glavas, tani deputet, dhe pesë të akuzuar të tjerë për krime lufte kundër civilëve serbë në qytetin e Osijekut në vitet 1991-1992 e deklaroi veten të pafajshëm në gjykatën e qarkut në Zagreb.

Më shumë
ministri-rus-thotë-se-gjykata-e-hagës-duhet-të-mbyllet--10-16-2017
16 Oct 17 Ministri rus thotë se Gjykata e Hagës “duhet të mbyllet”

Ministri i jashtëm rus Sergey Lavrov tha se gjykata e OKB-së për krimet e luftës në ish-Jugosllavi duhet të ishte mbyllur kohë më parë sepse ajo është e njëanshme kundër serbëve.

Më shumë
hapet-në-kroaci-qendra-për-dokumentimin-e-gjyqeve-të-krimeve-të-luftës-10-12-2017
13 Oct 17 Hapet në Kroaci Qendra për dokumentimin e gjyqeve të krimeve të luftës

Qendra e re e Drejtësisë Tranzicionale në qytetin kroat të Pulës do të ekspozojë dokumente, filma dhe fotografi nga çështjet gjyqësore në Gjykatën Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë.

Më shumë
historianët-kroatë-kundër-ndalimit-të-simboleve-fashiste-e-komuniste-10-11-2017
11 Oct 17 Historianët kroatë kundër ndalimit të simboleve fashiste e komuniste

Një grup historianësh nisi një peticion kundër këshillit të ngritur nga qeveria që analizon si të trajtojë trashëgiminë e regjimeve pro-naziste dhe komuniste të Kroacisë, duke u shprehur kundër ndalimit të përdorimit të simboleve të tyre.

Më shumë
kontestohet-përgjegjësia-serbe-për-civilët-kroatë-të-zhdukur-10-05-2017
05 Oct 17 Kontestohet përgjegjësia serbe për civilët kroatë të zhdukur

Avokatët mbrojtës për ish-krerët e sigurimit serb të shtetit Jovica Stanisiç dhe Franko Simatoviç mohuan pretendimin e një zyrtareje kroate se të gjithë njerëzit që u zhdukën gjatë luftës kroate ishin civilë.

Më shumë
kroacia-ende-kërkon-të-zhdukurit-e-luftës-nga-viti-1991--10-04-2017
04 Oct 17 Kroacia ‘ende kërkon të zhdukurit e luftës nga viti 1991’

Një zyrtare kroate tha në gjyqin e ish-krerëve të sigurimit serb të shtetit Jovica Stanisiç dhe Franko Simatoviç se Zagrebi ende po kërkon personat që u zhdukën si rezultat i sulmeve të forcave serbe në vitin 1991.

Më shumë
në-kroaci-gjatë-luftës-u-zhvendosën-më-shumë-kroatë-sesa-serbë--10-03-2017
03 Oct 17 Në Kroaci gjatë luftës u zhvendosën ‘më shumë kroatë sesa serbë’

Një ekspert i prokurorisë tha në gjyqin e ish-krerëve të sigurimit të shtetit në Serbi, Stanisiç dhe Simatoviç, se shumica e personave të zhvendosur nga zonat e Kroacisë të prekura nga lufta ishin kroatë.

Më shumë
statuja-e-majorit-shkakton-debat-midis-serbisë-dhe-kroacisë-10-03-2017
03 Oct 17 Statuja e majorit shkakton debat midis Serbisë dhe Kroacisë

Një debat diplomatik ka vazhduar prej katër ditësh pasi Serbia zbuloi monumentin në nder të një majori jugosllav që hodhi veten në erë në vend që t’i dorëzohej forcave kroate gjatë luftës në vitin 1991.

Më shumë
gjykata-amerikane-rrëzon-padinë-e-viktimave-kroate-të-luftës-së-dytë-botërore-10-02-2017
02 Oct 17 Gjykata amerikane rrëzon padinë e viktimave kroate të Luftës së Dytë Botërore

Një gjykatë në Çikago rrëzoi padinë e “të afërmve” të viktimave të Luftës së Dytë Botërore kundër Kroacisë, një çështje e shoqëruar me akuza për vjedhje identiteti, pasi avokati i palës paditëse nuk u paraqit në gjykatë.

Më shumë

Buletini ditor

* fushë e detyrueshme
Drejtësia Tranzicionale në Ballkan: Buletini ditor
Formati i E-mailit